Wielkanocne przepisy - Kamil Skrok i biała kiełbasa na trzy sposoby
Wertujecie już internet w poszukiwaniu oryginalnych przepisów na Wielkanocne dania? Mamy dla was trzy pyszne propozycje z wykorzystaniem białej kiełbasy.
Parę dni temu firma Kawiks rzuciła nam Wielkanocne wyzwanie. Przygotować dania z wykorzystaniem ich surowej białej kiełbasy z certyfikatem QAFP. Oczywiście podjęłyśmy rękawice i przekazałyśmy je Szefowi Kuchni Powidok bistro by Stacja Zero. Wiedziałyśmy, że Kamil Skrok wyczaruje z niej pyszne dania, ale te przerosły nasze oczekiwania. Gwarantujemy wam, że jak raz zrobicie kiełbasę z tych przepisów, to będziecie ją jeść nie tylko od święta. A jeśli szukacie dobrych wędlin, pasztetów i kiełbasy na wielkanocny stół, to koniecznie sprawdźcie linię wyrobów w Kawiksie sygnowaną znaczkiem QAFP – Systemem Gwarantowanej Jakości Żywności.
Składniki na jedną porcję:
Opcjonalnie
Puree ziemniaczane
Wykonanie
Kiełbasę parzymy we wrzątku ok. 20 minut. Następnie nacinamy w kratkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę i zioła drobno siekamy. Do rondelka wlewamy odrobinę oleju rzepakowego, dodajemy masło i rozpuszczamy. Następnie dodajemy posiekaną cebulę do zeszklenia, po czym dorzucamy chrzan i dobrze mieszamy. Gdy masa jest jednolita dolewamy śmietankę i dalej mieszamy. Doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Sos jest gotowy. Ugotowane jajka siekamy i mieszamy z ziołami – część ziół można zostawić do ozdobienia dania.
Kiełbasę można podać z samym sosem i posiekanym jajkiem z ziołami lub w bardziej obiadowej formie z puree ziemniaczanym. Wówczas na talerz wykładamy puree ziemniaczane tworząc z niego gniazdko, do środka wlewamy sos chrzanowy, a na nim układamy posiekane jajka z ziołami. Na całość kładziemy upieczoną białą kiełbasę i dekorujemy ziołami. Smacznego!
Składniki na jedną porcję:
Wykonanie
Kiełbasę parzymy we wrzątku ok. 20 min. Następnie nacinamy w kratkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Cebulę i paprykę kroimy w pióra, śliwkę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy na drobnych oczkach.
Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy wędzoną paprykę, miód, masło, tabasco, sól i pieprz do smaku. Kromkę chleba możemy delikatnie zgrillować na patelni, następnie układamy na niej przygotowaną wcześniej konfiturę i pieczoną białą kiełbasę.
Składniki:
Panierka:
Wykonanie
Kiełbasę parzymy we wrzątku ok. 20 min. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do uzyskania złotego koloru, pod koniec smażenia dokładamy czosnek. Kiełbasę obieramy z flaka i mielimy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa dokładając przesmażoną białą cebulkę i czosnek. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Z gotowej masy formujemy pulpeciki, które panierujemy w następującej kolejności: mąka, jajko, bułka tarta (lub panko) i znów w jajku i bułce tartej (drugi raz bez mąki). Tak przygotowane kuleczki smażymy na złoty kolor w rozgrzanym oleju i gotowe!