fbpx

Dzieje się w restauracjach fot. sxc.hu

Łódzcy restauratorzy w nowy rok weszli pełni pomysłów, dzięki czemu z tygodnia na tydzień przybywa ciekawych wydarzeń. Sprawdźcie co szykuje się w restauracjach na najbliższe dni.

Chińskie „all you can eat” w Zbożowej

Chińskie all you can eat w Zbożowej fot: Zbożowa

O weekendowych kolacjach typu „jesz ile chcesz” w Zbożowej już pisałyśmy, jednak ta zaplanowana na najbliższy piątek jest wyjątkowa. Od tego tygodnia Zbożowa rusza bowiem z kolacjami tematycznymi. W każdy piątek będziecie mogli spróbować tu dań innej, wybranej kuchni świata. Na pierwszy ogień idzie kuchnia chińska, która zaprezentowana zostanie w smacznej i zdrowej odsłonie.

Koszt udziału wynosi 25 zł od osoby. W ramach tej kwoty jecie do woli z wystawionego w lokalu bufetu. Możecie też wybrać wersję za 29 zł – wówczas do kolacji dostaniecie kieliszek wina light.

Wieczór poezji cygańskiej w kawiarni Mili Ludzie

Wieczór poezji cygańskiej Mili Ludzie fot. Mili Ludzie

Jeśli oczarował was film Papusza i niezwykła historia cygańskiej poetki, to nie może zabraknąć was w najbliższy wtorek (21 stycznia) w kawiarni Mili Ludzie. Odbędzie się tam wieczór poezji „Cygańska pieśń”. Jak nietrudno się domyślić poświęcony będzie on poezji cygańskiej. Zaprezentowane zostaną utwory Romek Bronisławy Wajs – Papuszy i Teresy Mirgi. Pojawią się także utwory polskich poetów, którzy w swoich dziełach przemycali cygańskie opowieści – Małgorzaty Hillar, Marii Pawlikowskiej – Jasnorzewskiej, Jana Kasprowicza, Konstantego-Ildefonsa Gałczyńskiego, Tadeusza Różewicza, Kazimierza Wierzyńskiego i Andrzeja Bursy.

Wszystkie dzieła wykonane zostaną przez byłą solistkę Opery Śląskiej i Teatru Wielkiego w Łodzi – Ewę Karaśkiewicz oraz Włodzimierza Galickiego – interpretatora i popularyzatora poezji.

Inauguracja Klubu Kolacyjnego w Tari Bari

Klub Kolacyjny Tari Bari fot. Tari Bari

W przyszły czwartek, 23 stycznia, w Targi Bari odbędzie się pierwsza kolacja w ramach ruszającego właśnie Klubu Kolacyjnego. We współpracy z Klubem Wino, restauracja organizowała będzie regularne kolacje tematyczne, które poświęcone będą określonemu rodzajowi jedzenia, tradycji czy kuchni wybranego kraju. Spotkania odbywały będą się w wybrany czwartek każdego miesiąca.

Tematem przewodnim kolacji inauguracyjnej będą ryby i owoce morza. Talerze gości wypełnią ośmiornice, kalmary, krewetki, małże i raki, a o odpowiedni dobór trunków zadba Michał Rutkowski z Klubu Wino. Na pewno będzie pysznie i miło.

Kolacja rozpocznie się o godzinie 19.00 i złożona będzie z przystawki, zupy, dwóch dań i deseru, a każda pozycja w towarzystwie kieliszka wina. Szacunkowy koszt udziału wyniesie w granicach 100 – 150 zł od osoby.

Wina z winnicy Płochockich w Ser Lanselocie

Wina Płochockich, fot. Błażej Sendzielski

Niedawno oferta sklepu z serami Ser Lanselot w OFF Piotrkowska poszerzyła się o wybór win z polskiej winnicy Płochockich. Z tej okazji w piątek 24 stycznia ruszy tutaj cykl spotkań dla miłośników łączenia pysznych serów z winami. Pierwsze spotkanie poprowadzą państwo Płochoccy, właściciele winnicy, którzy opowiedzą o polskich winach i winiarstwie w naszym kraju. Współprowadzącą będzie Anna Ladyńska, która zaprezentuje dobór serów do win. To pierwsze w serii cotygodniowych spotkań, które docelowo prowadziła będzie Anna Ladyńska z mężem Andrea Paolo, którzy na co dzień zajmują się m.in. organizacją szkoleń gastronomicznych.

Koszt udziału w spotkaniu wynosi 80 zł od osoby. Zapisywać można się pod numerem telefonu 535 346 268.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...