Łódzka Kuchnia Czterech Kultur - książka

Wczoraj oficjalnie zaprezentowałyśmy naszą książkę podczas konferencji prasowej. Dziś pora podzielić się nią z wami. Zapraszamy do udziału w konkursie, w którym wygrać możecie album „Łódzka kuchnia czterech kultur”.

Kilka dni temu chwaliłyśmy się wam, że napisałyśmy książkę. „Łódzka kuchnia czterech kultur” prezentuje odświeżone przepisy na potrawy jadane przez mieszkańców przedwojennej Łodzi przemysłowej. Elegancki album, który ukazał się nakładem Domu Wydawniczego Księży Młyn przybliża historię miasta od kuchni. Do książki trafiło 30 przepisów na potrawy kuchni polskiej, żydowskiej, niemieckiej i rosyjskiej, jakie łodzianie i mieszkańcy regionu jadali w domach i restauracjach w czasach przemysłowego rozkwitu naszego miasta. Punkt wyjścia stanowiły klasyczne receptury sprzed ponad wieku, o których interpretację poprosiłyśmy szefów kuchni czterech łódzkich restauracji – LokaluAnatewkiGalicji i delight w andel’s Hotel Łódź.

Łódzka Kuchnia Czterech Kultur - książka kucharska

Niektóre z zamieszczonych w książce potraw są dobrze znane i chętnie gotowane do dziś (np. zalewajka czy prażoki), a inne, jak chociażby rosyjski razsolnik czy niemiecki wellfleisz, bardzo rzadko pojawiają się na łódzkich stołach. Ideą „Łódzkiej kuchni czterech kultur” było pokazanie ich zarówno w tradycyjny, jak i nowoczesny sposób. Oprócz przepisów w albumie znalazły się także informacje o historii dań i ich związku z Łodzią oraz kulinarne porady szefów kuchni. Wszystkie przepisy opatrzone są pięknym zdjęciami autorstwa Magdy Klimczak, łódzkiej fotografki kulinarnej i autorki bloga Dare to Cook. Każdy rozdział książki został też wzbogacony wyjątkowymi ilustracjami studentki łódzkiej ASP Ani Świątek. Cała publikacja jest dwujęzyczna – obok wersji polskiej znajdziecie również angielską.

Łódzka Kuchnia Czterech Kultur - książka kucharska

KONKURS!

Książka trafiła już do wybranych księgarń, a od poniedziałku kupicie ją także za pośrednictwem Jemy w Łodzi. Wcześniej jednak możecie wygrać ją w naszym konkursie. Zadanie konkursowe jest proste. Wystarczy wysłać do nas maila, w którym opiszecie kulinarne wspomnienie związane z Łodzią. Może to być wspomnienie z dzieciństwa albo jedna potrawa, która szczególnie kojarzy wam się z naszym miastem. Może mieliście w Łodzi dziwną, kulinarną przygodę? Nie ograniczajcie się. Ważne żeby bohaterami wypowiedzi były miasto i jedzenie.

Na wasze maile czekamy pod adresem kontakt@jemywlodzi.pl do niedzieli, 29 listopada 2015 r. do godziny 20.00. Nagrodzimy najciekawsze wypowiedzi.

ZWYCIĘZCY

Dziękujemy wszystkim za udział w naszym konkursie. Zainteresowanie przerosło nasze oczekiwania i chyba jeszcze nigdy wybór zwycięzców nie zajął nam tyle czasu. Książki „Łódzka kuchnia cztrech kultur” wędrują do: Jolanty Chmieli, Joanny Rembowskiej i Cypriana Mausa. Gratulujemy!

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...