fbpx

Restauracja Włoszczyzna - otwarcie w sobotę fot. Włoszczyzna

W najbliższą sobotę ruszy w Łodzi nowa włoska restauracja. We Włoszczyźnie spróbujecie klasycznych dań z różnych regionów Italii. Niektóre mogą was zaskoczyć.

 

W lokalu przy Piotrkowskiej 16 cały czas trwają ostatnie prace remontowe przygotowujące Włoszczyznę do sobotniego otwarcia. Miejsce to tworzy piątka młodych ludzi, którzy założyli spółdzielnię socjalną. Choć wywodzą się z różnych środowisk, to wszystkich łączy miłość do jedzenia, Włoch i tamtejszej kuchni. Mają różne doświadczenia zawodowe, ale wszyscy otarli się w przeszłości o gastronomię i kierują nimi podobne ideały – chcą stworzyć miejsce otwarte dla wszystkich i serwujące autentyczne, włoskie dania przygotowywane według oryginalnych receptur z różnych zakątków tego kraju. Ma być prosto i tradycyjnie, a przy tym wyjątkowo.

Restauracja Włoszczyzna - otwarcie w sobotę fot. Włoszczyzna

Na czym polegać ma ta wyjątkowość? Przede wszystkim na sposobie przygotowywania dań. Choć jak w każdej włoskiej restauracji zjecie tu pizzę, to nie będzie ona przypominała tego, co znamy z oferty innych łódzkich restauracji. Spodziewajcie się raczej wspomnienia wakacji w słonecznej Italii. Na pewno nie raz widzieliście tam kwadratową (lub prostokątną) pizzę wystawianą w przeszklonych gablotach i sprzedawaną na porcje. Tak będzie również we Włoszczyźnie. Kawałek pizzy będzie można złapać na wynos lub zjeść na miejscu.

Restauracja Włoszczyzna - otwarcie w sobotę fot. Włoszczyzna

Oprócz pizzy zjecie tu także domowe makarony z sosami typowymi dla różnych regionów Włoch (all’Amatriciana, al tartufo czy z tradycyjnym ragù alla bolognese), risotto (m.in. alla milanese z szafranem, al radicchio czy z grzybami) oraz lasagne. Spróbujecie tutaj też mniej znanych włoskich potraw, jak farrotto, czyli przypominające risotto danie na bazie orkiszu. O kulinarną stronę Włoszczyzny zadbają Fiore i Francesco – pochodzący z Włoch szefowie kuchni restauracji. Gotować będą na oryginalnych produktach, z których znaczna część sprowadzana jest prosto z Italii. – Nie kupujemy naszych produktów w zwykłych sklepach czy hurtowniach. – mówi Emilia Zemsta, menedżerka restauracji – Sprowadzamy je bezpośrednio od lokalnych producentów i rolników, których poznaliśmy osobiście, dzięki czemu wiemy dokładnie, czym karmimy naszych gości.

Restauracja Włoszczyzna - otwarcie w sobotę fot. Włoszczyzna

Możliwości kulinarne Włoszczyzny sprawdzić można było podczas ostatniej edycji Street Food Festival. Oficjalne otwarcie restauracji dla gości zaplanowano na najbliższą sobotę (9 sierpnia) na godzinę 18.00. W jego trakcie będzie można spróbować potraw typowych dla włoskiego regionu Abruzji.

Włoszczyzna, ul. Piotrkowska 16, www.facebook.com/restauracjawloszczyzna

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...