Festiwal Burgerów Jemy w Łodzi Burger Fest – uczestnicy i festiwalowe burgery

Tegoroczna edycja festiwalu burgerów Jemy w Łodzi Burger Fest rusza już 28 maja! Pora poznać wszystkich uczestników wydarzenia i ich festiwalowe burgery.

Grafika: Błażej Kurowski

To już czwarta edycja największego łódzkiego święta burgerów – festiwalu Jemy w Łodzi Burger Fest organizowanego wspólnie z Łódzkim Centrum Wydarzeń. Partnerami wydarzenia już kolejny raz są Bidfood Farutex i sklep efarutex.pl. Ta edycja jest dla nas bardzo wyjątkowa – to pierwszy festiwal kulinarny po lockdownie, a rozpocznie się dokładnie w dniu, w którym restauracje będą mogły znowu przyjmować gości w środku. A to oznacza, że festiwalowe burgery będziemy mogli jeść na miejscu! Oczywiście Ci, którzy nadal bezpieczniej czują się w domu, będą mogli zamówić je z dostawą.

Aż 40 festiwalowych restauracji i burgerów

W tym roku w wydarzeniu weźmie udział aż 40 łódzkich restauracji, które przygotowały dla gości specjalne, popisowe burgery. Są propozycje mięsne, wegańskie i rybne. Mamy burgery inspirowane kuchniami różnych zakątków świata – są greckie, tajskie, włoskie, tureckie, szwajcarskie i francuskie. Będziecie też mogli spróbować burgerowej monoporcji od Cocoart’s. Jest z czego wybierać, więc jesteśmy spokojne, że każdy znajdzie coś dla siebie. Na spróbowanie ich wszystkich macie 10 dni – festiwal potrwa do 6 czerwca. Pełną listę i mapę festiwalowych restauracji znajdziecie niżej.

Mapa festiwalowych restauracji

Lista festiwalowych restauracji i burgerów

Zielonym listkiem 🌿 oznaczone są restauracje oferujące opcję wegetariańską lub wegańską (oprócz opcji mięsnej).

Agrafka (Piotrkowska 90)

Burger Kofta – burger z baraniny w stylu tureckiej kofty z orzeźwiającym akcentem kolendry limonki i świeżych warzyw, sałatką z zielonego ogórka kolendrą, słodką papryką, czerwoną cebulą, pomidorkami koktajlowymi i sałatą lodową z sosem z zielonego pieprzu w grillowanej bułce ciabata
Cena: 35 zł

Bałucki Burger (Zgierska 69)

Burgero Hot Dog – mięso wołowe, biała kiełbasa, cebula, sałata szwedzka, cheddar, majonez pietruszkowy, nachosy
Cena: 21 zł

Byczarnia (Piotrkowska 85)

Szparack Obama – wołowina (200 g), ser cheddar, grillowane szparagi, grillowana papryka, pasta paprykowa, chipsy, sałata, sos teriyaki
🌿 możliwość wymiany na kotleta wegetariańskiego
Cena: 29 zł (31 zł  w dostawie)

Cochise (Piotrkowska 209 | Kusocińskiego 67 | Sacharowa 30 | Umińskiego 12)

King Kong – czarna buła, kotlet z piersi kurczaka w azjatyckim stylu 200 g, marynowane kiełki, koreańska marchewka, orzechy w słonym karmelu, złoty sos
🌿 możliwość wymiany na kotleta wege
Cena: 29 zł

Cocoart’s (Okopowa 111)

Monoporcja Burger w bułce z ciasta drożdżowego posypanej sezamem z kotletem z czekoladowego brownie, „serem” z żelki mango, „pomidorami” z truskawek i physalis, „cebulą” z melona, „sałatą” z mięty i sosem z marakui w roli musztardy i sosem malinowym w roli ketchupu
Cena: 20 zł

Da Vella (Inflancka 6)

Burger Mortadella – Mortadella di Bologna panierowana w bułce, mozzarella, kapusta kiszona z cebulką w winie i na maśle, prażona cebulka, sos a’la tatarski, sałata lodowa, bułka pszenna wiejska
Cena: 31 zł

Falla (Piotrkowska 217)

Burger Szparagowy Raban (wegetariański) 🌿 – szparagi z bułką tartą, kotlet Lindy McCartney, chrupiące chipsy z ziemniaków, cytrusowe mayo, rabarbarowy BBQ, rzodkiewki i świeże zioła
Cena: 29 zł

Farina Bianco (Piłsudskiego 14)

Burger Szefa w bułce pszennej z wołowiną 200 g, serem cheddar, sosem chipotle, ogórkiem w amolu, marynowaną pieczarką portobello, chrupiącą prażoną cebulą, czerwoną kapustą, sałatą lodową i sadzonym jajem
Cena: 33 zł

Fatamorgana (Księży Młyn 16)

Gofr Burger z szarpanym żebrem wieprzowym BBQ, kimchi, sriracha mayo i prażonym sezamem we własnej produkcji gofrze
Cena: 32 zł

Gang Leona Retkinia (Żubrowej 6)

Burger Meksykański – bułka maślana, kotlet wołowy, cheddar, bekon, pomidor, sałata, nachosy, sos mango trinidad scorpions, limonka
🌿 dostępny w wersji wege z kotletem z fasoli w czarnej bułce
Cena: 40 zł

Gastromachina Centralna (Piotrkowska 93)

Kanapka Wica – smash kotlet wołowy, grillowany ananas, boczek, ser, mostek wołowy z naszego BBQ i krążki cebulowe w czarnej bule z polecanym ostrym sosem czosnkowym
Cena: 34 zł

Gastromachina Dąbrowa (Dąbrowskiego 59/61)

Krowa & Koza & Łosoś spółka zoo – 150 g antrykotu, wędzony łosoś marynowany w zielonej herbacie, kozi twaróg z pieprzem cytrynowym i szczypiorem, bułka z zapieczonym kozim serem
Cena: 39 zł

Hamra (Piotrkowska 89)

Relish Burger – brioszka z kotletem wołowo-jagnięcym, relishem daktylowym, pomidorem, dzikim ogórkiem, chipsem z libańskiego chlebka i skórką cytrynową
Cena: 34 zł

Heksagon (Pomorska 144)

Zestaw 3 miniburgerów inspirowanych 3 postaciami słynnych Szefów Kuchni:
Anthony Bourdain – kotlet z antrykotu, ser Mimolette (Francja), boczek, sałata rzymska, pomidor, cebula, smażone pieczarki, dressing rosyjski
Gordon Ramsay – kotlet wołowy (żebro, rozbratel i mostek), cheddar (Anglia), ogórek piklowany, colesław, sałata lodowa, szczypiorek, czerwona cebula, dressing sriracha mayo
Daniel Boulud – kotlet wołowy (żebro, krzyżowa) z foie gras, ser Gruyere (Szwajcaria), sałata karbowana, jalapeno, ogórek zielony, szpinak, pomidor z szalotką, dressing BBQ
Do każdego zestawu w cenie dodawane są frytki, mix sałat i ketchup
Cena: 35 zł

Imber (Piotrkowska 43)

Nowomiejski Śledź 🐟 – burger ze śledziem w przyprawach korzennych w tempurze, majonezem z dodatkiem kiszonej cytryny, kiszoną fasolką szparagową, pomidorem, czerwoną cebulą i sałatą.
Cena: 29 zł

Restauracja Jedwabna (Niciarniana 41A)

Jedwabny Burger – 200 g wołowiny z bieszczadzką fuczką, pastą z suszonych pomidorów i cieciorki, karmelizowaną wędzoną cebulą, marynowanymi ogórkami, malinowym pomidorem i roszponką z autorskim majonezem z lubczykiem w bułce z czarnuszką
🌿 możliwość wymiany na kotlet z batatów
Cena: 22 zł

Restauracja Marie (Elsnera 23)

Lamb Greek – burger z 100% jagnięciny 160 g, bułka maślana, mix sałat, cebula czerwona, oliwki czarne, ser feta, suszone pomidory, sos tzatzyki – podawany z chrupiącymi krążkami cebulowymi i sosem tzatzyki
Cena: 26 zł

MITMI Food & Friends (OFF Piotrkowska)

Greek Burger – burger wołowy z miętowym sosem tzatziki, pomidorem, czerwoną cebulą, serem feta i ziołami podany z grubo krojonymi frytkami
Cena: 36 zł

Musztarda po Obiedzie (Pomorska 86)

Red Vegan Burger (wegański) 🌿 w czerwonej bułce z kotletem z buraka (150 g), wegańskim cheddarem, grillowanymi pieczarkami, pomidorem, sosem musztardowo-majonezowym na bazie wegańskiego majonezu, sałatą i rukolą
Cena: 20 zł

Pawilon (Wojska Polskiego 65/67, Aleksandrów Łódzki)

Surf & Turf Pad Thai Burger – wołowina, pad thai z krewetkami, kiełki fasoli mung, sriracha, sos orzechowy, kolendra, szczypiorek
Cena: 32 zł

Pittu Pittu (Piotrkowska 25)

Turbo Grażyna – 200 g wołowiny, szarpana wołowina w BBQ, kiełbaska merguez zapiekana z jajkiem, pomidor, cebula, majonez i sos słodki z chilli i kolendrą w bułce FIT
Cena: 29,80 zł

Plantacja (Kopernika 57)

Mr Miyagi (wegański) 🌿 – kotlet z marchwi i ciecierzycy oraz orzeszków ziemnych z dodatkiem kolendry, bułka wegańska, sałatka Asianslaw, sos teriyaki, świeży ogórek, kimchi, wasabi mayo i kiełki
Cena: 27 zł

Przędzalnia (Hotel Fabryka Wełny, Grobelna 4, Pabianice)

Przędzalniany – szarpana wołowina, bułka maślana, kimchi, awokado, cheddar, ogórek, pomidor, sos BBQ, frytki
🌿 wersja wegetariańska z grillowanym serem Halloumi zamiast wołowiny
Cena: 32 zł

Rajskie Jadło (Galeria Łódzka)

Burger Swojak – bułka maślana, burger z białej kiełbasy 220 g, sos koperkowy, kimchi, relish z czerwonej cebuli, pikle cukero, żółty pomidor, sałata karbowana (opcjonalnie z frytkami z batatów)
Cena: 23 zł (29 zł z frytkami)

Rajskie Jadło (Rynek Manufaktury)

Bałucki Góral – burger na bułce farmerskiej, kotlet z mięsa mielonego, oscypek, żurawina, cebula prażona, mix sałat, kiełki, sos wiosenny (opcjonalnie w zestawie z frytkami lub pieczonymi ziemniakami)
Cena: 23 zł (28 zł w zestawie)

Rajskie Jadło (Traktorowa 63)

Kark Burger – buła maślana z naszego pieca, soczysty kotlet z karkówki wieprzowej, sałata maślana, domowy sos ajvar, cebula czerwona, pomidor malinowy, słodki ananas, ogórek kiszony, majonez
Cena: 24 zł

Strąg Burger (wegetariański) 🌿 – buła maślana z naszego pieca, kotlet z białej fasoli z kaszą bulgur oraz nutą kminu rzymskiego, sałata roszponka, salsa pomidorowa z cebulką i bazylią, sos z mango i prażonych migdałów z dodatkiem harissy, liście mięty cytrynowej, majonez
Cena: 24 zł

Roni Burger (Struga 5)

ŁOŚ – wołowina, sos pieprzowy, cebula, ogórek konserwowy, rukola, ciemny sos z natką pietruszki podawany z frytkami i pieczonym Ementalerem (3 szt.) oraz sosem do wyboru
🌿 możliwość wymiany na kotleta roślinnego albo kurczaka
Cena: 30 zł

Szwalnia kuchnia i desery (Piotrkowska 217)

Guacamole Boy – 150 g wołowiny, guacamole, serowe nachos, czerwona cebula marynowana w sumaku i limonce, brioszka od podstaw robiona przez nas
🌿 opcjonalnie zamiast wołowiny kotlet warzywny na bazie białka sojowo-pszennego z cebulką i słonecznikiem
Cena: 34 zł

The Chef (Piotrkowska 89)

Burger z kotletem jagnięcym, serem feta, grillowaną papryką, piklowana czerwoną cebulą oraz miętą.
Cena: 29 zł

Burger z falafelem 🌿 serem feta, grillowaną papryką, piklowana czerwoną cebulą oraz miętą.
Cena: 27 zł

Tłusty Śledź (Retkińska 64 | Syrenki 35a)

Fish Burger 🐟 – burger rybny w czarnej pszennej bułce z sezamem, z kotletem z siekanego karmazyna, smażonymi krążkami kalmarów, serem cheddar, sałatą lodową, pomidorem, papryką, ogórkiem kiszonym i sosem tysiąca wysp
Cena: 25 zł

Tubajka (Park Źródliska, plac Zwycięstwa 3)

Burger w pampuchu z polikiem wołowym duszonym w winie, chutneyem jeżynowym z gorczycą, liśćmi botwinki, chipsem z jantaru i majonezem truflowo-jałowcowy
Cena: 30 zł

Restauracja u Kretschmera (Hotel Tobaco, Kopernika 64)

Burger Wiosenny – mięso wołowe, jajko, szparagi, chorizo, szczypior
Cena: 42 zł

Urban Bistro (Stefanowskiego 18/22/Bud. A10)

Urban Burger – 200 g wołowiny, karmelizowana gruszka, ser halloumi, żurawina, ogórek zielony, pomidor, sałata, majonez
Cena: 23 zł

Whiskey in the Jar (Rynek Manufaktury)

​Hawaii Chorizo Burger – kotlet wołowy, chorizo, ananas, pomidor, sałata lodowa, roszponka, majonez i sos hot na bazie suszonych pomidorów z sambalem i chili w zestawie z frytkami
Cena: 39 zł

Yellow bistro & deli (Kościuszki 80/82)

Burger rozpustny (wegański) 🌿 – panierowany w prażonej cebulce i płatkach kukurydzianych kotlet z portobello, podany w wytrawnym pączku, w towarzystwie piwnego hummusu, pomidora, chutneyu z cebuli i marchwi oraz sałaty w dressingu kolendrowo-limonkowym z zielonym chili
Cena: 27 zł

Zielona Restauracja Wegetariańska i Wegańska (Rynek Manufaktury)

Wegański Orient Burger 🌿 – pikantny kotlet roślinny, chrupiące warzywa z patelni z marynowanym imbirem, kiełkami i *kolendrą, sałata, ogórek zielony, rukola, sos spajsi i tahini, sezam w chrupiącej bułce, podany z pieczonymi ziemniakami
*na życzenie kolendrę można pominąć
Cena: 28 zł

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...