zaParowani – chińskie pierożki przy Wschodniej

Kolejne otwarcie tego roku niesie ze sobą smak kuchni chińskiej w jednym z jej najciekawszych wydań – dim sum. Od dwóch dni możecie zajadać się nim w lokalu zaParowani.

 

Dim sum to w największym skrócie rodzaj wywodzących się z chińskiej kuchni, różnorodnych przekąsek przygotowywanych na parze w charakterystycznych koszyczkach. Podawane z zieloną herbatą stanowią rodzaj chińskiego brunchu. Po specjalizujących się w ich przyrządzaniu restauracjach suną wózki zastawione koszyczkami, po które sięgają siedzący przy stolikach goście i wybierają to, na co akurat mają ochotę. Najczęściej są to różnego rodzaju pierożki i niewielkie, faszerowane bułeczki, których teraz możecie spróbować w Łodzi, w nowopowstałym lokalu zaParowani.

zaParowani fot. facebook.com/zaparowanidimsum

zaParowani to Patrycja i Grzegorz – para, która po wizycie w Chinach zakochała się w restauracjach dim sum i postanowiła stworzyć podobne miejsce w Polsce. Zaczęli w Pruszkowie, gdzie uruchomili pierwszy lokal. Teraz zawitali do Łodzi, na Wschodnią 37, gdzie we wtorek oficjalnie powitali pierwszych gości.

zaParowani fot. facebook.com/zaparowanidimsum

Co dla nich przygotowali? Przede wszystkim oczywiście pierożki dim sum w kilkunastu rodzajach – od warzywnych z makaronem sojowym i jajkiem, poprzez propozycje z wieprzowiną i grzybami shiitake albo dorszem, aż po krewetki z selerem naciowym czy wołowinę z porem i marchewką (15 zł za 10 sztuk). Są też propozycje wegańskie z tofu i warzywami, soczewicą, cukinią i marchewką albo dynią, porem i grzybami mun (w tej samej cenie).

zaParowani fot. facebook.com/zaparowanidimsum

Zjecie tu również pierożki z mąki ryżowej z krewetkami albo warzywami (16 zł za 8 sztuk) oraz pierożki baozi. Baozi to właściwie bardziej bułeczki wypełnione nadzieniem  – mają grubsze ciasto niż pierogi i bardziej kuliste. W zaParowanych zjecie je z czterema rodzajami farszu do wyboru: kurczakiem hoisin, warzywami i grzybami shitake, wieprzowiną shao baoo o smaku BBQ oraz z wołowiną i białą rzodkwią (15 zł za 6 sztuk). Wszystkie pierożki na potrzeby lokalu lepią współpracujący z nim, chińscy kucharze, więc macie szansę spróbować tu autentycznej kuchni dim sum.

zaParowani fot. facebook.com/zaparowanidimsum

Ale to nie wszystko, co zaParowani mają do zaoferowania. W lokalu spróbujecie też zup tom yum, won ton, miso i pikantno-kwaśnej (ceny od 7 do 12 zł). Są też sałatki z warzyw, alg morskich czy kimchi (azjatyckiej kiszonej kapusty) w cenach od 7 do 9 zł oraz desery. Miłośnicy słodkości mogą spróbować tu kulek ryżowych z dodatkiem pasty z czerwonej fasoli, czarnego sezamu i orzechów albo pierożków i bułeczek z owocami (ceny od 8 do 15 zł).

zaParowani fot. facebook.com/zaparowanidimsum

Na dim sum możecie wybrać się na Wschodnią 37 codziennie od 11.00 do 21.00. Jeśli nie możecie odwiedzić zaParowanych osobiście, możecie zamówić jedzenie z dowozem pod same drzwi. Lokal realizuje dostawy w promieniu 5 kilometrów.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...