Wine&food pairing w Kolorach Wina
Nie raz zdradzałyśmy już swą słabość do wina, dlatego też chętnie informujemy o łódzkich winnych inicjatywach. Tym razem jest nią łączenie wina z jedzeniem organizowane przez restaurację Kolory Wina (NoBo Hotel).
Za przygotowanie dań jak zwykle odpowiada szef kuchni Jarosław Bieńkowski, zaś za dobór win – jedyny w Polsce Master Sommelier, Przemysław Kowalski.
Wieczór zainauguruje wino musujące Cava Brut w zaskakującej oprawie, która na razie pozostaje tajemnicą sommeliera. Niespodzianek nie zabraknie również w dalszej części spotkania. Najpierw wina białe: Sauvignon Blanc z sałatą z kozim serem i dressingiem agrestowym, Chardonnay z pasztetem sous-vide pod cytrynowo-limonkową espumą oraz Pinot Grigio idealnie komponujące się gotowanym w niskiej temperaturze łososiem z sosem o smaku mango i pomarańczy. Równie imponująco zapowiadają się propozycje z czerwonym winem: Pinot Noir zostanie podany z serem brie w cieście filo i powidłami wiśniowymi, Merlot z wolno gotowanym schabem, zaś Zinfandel z pieczonym indykiem. Oczywiście nie mogło zabraknąć słodkiego zakończenia – w tej roli piramida z gorzkiej czekolady i sera 'blue’ z karmelizowaną figą w towarzystwie mocnego i słodkiego Porto.
Wieczór wine & food pairing zaplanowany jest na 10 maja (najbliższy piątek) na godz. 19.00. Udział kosztuje 129 zł od osoby. Poza degustacją spotkanie będzie też okazją do poszerzenia wiedzy na temat testowania i oceny wina, jego łączenia z potrawami czy czytania etykiet. Jak zwykle w Kolorach Wina będą też konkursy z nagrodami. Rezerwacji dokonywać można pod numerem telefonu: 604 613 746.