Festiwal Dobrego Smaku 2013

Na początku czerwca ruszy w Łodzi 10. Już, jubileuszowa edycja Festiwalu Dobrego Smaku. W tym roku do udziału zgłosiła się rekordowa liczba 26 restauracji i 10 kawiarni.

Pomiędzy czwartkiem 6 czerwca a niedzielą 10 czerwca łodzianie kolejny raz będą mieli okazję odwiedzić najlepsze łódzkie restauracje i w promocyjnej cenie spróbować w nich dań przygotowanych z okazji Festiwalu Dobrego Smaku. Tegoroczna edycja imprezy odbywa się pod hasłem Kulinarnie nakręceni, które nawiązuje do filmowych tradycji Łodzi. Zadaniem łódzkich kucharzy jest zatem przygotowanie potraw inspirowanych filmem. Liczymy, że popiszą się oni fantazją i będzie interesująco.

Festiwal Dobrego Smaku 2013 - plakat

Festiwal Dobrego Smaku to impreza, która w poprzednich latach przyciągała do restauracji tłumy uczestników. W tym roku może być podobnie, zwłaszcza, że cena dań nie uległa zmianie i wynosi 10 zł. Restauracji uczestniczących w wydarzeniu jest ponad 20, więc trzeba będzie się bardzo postarać żeby odwiedzić je wszystkie. Warto też zajrzeć do 10 festiwalowych kawiarni, które przygotują dla gości kawy i desery w cenie 7 zł.

Festiwalowe dania i napoje oceniać będzie jury, które wybierze zwycięzcę w dwóch kategoriach – restauracja i kawiarnia. Swoich faworytów wskażą też łodzianie głosując w konkursie smsowym. Poza konkursem, w ramach Festiwalu odbędzie się też sporo wydarzeń towarzyszących, mi.in. Szkoła Dobrego Smaku, czyli warsztaty kulinarne dla miłośników gotowanie, przegląd filmów kulinarnych, warsztaty dla dzieciaków oraz wspólne gotowanie i grillowanie. Łódź odwiedzą znani szefowie kuchni, m.in. Grzegorz Łapanowski i Paolo Cozza.

O wszystkich wydarzeniach informować będziemy was na bieżąco, gdyż Jemy w Łodzi objęło tegoroczną edycję FDS patronatem medialnym. Poniżej znajdziecie listę tegorocznych uczestników Festiwalu.

Restauracje:

Amarant
Danie konkursowe: Pieczona polędwiczka wieprzowa ciotki Petunii podana na zapiekance ziemniaczanej z fasolkami Bertiego Botta w formie sferycznego Ravioli

American Bull
Danie konkursowe: Godfather Burger

Ato Sushi
Danie konkursowe: Kill Bill Roll

Bierhalle
Danie konkursowe: Stroganow w nowej odsłonie nie tylko z grzybkami

Big Betty
Danie konkursowe: Kurczak ze śliwkami-Chicken with Plums 2011

Breadnia
Danie konkursowe: Śniadanie u Tiffaniego

Deseo Tapas Bar
Danie konkursowe: Karmelowy przypływ – pieczony łosoś z ziemniaczanym purée i sałatką z buraka

Drukarnia Skład Wina i Chleba
Danie konkursowe: Halibut grillowany w ziołach z paryczką chilli, podlany winem

Galicja
Danie konkursowe: Popiół i Diament w Ziemi Obiecanej

Gejsza Sushi
Danie konkursowe: Ziemia Obiecana

House of Sushi
Danie konkursowe: Błękitna Laguna – Okoń nilowy podany z egzotyczną sałatką owocową z orzechami nerkowca, daktylami i sosem cytrusowym z estragonem

Kamari
Danie konkursowe: Łódzka Gwiazda Udaje Greka

Klub Zieliński i Syn
Danie konkursowe: Ratatouille avec du poulet

La Strada
Danie konkursowe: La dolce Vita

Lili
Danie konkursowe: Allo Allo – Zalotna Yvett

Pozytyvka
Danie konkursowe: Lasagne Garfielda

Restauracja Kryształowa
Danie konkursowe: Bitka obiecana w Łodzi nakręcana

Servantka
Danie konkursowe: Pielmieni syberyjskie – pierożki z siekanym mięsem gotowane w bulionie wołowym

Street Art Deluxe
Danie konkursowe: Filet z pstrąga w ziołowej panierce z młodymi ziemniakami i zielonymi warzywami

Sushi Zielony Chrzan
Danie konkursowe: Carskie Uramaki

Suzette
Danie konkursowe: Naleśniki Julia & Julia

Tari Bari
Danie konkursowe: Ratatouille

The Mexican
Danie konkursowe: Garcia muslito

Titi
Danie konkursowe: Przepiórki w płatkach róży

Zaraz Wracam Bistro
Danie konkursowe: Tres Gazpachos – gazpacho andaluzyjskie, Ajo Blanco i Porra Antequerana

Kawiarnie:

Artystyczna Kawiarni-Cukiernia Pani Cupcake – „Cupcake Sernikowy Brownie w wiśniowym dressingu i kawa cappuccino”

Cukiernia A.Blikle – „Wz-ka i czarna kawa”

CZEKOLADA Retro Cafe – „Jabłecznik na kruchym cieście z cynamonem i bitą śmietaną i kawa”

Foto Cafe 102 – „Dolce Vita – tiramisu malinowe i cappuccino”

Kawiarnia Zbożowa – „Waniliowa kiść i kawa firmowa – zbożowa orkiszowa”

Klubokawiarnia Kawalerka – „Trufle Kangura Pantouf z espresso lub cappuccino”

Klubokawiarnia Owoce i Warzywa – „Rzymskie Wakacje i cappuccino”

Mebloteka Yellow – „Poisoned apple & Prince Kissing, czyli czarna kawa z mleczną pianką i grenadyną”

Niebostan – „Panny z Wilka i kawa z niespodzianką”

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...