Wiosenne zmiany na OFFie
Lada dzień na terenie podwórka OFF Piotrkowska Center oficjalnie rozpocznie się sezon ogródkowy. Wraz z nim czeka tu na was sporo zmian i nowości.
Pogoda może nie sprzyja jeszcze jedzeniu na świeżym powietrzu, ale gastronomia się nie poddaje. Przy niejednej łódzkiej restauracji stanął już letni ogródek, a już w najbliższy weekend sezon otworzy też OFF Piotrkowska. Z głównego dziedzińca modnego podwórka zniknie parking, a w jego miejsce pojawią się znowu stoliki, przy których spędzać będziemy ciepłe popołudnia i wieczory. To dobra okazja żeby podsumować wszystkie zmiany, które zaszły na OFFie w minionych tygodniach i które pojawią się jeszcze w najbliższych dniach.
Przede wszystkim na teren podwórka wróciły po zimowej przerwie dwa food trucki. Od niedawna znowu możecie odwiedzać Republikę Naleśnika albo wpaść na burgery do Grubego Busa. Oba lokale działały na OFFie w zeszłym sezonie i teraz wróciły na swoje miejsca na dziedzińcu od strony ulicy Piotrkowskiej. Niebawem dołączy do nich również Beza Krówka w nowej odsłonie. Lody rzemieślnicze tej znanej w Łodzi sieci będą teraz serwowane z charakterystycznego dla OFFa, czarnego kontenera, przy którym stanie duży ogródek. W ofercie Bezy Krówki, obok znanych z poprzednich sezonów smaków pojawią się też nowości. Będziecie mogli spróbować lodów z szafranem, jaśminowych, z morwą czy o smaku lemoniady yerba mate oraz coli cherry.
Oprócz powrotów możecie też liczyć na nowości. I to jakie! Foodtruckowa rodzina OFFa powiększyła się właśnie o nową, mobilną gastronomię rodem z Warszawy. Pomiędzy Republiką Naleśnika a Grubym Busem zaparkowała Krowarzywa, która oficjalnie otworzy się w najbliższy piątek. Tę markę powinni kojarzyć wszyscy weganie i nie tylko. Lokale sieci specjalizują się w naprawdę pysznych, wegańskich burgerach, które cieszą się niesłabnącą od lat popularnością, nie tylko wśród roślinożerców. Niebawem przeczytacie u nas więcej o tym miejscu.
Nie wszystkie wieści z OFFa są takie radosne. Z terenu podwórka zniknęła restauracja, którą darzymy szczególną sympatią. W miniony weekend odbyło się huczne zamknięcie Tari Bari. Na szczęście dobre jedzenie w przyrodzie nie ginie i już niebawem Agnieszka i Ginaluca zaproszą was do nowego lokalu przy Piotrkowskiej 101, a my na pewno poinformujemy was o jego otwarciu.
Nowością, jaka lada moment pojawi się na OFFie będzie stały, letni bar klubu DOM. Konstrukcja stanęła już w głębi podwórka, za Grubym Busem i czeka na lepszą pogodę. Przez cały sezon będziecie mogli tu zamawiać napoje i trunki, które można wypić siedząc na leżakach lub zielonej górce na środku OFFa.
Zmiany zaszły też w restauracji MEG MU. Lokal niedawno przeszedł remont, który pociągnął za sobą spore zmiany w wystroju. Jest może trochę mniej kolorowo, ale za to bardziej elegancko i egzotycznie. We wnętrzu królują teraz motywy zwierzęce, ciekawe printy i piękne zdjęcia. Zmiany zaszły też w karcie. Menu restauracji poszerzyło się o dania, które pojawiały się wcześniej okazjonalnie, a teraz zagoszczą w ofercie MEG MU na stałe. Zjecie tu zatem zupę z krokodyla na mleczku kokosowym, aromatyzowaną trawą cytrynową, z kawałkami krokodyla i owocami morza. Możecie też spróbować łososia w sosie z mango podanego na algowym puree z kokosowym szpinakiem. Na wegan czeka zaś nowy wege burger.
Również główny gastronomiczny dziedziniec OFFa dotknęły wiosenne zmiany. Restauracja Szklarnia by LaVende wzbogaciła się o… szklarnię. Przy lokalu pojawiła się nowa przybudówka, która pełni funkcję letniego ogródka. W całości przypomina właśnie szklarnię. Bywalcy tej części OFFa kojarzą też zapewne drewnianą konstrukcję restauracji Spółdzielnia (zwaną pieszczotliwie szopą), która stała wśród stolików w części ogródkowej. W tym roku na jej miejscy pojawi się letni bar, który serwował będzie niezwykle modny na świecie przysmak bubble waffle. Na razie nie zdradzimy więcej szczegółów, ale obiecujemy, że już wkrótce przeczytacie u nas o tym miejscu.