Tu glutenowi wstęp wzbroniony. Wolna ma dla Was nie tylko chleby, ale całą witrynę słodkości, bezglutenowe produkty, a nawet pierogi czy naleśniki.

WOLNA – z Poznania do Łodzi

Jemy w Łodzi znów w podróży – tym razem ruszamy na Bałuty. Tam, przy ul. Zgierskiej 51 już od prawie dwóch lat działa raj dla bezglutenowców – piekarnia Wolna. Jego założycielami są ojciec z córką. Pan Andrzej i Natalia na co dzień mieszkają w Poznaniu (stamtąd właśnie wywodzi się piekarnia), ale dużo czasu spędzają w naszym mieście. Poznajcie Natalię – ja zakochałam się w tej dziewczynie. Ma zaledwie 21 lat, piecze w Wolnej ciasta, wymyśla przepisy i jeszcze nią zarządza! Do tego jest wulkanem energii, a uśmiech nie znika jej z twarzy. To właśnie ona była moją przewodniczką po bezglutenowym świecie.

Produkty bezglutenowe

Tym, którzy nie do końca wiedzą, o co chodzi z glutenem, w dwóch słowach wyjaśniam. Jedni rezygnują z niego z uwagi na dietę, ale dla wielu osób składnik ten stanowi realne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. Przy tak silnej nietolerancji nie wystarczy, by sam produkt był bezglutenowy – takie musi być również całe środowisko produkcji. Dla chorych osób zagrożeniem mogą być unoszące się drobiny pszennej mąki czy ugotowanie bezglutenowego makaronu w garnku po tym zwykłym. W Wolnej nie muszą się niczego obawiać. Gluten ma tu zakaz wstępu, a wszystkie produkty posiadają certyfikaty potwierdzające ich czysty skład. Co ważne, są nie tylko bezglutenowe, ale też zdrowe – w Wolnej nie używa się ulepszaczy, barwników czy konserwantów.

Chleby, bułki, bagietki i ciabatty

Bezglutenowcy muszą zrezygnować z pszenicy, żyta jęczmienia w każdej postaci. Mogą stosować owies, ale tylko certyfikowany. Ponieważ jego mąka strukturą najbardziej przypomina pszenną, często stosowana jest do przygotowania wyrobów bez glutenu, między innymi chlebów. Jeśli o nich mowa, macie w Wolnej w czym wybierać. Jasne, ciemne, z różnych rodzajów mąk, z dodatkami (np. z żurawiną, czarnuszką, pomidorami, gryką, słonecznikiem – długo mogłabym wymieniać). Dział pieczywa to również bułki (także z dodatkami), bagietki czy ciabatty. Ja wzięłam bułkę maślaną i … nie dojechałam z nią do domu. Wyjątkowo krucha, delikatna – zjadłam jeszcze w aucie bez żadnych dodatków.

Bezglutenowe muffiny

Wolne słodkości

Czas na bezglutenowe ciasta. Co ważne, większość z nich jest również wegańska oraz słodzona zamiennikami tradycyjnego cukru. Właściwie zawsze dostaniecie tu tartę giandua i tofurnik w różnych odsłonach (tym razem była wiśniowa na spodzie z daktyli i płatków owsianych, z kremem z mleka kokosowego). Prawdziwym hitem jest też wegańska tartaletka słony karmel z czekoladą i orzeszkami czy mini babeczki. Wiele osób zamawia tu całe ciasta – jeżeli planujecie bezglutenowy poczęstunek na imprezę, najlepiej zadzwonić do Wolnej kilka dni wcześniej, aby dać im czas na przygotowanie.

Na tym nie koniec: są też drożdżówki, kilka rodzajów dużych ciastek sprzedawanych na sztuki, a również cała oferta gotowych produktów wytrawnych. Są to zarówno dania mączne: pizzerinki, gotowe kanapki, tartaletki (np. ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi czy pieczarkami), jak i przetwory, takie jak hummus, wegański sos czosnkowy czy pasta z zielonego groszku. – I pierogi. Mamy jeszcze mrożone pierogi! – przypomina sobie Natalia. Faktycznie, jest cały asortyment, włącznie z mięsnymi, ruskimi czy nadziewanymi sezonowymi owocami.

Do samodzielnego gotowania

Pierogi do odgrzania, ale jeśli chcecie sami gotować bezglutenowo, tu właśnie znajdziecie całą gamę czystych mąk, grzanek, dodatków i przypraw. Niech nie dziwią was te ostatnie – spójrzcie na opakowania zwykłych produktów, bardzo często jest tam informacja i możliwości występowania glutenu. Jeżeli cierpicie na chorobę, która wyklucza gluten z waszej diety, możecie w Wolnej ubiegać się o Kartę Bezglutenowca, dzięki której mniej zapłacicie za chleby. Na koniec jak zwykle kilka przydatnych informacji. Wolna pracuje od wtorku do piątku w godzinach 8.00-16.30 (w piątek do 17.00). Jeżeli trudno wam zdążyć w tych godzinach, możecie produkty Wolnej kupić w innych sklepach. Na liście są między innymi sklep Kajtuś, VikiFiord, Ekolas, Eko Natura, Ekio, Biorodzina czy Z ziemi polskiej z Aleksandrowa Łódzkiego. Z bezglutenowego pieczywa od Wolnej korzysta również catering dietetyczny SuviBox.

Bezglutenowe tarty z owocami

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...