fbpx

Największy łódzki festiwal kulinarny Jemy w Łodzi Food Fest startuje już 10 września. Oprócz kilkudziesięciu festiwalowych dań czekają na was wydarzenia towarzyszące – cocktail party, gra miejska, kluby kolacyjne, warsztaty, degustacje i szkolenia. Sprawdźcie, co będzie się działo. Szczegóły wszystkich eventów znajdziecie na oficjalnej stronie festiwalu: www.festiwal.jemywlodzi.pl.

10.09 piątek | Eliminacje Mistrzostw Polski Baristów 2021

Pierwszego dnia festiwalu będziecie mogli podejrzeć zmagania baristów, którzy już wkrótce powalczą o tytuł Mistrza Polski w zawodach organizowanych przez SCA POLAND. Uczestnicy przygotują espresso i cappuccino pod czujnym okiem sędziowskiego zespołu. A wy możecie podziwiać ich zmagania i kibicować swoim faworytom.

Miejsce: Primulator, ul. Lodowa 128
Godzina: 10.00-18.30 starty zawodników, 19.00 – ogłoszenie wyników
Liczba miejsc: nieograniczona | Udział: bezpłatny

12.09 niedziela | Urodzinowa promocja w piekarni Montag

Tegoroczny festiwal jest częścią obchodów naszych dziesiątych urodzin. Z tej okazji Montag upiecze dla nas chleb, jakiego jeszcze nie było na jego półkach. W niedzielę przy Piotrkowskiej 111 kupcie nasz festiwalowy chleb, a do każdego dostaniecie kawę za symboliczną złotówkę. Będą też na was czekały inne niespodzianki.

Miejsce: Piekarnia Montag, Piotrkowska 111
Godzina: 9.00-18.00 | Liczba miejsc: nieograniczona
Udział: bezpłatny

13.09 poniedziałek | Klub Kolacyjny w Tango Argentino Steakhouse

Trzecie spotkanie Klubu Kolacyjnego Jemy w Łodzi przeniesie nas aż do dalekiej Argentyny. Co będziemy jeść? Oczywiście steki, ale na tym nie koniec. Franco Cambareri z Tango Argentino Steakhouse przygotuje oryginalne argentyńskie dania, których nigdy wcześniej nie podawał w swojej restauracji. Więcej o menu wieczoru przeczytacie tutaj.

Miejsce: Restauracja Tango Argentino Steakhouse, ul. Traugutta 14
Godzina: 18.30 | Liczba miejsc: 20 | Udział: 115 zł/os.
Bilety: sklep Jemy w Łodzi

14.09 wtorek | Jak zachować się przy stole – szkolenie

Agnieszka Eriksson

Kiedy rozkładamy serwetkę na kolanach, czy możemy wypluć pestkę na talerz i jak właściwie jest z tą bezą? Jeśli interesuje was temat restauracyjnego savoir-vivre wpadnijcie na nasze warsztaty w Book&Cook, które poprowadzi Agnieszka Eriksson. Agnieszka doskonaliła umiejętności w jednej z najlepszych szkół kulinarnych, a w swojej pracy miała okazję brać udział w wielu oficjalnych spotkaniach na całym świecie, teraz zdobytą przez lata wiedzę przekaże uczestnikom spotkania.

Miejsce: Studio kulinarne Book&Cook, Piotrkowska 138/140
Godzina: 18.00 | Liczba miejsc: 40 | Udział: 20 zł
Bilety: https://www.bookandcook.com.pl/warsztaty.html

15.09 środa | Cocktail party w Las Palmas

Fot.: Las Palmas

Wakacje się skończyły? Nie u nas! Las Palmas zaprasza na imprezę w klimacie Seszeli. Właśnie stamtąd przypłynęły rumy Takamaka – bohaterowie koktajlowych warsztatów. Tego wieczoru będziecie mieli okazję przeżyć swój debiut za barem. Poznacie receptury festiwalowych koktajli i pod okiem barmanów Las Palmas samodzielnie przygotujecie zamówione przez Was drinki.

Miejsce: Las Palmas, Roosevelta 2/4
Godzina: 19.00 | Liczba miejsc: nieograniczona
Udział: bezpłatny (uczestnicy płacą tylko za zamówione drinki)

16.09 czwartek | Domowy barista i alternatywy – warsztaty

Wystarczy proste urządzenie do parzenia i młynek, by cieszyć się świetną kawą również w domu. Przekonają się o tym uczestnicy warsztatów, które poprowadzi Wiktor Wielgopolan z Akademii Espresso firmy Primulator. Czym różni się drip od aeropressu, jaka grubość kawy będzie najlepsza do kawiarki, która kawa ma orzechowe nuty, a która zawiera najwięcej kofeiny? Ne te i wiele innych pytań odpowiemy podczas festiwalowego szkolenia.

Miejsce: Montag, Piotrkowska 107
Godzina: 18.00 | Liczba miejsc: 20 | Udział: 45 zł
Bilety: sklep Jemy w Łodzi

17.09 piątek | Fuzja wina i muzyki

Wino, tapas i muzyka, a to wszystko w niepowtarzalnym wnętrzu zabytkowej kotłowni będącej częścią Fuzji Łódź. To nie będzie typowa degustacja win, to będzie wakacyjne spotkanie z przyjaciółmi kochającymi wino, które podamy w ilościach nieco większych, niż podczas typowej degustacji. Do win podamy pieczywo, oliwę, sery i wędliny, a na deser słodką niespodziankę.

Miejsce: Fuzja Łódź (budynek zabytkowej kotłowni), Milionowa 6a
Godzina: 19.00 | Liczba miejsc: 40 | Udział: 99 zł
Bilety: sklep Jemy w Łodzi

18.09 sobota | Zdobądź gastro Łódź – gra miejska

Poszukiwanie restauracji, które dawno nie istnieją, odnajdywanie ukrytych wskazówek, rozwiązywanie rebusów, testowanie i odgadywanie smaków – prawie dwie godziny świetnej zabawy,  której motywem przewodnim jest oczywiście łódzka gastronomia i 10. urodziny Jemy w Łodzi. Tak będzie wyglądała nasza festiwalowa gra miejska. Szczegółowe informacje znajdziecie tutaj.

Miejsce: start Las Palmas
Godzina: start między 11.00 a 14.00 | Liczba miejsc: 10 zespołów dwuosobowych
Udział: 49 zł/zespół | Bilety: sklep Jemy w Łodzi

19.09 niedziela | Pop up Asi Banad z Posypane.pl

Asia Banad z Posypane.pl, autorka pięknych i pysznych deserów, obejmuje patronat nad słodką stroną festiwalu. Podczas pierwszego w historii, autorskiego pop up’u Asia przygotuje mnóstwo wspaniałych ciast i deserów, a o świetną kawę i herbatę zadba ekipa Owoców i Warzyw. Więcej o wydarzeniu i menu przeczytacie tutaj.

Miejsce: Owoce i Warzywa, Piotrkowska 217
Godzina: 11.00 (do ostatniego ciastka) | Liczba miejsc: nieograniczona

21.09 wtorek | Klub Kolacyjny w Pho by Lilly Tran 

Lilly Tran – cudowna dziewczyna, niewyczerpany wulkan energii i oczywiście mistrzyni kuchni wietnamskiej. Tego dnia jej restauracja będzie otwarta tylko dla gości Klubu Kolacyjnego, a Lilly przygotuje tradycyjne, domowe dania, które na co dzień je ze swoją rodziną. Będziemy nie tylko jeść, ale również słuchać historii o wietnamskich zwyczajach i tradycjach oraz poznawać składniki, które Lilly wykorzystuje w swojej kuchni, a których na próżno szukać w polskich sklepach.

Miejsce: Pho by Lilly Tran, Piotrkowska 80
Godzina: 18.30 | Liczba miejsc: 20 | Udział: 99 zł
Bilety: sklep Jemy w Łodzi

Podobne posty

Makaron z CBD, pappardelle o smaku zalewajki, a do tego zmieniający kolor „magiczny eliksir” – to ...
W Łodzi trwa jesienna edycja festiwalu Restaurant Week, która dla nas stała się idealną okazją do ...
Za nami piąta, a zarazem urodzinowa edycja Jemy w Łodzi Food. Było mnóstwo świetnego jedzenia, super ...