Wytrawny sernik Dare to Cook
Zbiżają się święta, więc i na Jemy w Łodzi nie mogło zabraknąć wielkanocnego akcentu. Oto przepis na wytrawny sernik przygotowany przez Magdę z Dare to Cook.
Nie jest tajemnicą, że Dare to Cook to jeden z naszych ulubionych blogów kulinarnych. Czytelnicy Jemy w Łodzi przyznali mu tytuł najlepszego bloga, z Magdą organizowałyśmy również warsztaty fotografii kulinarnej (mamy nadzieję, że wkrótce uda się je powtórzyć). W ubiegłym roku jego autorka przygotowała dla nas jajka faszerowane krewetkami lub pastą z awokado, tym razem wytrawny sernik. Zdążycie go jeszcze przygotować na niedzielę. Oto przepis:
Składniki:
Spód:
Oliwki kroimy na ćwiartki i prażymy na suchej patelni aż wyparuje nich większość wody. Blenderem mielimy orzechy i oliwki.W tortownicy układamy warstwę zmielonych orzechów i oliwek, które zalewamy rozpuszczonym masłem. Spód podpiekamy przez ok. 5 min. w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Twaróg ucieramy z jajami na jednolitą puszystą masę, przyprawiamy solą, musztardą i dodajemy pocięte karczochy, suszone pomidory i oliwki. Masę serową wykładamy na ostudzony spód i pieczemy przez ok. 40 – 45 min. w temp. 150 stopni. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia najlepiej na całą noc. Wystudzony sernik smarujemy śmietaną i posypujemy matchą.
Rewelacja!