Wielkie Święto Pizzy

Festiwal pizzy to nie jedyne wydarzenie naszego święta. Sprawdźcie, co restauracje przygotowały na 9 lutego i kolejne dni imprezy.

9 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Pizzy, to również data rozpoczęcia Wielkiego Święta Pizzy, które organizujemy wraz z portalem Pyszne.pl. Przez 10 kolejnych dni w 20 łódzkich lokalach możecie spróbować wyjątkowych włoskich placków (tutaj znajdziecie festiwalowe propozycje). Specjalne pizze nie są jednak jedynymi atrakcjami imprezy, niektóre z restauracji przygotowały dodatkowo ciekawe wydarzenia i promocje cenowe.

Fot; Vapiano

 

Macie ochotę poznać tajniki przygotowywania pizzy? Wpadajcie do restauracji Włoszczyzna (ul. Piotrkowska 16), która pierwszego i ostatniego dnia festiwalu zaprasza dzieci i dorosłych na warsztaty, podczas których będziecie wspólnie przygotowywać plizzaki, czyli lizaki z pizzy pod okiem pizzermana i właściciela Francesco Libbi. Warsztaty kosztują 10 zł – 9 lutego odbędą się o godzinie 17.30 (jeżeli będzie więcej chętnych, także o 18.00), zaś 19 lutego o 14.00 i 14.30. Jeżeli bardziej pasuje wam weekendowy termin, w soboty i niedziele na warsztaty z pizzy zaprasza Vapiano w Sukcesji (zawsze trwają od godziny 11.00 do 13.00).

Fot: Mare e Monti

Poza pizzami festiwalowymi, dwie łódzkie restauracje przygotowały jeszcze inne dania, które będą dostępne jedynie w dniu inauguracji Wielkiego Święta Pizzy. Na tą okazję Mare e Monti (ul. Wigury 13) sprowadziła specjalnie z Włoch ser stracciatella, którego będzie można spróbować na pizzy w prostej kompozycji z sosem pomidorowym i świeżą bazylią (34 zł).

9 lutego na pizzę można też wpaść do Angelo (ul. 6-go sierpnia 1/3). Wydarzenie wyjątkowe, ponieważ po pierwsze restauracja ta na co dzień nie ma pizzy w swojej ofercie, po drugie – przygotuje włoski przysmak w wersji smażonej (pizza fritta). Dostępna będzie klasyczna margherita, pizze z włoskimi dodatkami (szynką parmeńską, pikantnym salami, speckiem, gorgonzolą czy mascarpone), a dla wegetarian: pizza z karczochami, suszonymi pomidorami, bakłażanem, oliwkami i kaparami.

Fot: Porcja

Czas na rabaty cenowe: w Światowym Dniu Pizzy w restauracji Gronowalski (ul. Tymienieckiego 22/24) za drugą pizzę zapłacimy połowę ceny, zaś w Porcji (ul. Roosevelta 7) bezglutenową pizzę na kalafiorowo-migdałowym spodzie kupimy z 10% rabatem. Kilka lokali postanowiło też przygotować większą liczbę wyjątkowych pizz – co ważne, będą one dostępne nie tylko 9 lutego, ale przez cały festiwal. Dwie pizze oferują restauracje DaVella (dodatkowa to pizza z kiełbasą  salsiccją, czerwoną cebulą, brokułami  i serem pecorino), DaVella per Amici (pizza z grzybami, szynką cotto i chipsem z jarmużu), Otwarte Drzwi (pizza z pomidorowym sosem, krewetkami, mango, kolendrą i chili) oraz Piknik (pizza z mozzarellą, gorgonzolą, kurkami, cebulką i rukolą).

Fot: Presto

Tawerna Sesja postawiła na dwie pozafestiwalowe propozycje (pizza na ostrym sosie z chorizo, papryką, oliwkami, gorgonzolą i rukolą oraz wegetariańska pizza z oliwą pistacjową, ricottą, karczochami, suszonymi pomidorami, grillowaną cukinią, pomidorkami koktajlowymi, bazylią i grana padano), zaś w sieci Presto przez cały miesiąc dostępne jest specjalne menu, w którym znajdziemy między innymi pizze z nachosami, frytkami i parówkami czy  döner kebabem.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...