Z kołobrzeskiego kutra na łódzki stół

Każdy miłośnik ryb wie, że najlepiej smakują te świeże – prosto od nadmorskich rybaków. Do Łodzi takie ryby trafią teraz dzięki Rybnej Krainie.

W światowej gastronomii od kilku lat triumfy święci filozofia farm to table, czyli dosłownie z farmy na stół. Oznacza to, że jedzenie trafia na nasz talerz bezpośrednio z miejsca, w którym wyrosło lub zostało wyhodowane, bez przechodzenia całej drogi przez skupy, dystrybutorów, hurtownie i sklepy. Pozwala to kucharzom przyrządzać dania z nieprzetworzonych produktów najwyższej świeżości. Takie podejście doceniają nie tylko profesjonaliści. Powstają kooperatywy spożywcze i grupy zakupowe zrzeszające osoby, którym zależy na przygotowywaniu posiłków w domu z produktów najwyższej jakości. Wspólnie kupują oni prosto od lokalnych rolników, hodowców i producentów.

Filozofia farm to table ma zastosowanie nie tylko do warzyw i owoców, ale także serów, mięsa i ryb. Jeśli lubicie te ostatnie, to mamy dobrą wiadomość. Już teraz można zamawiać w Łodzi ryby prosto z kutra. Dosłownie. Wszystko dzięki Rybnej Krainie – rodzinnej firmie z Kołobrzegu specjalizującej się w dostawach ryb dla restauracji i klientów indywidualnych wprost od bałtyckich rybaków.

Z kołobrzeskiego kutra na łódzki stół

Jej właścicielka, Katarzyna Smolińska wraz z narzeczonym osobiście uczestniczy w rozładunku kutrów i wybiera z nich najlepsze egzemplarze ryb dla swoich klientów. Następnie trafiają one do lokalnej przetwórni, gdzie są filetowane i oprawiane. Właściciele Rybnej Krainy nadzorują cały proces, po czym pakują ryby według zamówień do specjalnych, styropianowych pojemników pozwalających na zachowanie najwyższej świeżości mięsa. Tak przygotowana dostawa natychmiast wyrusza do klientów – bez mrożenia czy zbędnego przechowywania w chłodniach.

W ofercie Rybnej Krainy znajdziecie między innymi dorsze, flądry, bałtyckiego łososia czy, niedoceniane zdaniem pani Katarzyny śledzie – ryby, które przyrządzać można na wiele ciekawych sposobów, a które posiadają tyle prawie tyle samo kwasów omega3 co popularny łosoś. Są też ryby sprowadzane na specjalne zamówienie firmy, jeśli jesteście miłośnikami np. halibuta czy makreli. Ciekawostką w ofercie są patroszone szproty. Jeśli lubicie kuchnię śródziemnomorską, to pewnie znacie fantastyczny smak smażonych, małych rybek podawanych w nadmorskich knajpkach. Do przyrządzenia tego dania szproty nadają się idealnie – zwłaszcza patroszone. Niebawem w Rybnej Krainie będzie można zamawiać również ryby wędzone z lokalnej, kołobrzeskiej wędzarni.

Z kołobrzeskiego kutra na łódzki stół

Świeżość wszystkich ryb łatwo sprawdzić samemu. – Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na oczy ryby, które nie powinny być mętne i zapadnięte, tylko lśniące, podobnie jak łuski. – mówi pani Katarzyna – Kolejnym wskaźnikiem świeżości są jasnoczerwone lub różowe skrzela i co ważne, delikatny, ładnyzapach morza. Świeżość filetówz dorsza ocenić  można po kolorze (nie powinien być żółty) i sprężystości mięsa. Powinno być zwarte i sprężyste, a po lekkim naciśnięciu palcem nie powinien zostawać ślad. Jak dodaje pani Katarzyna, smażąc czy piekąc świeżą rybę przekonamy się szybko, że nie wyzwala ona nieprzyjemnego, „rybiego” zapachu, jak ma to często miejsce podczas przygotowywania ryb sklepowych.

Z kołobrzeskiego kutra na łódzki stół

Rybna Kraina dostarcza swoje produkty zarówno do restauracji jak i klientów indywidualnych w kilku miastach Polski, w tym do Łodzi. Aby złożyć zamówienie wystarczy wejść na stronę www.rybna-kraina.pl i skorzystać z wygodnego systemu zamówień online. Można to zrobić również telefonicznie i mailowo. Na razie dostawy dla klientów indywidualnych realizowane są raz w miesiącu, ale ich częstotliwość zależy w znacznym stopniu od zainteresowania na lokalnym rynku. Restauracje i odbiorcy hurtowi mogą korzystać z indywidualnie ustalonego harmonogramu dostaw, których częstotliwość dostosowywana jest do potrzeb klienta.

Więcej informacji na temat Rybnej Krainy i jej oferty znajdziecie na stronie www i Facebooku.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...