Wrześniowe warsztaty w łódzkich restauracjach
W najbliższych dniach odbędą się w Łodzi trzy różne warsztaty, w trakcie których będziecie mieli okazję nauczyć się robić sushi, przygotować przetwory na zimę oraz poznać tajniki fotografii kulinarnej.
Oswój przetwora z Babą Jagatą
W niedzielę 22 września, w niezwykłej kamienicy przy Miedzianej 14 odbędą się warsztaty z przetworów. Poprowadzi je Agata Żyźniewska, czyli Baba Jagata, która w swojej Latającej Kuchni przyzwyczaiła nas już do świetnych i spotkań, w trakcie których w ciekawy sposób przekazuje tony wiedzy o gotowaniu równie smacznym, co zdrowym. Tym razem Agata nauczy uczestników warsztatów wszystkiego, co trzeba wiedzieć o przetworach. Od klasyki, czyli powideł i konfitur owocowych oraz przecierów warzywnych, poprzez awangardę, czyli słodkie warzywa, wytrawne owoce, przetwory z jarzębiny, czarnego bzu i czeremchy, aż po marynaty i pikle.
Warsztaty rozpoczną się o godzinie 15:30, a zapisywać można się na nie pod adresem: klaudiagawin@gmail.com.
Warsztaty sushi w House of Sushi
Kilka dni później, w środę 25 września, w restauracji House of Sushi odbędzie się kolejna już edycja warsztatów sushi. Będziecie mieli okazję nauczyć się przyrządzać najpopularniejsze danie kuchni japońskiej. Część praktyczną poprzedza degustacja przysmaków przygotowanych na tę okazję przez sushi masterów oraz wykład w trakcie którego można dowiedzieć się kilku ciekawostek o historii sushi, zasadach jego przyrządzania i etykiecie serwowania oraz jedzenia. Następnie pod okiem specjalistów goście samodzielnie przygotują futomaki, uramaki, hosomaki czy nigiri.
W programie warsztatów przewidziano także wspólną kolację z winem Choya bez ograniczeń oraz degustację japońskich herbat. Warsztaty rozpoczną się o godzinie 20.00, a koszt udziału wynosi 150 zł od osoby. Zapisy pod numerem telefonu: 665 91 10 91 lub drogą mailową: biuro@houseofsushi.pl.
Fotografia kulinarna w Drukarni z fundacją Via Art
W czwartek 26 września, fundacja Via Art już po raz drugi zaprasza do Drukarni na warsztaty fotografii kulinarnej. Podczas trzygodzinnych zajęć uczestnicy dowiedzą się jak dobrać odpowiedni sprzęt, stylizować potrawy, dobierać rekwizyty i ustawiać światło. Jeśli zatem prowadzicie kulinarnego bloga, stronę internetową albo po prostu lubicie fotografować jedzenie i dzielić się fotkami na fejsie ku uciesze (lub rozpaczy) waszych znajomych, macie okazję nauczyć się robić to lepiej.
Warsztaty są bezpłatne, a ilość miejsc ograniczona. Aby załapać się na listę gości należy wysłać swoje zgłoszenie na adres fundacja@viaart.pl oraz zajrzeć na fanpage Via Art na Facebooku i wziąć udział w zamieszczanej tam fotozabawie.