Święta w restauracji
W okresie przedświątecznym niektórzy odwiedzają restauracje przy okazji firmowych spotkań, inni zamawiać będą dania na domową wigilię lub też skorzystają z okazji skosztowania świątecznych potraw ze specjalnego menu.
Dla chętnych chcących zorganizować wigilię firmową restauracje mają najczęściej przygotowane gotowe zestawy. Bez względu na rodzaj lokalu królują w nich tradycyjne dania kuchni polskiej. W Affogato najtańszy poczęstunek kosztuje 45 zł od osoby. Znajdziemy w nim świąteczną zupę, pierogi, smażonego karpia, sałatkę warzywną, makowiec, kompot z suszu i dodatki. Standardowe ceny w restauracjach wahają się średnio w granicach 50-100 zł. Czasami konsumpcji towarzyszą też dodatkowe atrakcje: muzyka na żywo, drobne upominki, a nawet pokaz sztucznych ogni.
Poza gotowymi zestawami, niektóre restauracje przygotowały również świąteczne menu dostępne w codziennej ofercie lokalu. My zwróciliśmy uwagę na te, w których niekoniecznie króluje barszczyk i ryba w galarecie. I tak w świątecznej ofercie restauracji Street Art Deluxe znalazł się między innymi pasztet z gęsi z bakaliami i espumą gruszkową, ozory z galaretką chrzanową czy zupa porowa z pianą z ziemniaka. Ciekawie zapowiadają się też dania główne: orzechowy indyk z batatami czy pierś z kaczki aromatyzowana wiśniówką, a na słodki finał waniliowe mleko z makowymi ciasteczkami.
W świątecznych celebracjach Restauracji Delight znajdziemy znacznie więcej dań bezmięsnych. Tradycja w ciekawy sposób łączy się tu z autorskimi pomysłami szefa kuchni. Jest więc carpaccio z karpia z rodzynkami i emulsją miodowo – imbirową, krem z czerwonych buraków z suszonymi grzybami, łososiowe pierogi w sosie rozmarynowym, a na deser cannelloni makowe z sosem pomarańczowym. Restauracja zaprasza również 1. stycznia na Noworoczny Brunch Rodzinny (koszt: 100 zł od osoby). Jeśli możemy wybrać się do restauracji w pierwszy dzień nowego roku, może niedługo będziemy też w restauracji spędzać wigilijną kolację?