fbpx

Fot: Dare to Cook

Zbiżają się święta, więc i na Jemy w Łodzi nie mogło zabraknąć wielkanocnego akcentu. Oto przepis na wytrawny sernik przygotowany przez Magdę z Dare to Cook.

 

Nie jest tajemnicą, że Dare to Cook to jeden z naszych ulubionych blogów kulinarnych. Czytelnicy Jemy w Łodzi przyznali mu tytuł najlepszego bloga, z Magdą organizowałyśmy również warsztaty fotografii kulinarnej (mamy nadzieję, że wkrótce uda się je powtórzyć). W ubiegłym roku jego autorka przygotowała dla nas jajka faszerowane krewetkami lub pastą z awokado, tym razem wytrawny sernik. Zdążycie go jeszcze przygotować na niedzielę. Oto przepis: 

Fot: Dare to Cook

Składniki:

  • 1/2 kg tłustego twarogu
  • 4 jaja
  • 6 szt suszonych pomidorów kilka sztuk marynowanych karczochów
  • 2 łyżki pociętych czarnych oliwek
  • sól pół łyżeczki musztardy dijon
  • śmietana 18%
  • matcha

Spód:

  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g czarnych oliwek
  • 10 g masła

Oliwki kroimy na ćwiartki i prażymy na suchej patelni aż wyparuje nich większość wody. Blenderem mielimy orzechy i oliwki.W tortownicy układamy warstwę zmielonych orzechów i oliwek, które zalewamy rozpuszczonym masłem. Spód podpiekamy przez ok. 5 min. w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Twaróg ucieramy z jajami na jednolitą puszystą masę, przyprawiamy solą, musztardą i dodajemy pocięte karczochy, suszone pomidory i oliwki. Masę serową wykładamy na ostudzony spód i pieczemy przez ok. 40 – 45 min. w temp. 150 stopni. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia najlepiej na całą noc. Wystudzony sernik smarujemy śmietaną i posypujemy matchą.

Rewelacja!

Fot: Dare to Cook

Podobne posty

Makaron z CBD, pappardelle o smaku zalewajki, a do tego zmieniający kolor „magiczny eliksir” – to ...
W Łodzi trwa jesienna edycja festiwalu Restaurant Week, która dla nas stała się idealną okazją do ...
Za nami piąta, a zarazem urodzinowa edycja Jemy w Łodzi Food. Było mnóstwo świetnego jedzenia, super ...