fbpx

Fot: Daleko Blisko

Macie już plany na najbliższe dni? My tak, chociaż nie wiemy, na co się zdecydować: degustację slow food, weekend z sangrią, tydzień meksykański, a może nowalijki.

Dopiero co pisałyśmy o rosnącej popularności whisky, oto kolejny dowód. Już jutro Piotrkowska Klub 97 organizuje spotkanie z whisky w roli głównej. Nie będzie to jednak tylko degustacja alkoholi, a przede wszystkim dań przygotowanych przez kucharzy restauracji. To kolejne wydarzenie organizowane w ramach wieczorów Slow Food. Rozpoczyna się o godzinie 19.00, udział kosztuje 130 zł (dziesięć złotych mniej dla członków Slow Food).

Fot: Piotrkowska Klub 97

Trzymamy kciuki za piękną pogodę, ponieważ w piątek rano Tubajka startuje z letniskiem, czyli stacją majówka 2. Wśród atrakcji premiera tubajkowych zestawów piknikowych, wata cukrowa, rzemieślnicze lody, wielkie bańki mydlane, turniej gier podwórkowych, malowanie buziek czy sensoryczny ogródek dla najmłodszych. Jeżeli nie uda wam się wpaść pierwszego dnia, mamy dobrą wiadomość – Tubajka świętuje także w sobotę i niedzielę (każdego dnia w godz. 11.00-20.00).

Fot: Daleko Blisko

Teraz będzie coś dla dorosłych. W tym samy terminie (od 1 do 3 maja) Daleko Blisko organizuje weekend z sangrią. Będziecie tu mogli skosztować hiszpańskiej wersji drinka na bazie czerwonego wina, pomarańczy i cytryn, ale też portugalskiej sangrii z białego wina, brzoskwiń i limonek oraz polskiego kruszona truskawkowego przygotowanego na regionalnym winie z Konina. Przez cały weekend wszystkie wymienione pozycje będą kosztowały jedynie 10 zł.

Fot: Senoritas

Na tym nie kończą się kulinarne podróże, czas przenieść się do Meksyku. Senoritas zaczyna świętować 5 maja. Data nie jest przypadkowa, na ten dzień przypadają obchody meksykańskiego święta Cinco de Mayo. W planach między innymi premiera nowych koktajli i dań, sobotnia zabawa i DJ-em i Hell Night, czyli wieczór z piekielnie ostrymi potrawami. Ucztowanie rozpocznie się we wtorek i zakończy 5 dni później (w niedzielę 10 maja).

Między majówkową sangrią a meksykańskim weekendem zarezerwujcie też czas na czwartek 7 maja. Tego dnia Marta Edmunds z Lokalu przygotowuje degustację, na której pierwsze skrzypce zagrają nowalijki. W menu młode warzywa, jadalne kwiaty i pędy oraz dobrane do nich owoce morza, mięsa i sery. Szefowa zapowiada, że będzie lekko, smacznie i finezyjnie, a my jej wierzymy. Udział w kolacji kosztuje 150 zł (250 zł z degustacją win).

Fot: Dolce Salato

Skoro w naszym zestawieniu zapędziłyśmy się już do przyszłej niedzieli, mamy jeszcze jedno wydarzenie zaplanowane na 10 maja. Niedawno otwarta włoska restauracja Dolce Salato wraz z Fundacją Włosko-Polską InteRe organizuje tego dnia pokaz i degustację dań z regionów bliskich sercom tutejszych szefów kuchni. Dodatkową atrakcją spotkania będzie projekcja włoskich filmów. Koszt: 90 zł od osoby.

Podobne posty

W tych delikatesach znajdziecie produkty niemal ze wszystkich zakątków świata. Skomponujecie też ...
Aromatyczne i rozgrzewające napoje, gulasze, grille, alpejska kolacja i niespodzianki dla narciarzy. ...
Obiecana Cafe w ogrodach Geyera nie tylko kawą stoi. W menu znajdziecie też chałkowe kanapki, zjecie ...