Wiosna w Vapiano
Coraz ładniejsza pogoda sprzyja wyjściom z domu i wizytom w restauracjach, które kuszą sezonowymi daniami. Specjalne, wiosenne menu pojawiło się w ofercie Vapiano. Królują w nim szparagi, świeże warzywa i mnóstwo włoskich przysmaków.
Restauracja Vapiano działa w łódzkiej Sukcesji od ponad pół roku. Lokal jest częścią międzynarodowej sieci, w której króluje kuchnia włoska z pizzą i makaronami na czele. Wszystkie przygotowywane są codziennie na miejscu, co niewątpliwie wyróżnia Vapiano na tle innych sieci. Zjecie tu zresztą więcej klasycznych, włoskich przysmaków, jak sałatki, risotto, lasagne czy dania główne. Teraz jednak warto spróbować propozycji ze specjalnego, sezonowego menu, w którym rządzą szparagi.
Nowe menu ruszyło po majówce i już teraz cieszy się dużą popularnością wśród gości. Nic dziwnego, sezon na szparagi jest krótki i warto maksymalnie go wykorzystać, bo tak świeże i pyszne jak teraz nie są one o żadnej innej porze roku. W Vapiano są bohaterem ciekawej przystawki łączącej mus ze szparagów białych z zielonymi podanymi w sosie z pomidorków cherry, bazylii i oliwy oraz z młodym szpinakiem, rzodkiewką i dressingiem balsamicznym (30,90 zł).
Na głodniejszych gości czeka cały szparagowy obiad. Możecie zacząć od klasycznej zupy-kremu (12 zł), a następnie wybrać jeden z dwóch domowych makaronów – ze szparagami, szynką i pomidorkami w kremowym sosie (25,90 zł) lub w wersji śródziemnomorskiej z białymi i zielonymi szparagami, pomidorkami, oliwkami, rukolą i orzeszkami pinii (28,90 zł). Na miłośników pizzy czeka też placek z białymi szparagami, włoską szynką, mozzarellą i pianką z sera Grana Padano (32,90 zł).
Vapiano nie zapomniało też o osobach, które wiosną postanowiły zadbać o linię. W majowym menu pojawiły się zoodle, czyli makaron z cukinii – bezglutenowy i niskokaloryczny. Przyrządzany jest w tajskim stylu z prażonymi orzeszkami, czerwoną cebulą i kapustą pak choi w pikantnym sosie z zielonego curry, kokosa i liści limonki ze świeżym mango i kolendrą (25,90 zł). Nowością jest również wegetariańska lasagne ze świeżymi warzywami zapiekana z sosem beszamelowym oraz mozzarellą (25,90 zł).
Chociaż receptury większości dań w wiosennym menu powstały w centrali sieci w Niemczech, to Vapiano dba o lokalne akcenty. Kucharze ze wszystkich lokali mogą zgłaszać swoje propozycje potraw, z których najciekawsze trafiają do karty. Tak było w przypadku bezowego tortu, którego recepturę opracował pracownik łódzkiej restauracji. Tym razem własne, autorskie dania przygotowali Paweł Silicki i Alan Koszarski – kucharze z dwóch warszawskich restauracji. Pierwsze to pasta z tuńczykiem w sosie śmietanowym z natką pietruszki i kaparami (24,90 zł), a drugie to pizza z sosem beszamelowym, gorgonzolą i szpinakiem na papryce, cebuli i mozzarelli (28,90 zł).
Propozycji w nowej karcie jest zresztą więcej. Wiosną zjecie w Vapiano również krewetki, kremowe, ale pikantne risotto czy zupę krem z cukinii. Nie zabrakło też słodkiego akcentu. Na miłośników deserów czeka delikatny mus z sosem z owoców marakui i kokosową kruszonką. Wszystkie nowe potrawy są idealne na wiosnę – lekkie, orzeźwiające, pełne warzyw i kolorowe. Wybierzcie się do Vapiano na któryś ze szparagowych przysmaków, który w towarzystwie lampki wina będzie pysznym pomysłem na wiosenny obiad.