Wydarzenia towarzyszące Festiwalowi Czekolady i Kawy 2019
Festiwal Czekolady i Kawy to przede wszystkim okazja do spróbowania popisowych deserów i napojów kawowych w restauracjach i kawiarniach, ale zaplanowaliśmy dla was więcej atrakcji. Sprawdźcie, jakie wydarzenia towarzyszące czekają na was w trakcie wydarzenia.
Jeżeli wasza miłość do czekolady i kawy nie kończy się na ich konsumowaniu, to mamy dla was świetne wieści. W trakcie rozpoczynającego się już w ten piątek Festiwal Czekolady i Kawy będziecie mieli okazję nie tylko spróbować pysznych deserów i świetnych kaw, ale również dowiedzieć się o nich więcej i nauczyć się je przyrządzać. Wszystko dzięki serii warsztatów, które poprowadzą eksperci Primulatora, bariści Owoców i Warzyw i Hot Air Cafe oraz cukiernicy Cocoart’s i i czekoladnicy Manufaktury Czekolady.
Zaczniemy już pierwszego dnia Festiwalu. W piątek, 5 kwietnia odbędą się pierwsze z dwóch czekoladowo-kawowych warsztatów przygotowanych przez Manufakturę Czekolady i Hot Air Cafe (Piotrkowska 217). Podczas spotkania, które rozpocznie się o godzinie 16.00 dowiecie się, jak powstaje czekolada od samego ziarenka i będziecie mogli stworzyć własną tabliczkę czekolady. I uwierzcie nam, że jest to rewelacyjna zabawa. Następnie kawowi specjaliści Hot Air Cafe nauczą Was jak przygotować najlepszą domową kawę. Jeśli nie załapiecie się na pierwszy termin, to nic straconego – kolejne warsztaty odbędą się tydzień później, 12 kwietnia. Koszt udziału wynosi 100 zł od osoby, a zapisywać możecie się pod numerem: 575 111 943.
W pierwszy festiwalowy weekend czeka na was więcej atrakcji. W niedzielę, 7 kwietnia, w klubokawiarni Owoce i Warzywa (Traugutta 9) odbędą się wyjątkowe warsztaty z Romanem i Gabi w rolach głównej. Kim są bohaterowie spotkania? Roman to barista z OiW oraz finalista tegorocznych Mistrzostw Polski Brewers Cup. I to właśnie on opowie wam podczas spotkania o tym, czym jest Gabi. My zdradzimy tylko, że to świetny pomocnik w domowym parzeniu kawy, ale resztę zostawiamy profesjonalistom. Na warsztatach dowiecie się też o kulisach przygotowania do Mistrzostw, a przede wszystkim o metodzie, która zagwarantowała Romanowi 4. miejsce. Poznacie przepisy, napijecie pysznej kawy i miło spędzicie czas. Warsztaty rozpoczną się o godzinie 12.00, a koszt udziału wynosi 40 zł od osoby. Telefon kontaktowy: 793 411 992.
Dzień później, w poniedziałek 8 kwietnia, na Szkolenie Baristyczne – Liga Baristów zaprosi was partner Festiwalu Czekolady i Kawy – firma Primulator (Lodowa 128). Szkolenie dedykowane jest początkującym baristom, mogą wziąć w nim udział osoby zaczynające pracę w gastronomii, pragnące podnieść swoje kwalifikacje, a także amatorzy zafascynowani tematem kawy. Szkolenie składa się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W pierwszej opisane są krok po kroku etapy podróży ziarna kawy z plantacji, poprzez palarnię, aż do kawiarni. W trakcie części praktycznej uczestnicy szkolenia dowiedzą się jak parzyć prawidłowo espresso, jak pracować na ekspresie ciśnieniowym, jak prawidłowo spieniać mleko oraz przygotowywać kawy mleczne. Zajęcia rozpoczną się o godzinie 10.00 i potrwają do 16.00, więc zarezerwujcie sobie wolny dzień. Koszt udziału wynosi 100 zł dla uczestników Festiwalu Czekolady i Kawy i 150 zł dla pozostałych osób. Rezerwacje miejsc pod numerem: 503 195 790.
Na ostatniej festiwalowej prostej zrobi się bardzo słodko. W sobotę, 13 kwietnia, w cukierni Cocoart’s (Okopowa 111) odbędą się warsztaty z monoporcji. To wydarzenie to gratka dla każdego, kto kocha słodkości i chciałby nauczyć się tworzyć deserowe cudeńka. W jego trakcie dowiecie się, jak w domowej kuchni stworzyć nowoczesny deser, którym nie powstydziłaby się dobra restauracja. W cukierni butikowej Cocoart’s poznacie tajniki przyrządzania i dekorowania monoporcji. Waszym przewodnikiem po świecie deserów będzie mistrz cukiernictwa Adam Marszałek. Warsztaty rozpoczną się o godzinie 18.00, a koszt udziału wynosi 100 zł od osoby. Miejsca możecie rezerwować pod numerem: 515 844 113.