Wielkie Święto Pizzy 2018

W lutym Łódź stanie się krajową stolicą pizzy. W najbliższy piątek rozpocznie się Wielkie Święto Pizzy 2018 – prawdziwa uczta dla miłośników tego klasycznego, włoskiego przysmaku.

9 lutego obchodzić będziemy Światowy Dzień Pizzy, wtedy także rozpocznie się w Łodzi Wielkie Święto Pizzy, które potrwa aż do 18 lutego. Wydarzenie organizowane przez portal Jemy w Łodzi, serwis PizzaPortal.pl i Łódzkie Centrum Wydarzeń to najprawdopodobniej największa tego typu impreza w Polsce. Przez 10 dni prawie 50 łódzkich restauracji i pizzerii serwować będzie wyjątkowe pizze, które na co dzień nie goszczą w ich menu.

Festiwalowa pizza w Farina Bianco

To już druga edycja Wielkiego Święta Pizzy, a zeszłoroczna cieszyła się ogromnym zainteresowaniem łodzian. W tym roku goście wydarzenia będą mogli próbować festiwalowych pizz zarówno w lokalach biorących udział w święcie, jak i zamawiając wybrane propozycje do domu za pośrednictwem serwisu PizzaPortal.pl. Warto skorzystać z obu opcji, bo w każdej z nich lokale zaproponują inne przysmaki. Aż 18 restauracji i pizzerii zaprosi na festiwalowe przysmaki na miejscu, a z 30 lokali będzie można zamówić pizzę przez internet z dostawą do domu.

Festiwalowa pizza w restauracji Bawełna

Wszystkie propozycje przygotowane przez festiwalowe lokale są naprawdę ciekawe. Znalazły się wśród nich kompozycje z oryginalnymi, włoskimi serami i wędlinami czy włoską rzepą brokułową, ale są też bardziej nietypowe i egzotyczne składniki, jak stek z rostbefu, mango, sos dyniowy, biała kapusta czy nawet hummus. Jest również pizza wegańska i bezglutenowa.

Festiwalowa Pizza w restauracji Browar Księży Młyn

Poniżej znajdziecie pełną listę lokali, które festiwalową pizzę oferowały będą stacjonarnie, na miejscu. W czwartek zaprezentujemy wam pizzerie, z których pizzę będzie można zamówić online. Ale to nie wszystkie atrakcje, jakie czekają na gości Święta Pizzy. W ramach wydarzenia, w niedzielę 11 lutego w studiu kulinarnym Book&Cook odbędą się rodzinne warsztaty wypieku pizzy dla rodziców z dziećmi. Natomiast w czwartek, 15 lutego na specjalne warsztaty przeznaczone dla pizzermanów zaprosi szkoła kulinarna Ashanti. W ich trakcie Amedeo Piovesan z restauracji Essenza Italiana zaprezentuje tradycyjne techniki przygotowywania ciasta i wypieku włoskich placków.

Festiwalowa pizza w Mare e Monti

Również restauracje biorące udział w Wielkim Święcie Pizzy przygotowały dodatkowe niespodzianki dla swoich gości. W Otwartych Drzwiach oprócz pizzy festiwalowej będzie można spróbować specjalnej, słodkiej pizzy z nutellą, bananami, piankami, sosem truskawkowym i M&Ms. W Tari Bari festiwalową pizzę będzie można zamówić również w wersji z prosciutto crudo, a na gości czekała będzie także dodatkowa, morska pizza bez sera, której pełny skład jest niespodzianką. Restauracja Essenza Italiana postanowiła zaś zadbać o deser – do każdej festiwalowej pizzy goście otrzymają w prezencie sycylijskie cannolo.

Festiwalowa pizza w Spółdzielni

Festiwalowe lokale stacjonarne:

Bawełna (Rynek Manufaktury)

Pizza Ispiratione Cotone – ciasto z włoskiej mąki, pasta truflowa, mini mozzarella, szalotka, oliwa, zioła, sałatka ze świeżych pomidorów, rukola
Cena: 38 zł

Browar Księży Młyn (Tymienieckiego 22/24)

Pizza w stylu Neapolitańskim – pomidory San Marzano, mozzarella di bufala di Campana D.O.P., stek z dojrzewającego rostbefu, borowik, rukola, pesto bazyliowe, ser Grana Padano
Cena: 33 zł

DaVella (Inflancka 6)

Pizza Capra-Pera – kozi ser ze szczypiorkiem, speck, karmelizowana gruszka, mozzarella
Cena: 29 zł

Essenza Italiana (Piotrkowska 89)

Pizza Valtellina – mozzarella, bresaola, ricotta, Grana Padano D.O.P., rukola
Cena: 34 zł

Farina Bianco (Piłsudskiego 14)

Pizza orientalna z mango, krewetkami, mozzarellą di bufala, szynką parmeńską, chilli i kolendrą
Cena: 32,90 zł

Francesca (Nawrot 18/20)

Pizza Francesca – mozzarella fior di latte, sos z pomidorów, pieczarki, szynka wędzona, pomidory suszone, bazylia
Cena: 28 zł

Heksagon (Pomorska 144)

Pizza A Modo Mio – ciasto na bazie włoskiej mąki typu 00 z dodatkiem drobnoziarnistej soli z Morza Śródziemnego, drożdży fosforyzowanych i ekstraktu z oliwy z bresaolą, włoskimi marynowanymi grzybkami w sosie śmietanowym, oliwą truflową, płatami sera Parmigiano i mozzarellą
Cena: 34 zł

In Centro (Piotrkowska 153)

Pizza z serem cheddar, wędzonym kurczakiem, czerwoną fasolą, pomidorkami koktajlowymi i czerwoną cebulą
Cena: 26,80 zł

Mare e Monti (Wigury 13)

Pizza Mare e Monti – sos pomidorowy, ser mozzarella, małże, vongole, grzyby
Cena: 32 zł

Otwarte Drzwi (Piotrkowska 120)

Pizza z sosem dyniowym, mozzarellą, serem kozim, szynką parmeńską i rozmarynem
Cena: 30 zł

Peperoncini (Rokicińska 228/230)

Pizza Cavolo – marynowana i pieczona biała kapusta, włoska pancetta, mozzarella, ser Grana Padano, pomidorki koktajlowe
Cena: 25,90 zł

Pizzatruck Garage (Piotrkowska 217)

Pizza z zielonym sosem na bazie bazyliowego pesto z mocną nutą parmezanu i czosnku, serem mozzarella, suszonymi pomidorami, pancettą i karmelizowanymi orzechami włoskimi
Cena: 25 zł

Pizzeria Toskania (Piotrkowska 102)

Pizza z mozzarellą di bufala, pesto z rukoli i bresaolą
Cena: 30 zł

Porcja (Roosevelta 7)

Bezglutenowa i wegańska pizza na brokułowo-migdałowym spodzie, z sosem paprykowo-pomidorowym, wegańską mozzarellą z nerkowców (istnieje możliwość wymiany na klasyczną mozzarellę), roślinnym chorizo, czarnymi oliwkami oraz świeżym oregano (450 g, wartości odżywcze w 100 g: 146 kcal, 9 g tłuszczy, 13 g węglowodanów, 5 g białka)
Cena: 29 zł

Spółdzielnia (OFF Piotrkowska)

Pizza Asian Hummus – hummus, marynowany kurczak, mozzarella, czerwona cebula, pomidorki, sezam, chilli, kmin rzymski, czarnuszka, kolendra, limonka
Cena: 24 zł

Tari Bari (Piotrkowska 101)

Pizza Baresana – mozzarella di bufala, cime di rapa e pomodorini (wegetariańska), czyli pizza z typowymi składnikami z południa Włoch: mozzarellą z mleka bawolego, liśćmi i kwiatostanem rzepy brokułowej i pomidorkami – dostępna również w opcji z prosciutto crudo
Cena: 30 zł wersja wege i 37 zł wersja z prosciutto crudo

Tawerna Pepe Verde (Rynek Manufaktury)

Pizza z oliwą chilli, szpinakiem duszonym z czosnkiem, kurczakiem sous vide, pomidorami suszonymi, mozzarellą di bufala i parmezanem
Cena: 31,50 zł

Vapiano (CH Sukcesja)

Pizza East-West – czarne ciasto, sos beszamel, mozzarella, ziemniaki, boczek, ogórek konserwowy, cebula czerwona, rozmaryn / białe ciasto, sos barbecue, mozzarella, kurczak, kukurydza, fasola czerwona
Cena: 23,90 zł

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...