Wiosna w Presto
Wbrew niekończącym się śniegom i mrozom wiosna zaczęła obowiązywać w Presto już w pierwszej połowie marca. My nie chcieliśmy wtedy denerwować cierpiących na zimowe zmęczenie i z relacją z degustacji wstrzymaliśmy się do momentu, gdy słupki rtęci pokazują więcej niż 10 stopni.
W nowym menu łódzkiej sieci włoskich restauracji zimową zupę cebulową zastąpiła wiosenna porowa. Zdradzimy, że o wejście do karty konkurowała z kremami (porowym i z zielonego groszku), jednak wygrała z nimi lekkością i powiewem świeżości.
W sezonowej promocji nareszcie przyszedł czas na sałatki. Ponieważ to jeszcze nie najlepsza pora na sezonowe warzywa, jako bazę wykorzystano miks sałat i pomidorki koktajlowe. W pierwszej z nich głównym składnikiem jest wędzony łosoś, którego skomponowano z jajkiem na twardo, wiosennym szczypiorkiem i kiełkami. Do tego lekki sos vinegrette i parmezan. W drugiej sałacie (o nieco zmodyfikowanej bazie) łososia zastąpił kozi ser. Obydwie naprawdę godne polecenia.
Do wiosennej karty nie trafiły nowe dania główne (na nie była pora zimą), ale są za to dwa ciekawe makarony, nieco „odchudzone” jak na możliwości Presto, w których rekordy popularności biją śmietanowe sosy z boczkiem i pleśniowym serem.
Z myślą o wegetarianach – penne z sosem na bazie oliwy, serem feta, suszonymi pomidorami i szpinakiem, zaś dla jaroszy tagliatelle z wędzonym łososiem. W tym drugim śmietanę zastąpiono serem mascarpone, kropką nad jest zaś, dobrze komponujący się z łososiem, świeży koperek.
Z ostatniej chwili:
Do wiosennych propozycji Presto dołączyły także naleśniki. Oto propozycje restauracji:
Naleśniki ze szpinakiem i serem typu greckiego zapieczone w sosie śmietanowym z prażonymi migdałami – 23 zł
Naleśniki z suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazyliowym pesto – 23 zł
Pomidorowe naleśniki z kurczakiem, żółtym serem i pieczarkami – 23 zł
Naleśniki z bananem, ricottą i nutellą – 21 zł