fbpx

Dzieje się w restauracjach fot. sxc.hu

Łódzcy restauratorzy w nowy rok weszli pełni pomysłów, dzięki czemu z tygodnia na tydzień przybywa ciekawych wydarzeń. Sprawdźcie co szykuje się w restauracjach na najbliższe dni.

Chińskie „all you can eat” w Zbożowej

Chińskie all you can eat w Zbożowej fot: Zbożowa

O weekendowych kolacjach typu „jesz ile chcesz” w Zbożowej już pisałyśmy, jednak ta zaplanowana na najbliższy piątek jest wyjątkowa. Od tego tygodnia Zbożowa rusza bowiem z kolacjami tematycznymi. W każdy piątek będziecie mogli spróbować tu dań innej, wybranej kuchni świata. Na pierwszy ogień idzie kuchnia chińska, która zaprezentowana zostanie w smacznej i zdrowej odsłonie.

Koszt udziału wynosi 25 zł od osoby. W ramach tej kwoty jecie do woli z wystawionego w lokalu bufetu. Możecie też wybrać wersję za 29 zł – wówczas do kolacji dostaniecie kieliszek wina light.

Wieczór poezji cygańskiej w kawiarni Mili Ludzie

Wieczór poezji cygańskiej Mili Ludzie fot. Mili Ludzie

Jeśli oczarował was film Papusza i niezwykła historia cygańskiej poetki, to nie może zabraknąć was w najbliższy wtorek (21 stycznia) w kawiarni Mili Ludzie. Odbędzie się tam wieczór poezji „Cygańska pieśń”. Jak nietrudno się domyślić poświęcony będzie on poezji cygańskiej. Zaprezentowane zostaną utwory Romek Bronisławy Wajs – Papuszy i Teresy Mirgi. Pojawią się także utwory polskich poetów, którzy w swoich dziełach przemycali cygańskie opowieści – Małgorzaty Hillar, Marii Pawlikowskiej – Jasnorzewskiej, Jana Kasprowicza, Konstantego-Ildefonsa Gałczyńskiego, Tadeusza Różewicza, Kazimierza Wierzyńskiego i Andrzeja Bursy.

Wszystkie dzieła wykonane zostaną przez byłą solistkę Opery Śląskiej i Teatru Wielkiego w Łodzi – Ewę Karaśkiewicz oraz Włodzimierza Galickiego – interpretatora i popularyzatora poezji.

Inauguracja Klubu Kolacyjnego w Tari Bari

Klub Kolacyjny Tari Bari fot. Tari Bari

W przyszły czwartek, 23 stycznia, w Targi Bari odbędzie się pierwsza kolacja w ramach ruszającego właśnie Klubu Kolacyjnego. We współpracy z Klubem Wino, restauracja organizowała będzie regularne kolacje tematyczne, które poświęcone będą określonemu rodzajowi jedzenia, tradycji czy kuchni wybranego kraju. Spotkania odbywały będą się w wybrany czwartek każdego miesiąca.

Tematem przewodnim kolacji inauguracyjnej będą ryby i owoce morza. Talerze gości wypełnią ośmiornice, kalmary, krewetki, małże i raki, a o odpowiedni dobór trunków zadba Michał Rutkowski z Klubu Wino. Na pewno będzie pysznie i miło.

Kolacja rozpocznie się o godzinie 19.00 i złożona będzie z przystawki, zupy, dwóch dań i deseru, a każda pozycja w towarzystwie kieliszka wina. Szacunkowy koszt udziału wyniesie w granicach 100 – 150 zł od osoby.

Wina z winnicy Płochockich w Ser Lanselocie

Wina Płochockich, fot. Błażej Sendzielski

Niedawno oferta sklepu z serami Ser Lanselot w OFF Piotrkowska poszerzyła się o wybór win z polskiej winnicy Płochockich. Z tej okazji w piątek 24 stycznia ruszy tutaj cykl spotkań dla miłośników łączenia pysznych serów z winami. Pierwsze spotkanie poprowadzą państwo Płochoccy, właściciele winnicy, którzy opowiedzą o polskich winach i winiarstwie w naszym kraju. Współprowadzącą będzie Anna Ladyńska, która zaprezentuje dobór serów do win. To pierwsze w serii cotygodniowych spotkań, które docelowo prowadziła będzie Anna Ladyńska z mężem Andrea Paolo, którzy na co dzień zajmują się m.in. organizacją szkoleń gastronomicznych.

Koszt udziału w spotkaniu wynosi 80 zł od osoby. Zapisywać można się pod numerem telefonu 535 346 268.

Podobne posty

Oto 13 restauracji, w których poczujecie jesienny klimat. Aromatyczne, rozgrzewające i otulające ...
Nadziane do granic możliwości croissanty, ociekające serem smash burgery i chrupiąca włoska pizza w ...
Kto ma ochotę na gyros i zapiekaną fetę? Nareszcie pojawiły się w karcie Santorini. Idzie nowe – ...