ZEL – nowa restauracja w Muzeum Sztuki
W zabytkowym pałacu przy Więckowskiego 36 od niedawna działa nowa restauracja. Jest nowoczesna, międzynarodowa i bardzo ziołowa.
Przy Muzeum Sztuki wcześniej działała popularna klubokawiarnia MS Cafe, to właśnie jej miejsce zajęła restauracja ZEL. Bywalcy kawiarni rozpoznają we wnętrzu kilka elementów z dawnego lokalu – charakterystyczne, wielkie skrzynie z kanapami czy bar. Poza tym jest bardzo nowocześnie, dużo bieli, szkła i designerskich mebli. Szklane ściany oddzielają osobną część VIP stworzoną z myślą o spotkaniach firmowych i rodzinnych, a nad wszystkim góruje zabytkowy sufit z pięknymi zdobieniami.
W menu króluje autorska, nowoczesna kuchnia międzynarodowa. Karta nie jest długa, ale znajdziecie w niej propozycje dań z całego świata. Wszystkie tworzone są ze świeżych składników, nierzadko sprowadzanych z najdalszych części globu. Właściciel restauracji, Adam Zel prowadzi firmę zajmującą się dystrybucją egzotycznych składników dla hoteli i restauracji. Dzięki temu szef kuchni restauracji może pozwolić sobie na bardzo kreatywne eksperymenty. Irlandzkie małże, młoda soja edamame czy ser halloumi to tylko kilka przykładów składników, które znajdziecie w karcie. Jest też mnóstwo świeżych ziół – bazuje na nich wiele dań z menu lokalu.
W ZELu coś dla siebie znajdą zarówno mięsożercy jak i miłośnicy kuchni roślinnej. Obok steków czy tatara z polędwicy wołowej spróbujecie tu burgera paprykowym humusem, grillowanym halloumi, bakłażanem i papryką albo sałatkę superfood pełną zdrowych warzyw i strączków. Uzupełnieniem oferty są zdrowe koktajle na bazie świeżych ziół oraz warzyw oraz kreatywne drinki przyrządzane z dostępnych na miejscu 170 rodzajów alkoholu. Są też gorące napoje z najdalszych zakątków świata, np. cascara parzona z łupin kawowca, a weganie mogą liczyć na kawę z mlekiem sojowym.
Ceny przystawek zaczynają się od 15 zł, zup od 11, a dań głównych od 30 zł. Za sałaty zapłacicie ok. 25 zł, a desery to koszt 15 – 18 zł. Restauracja czynna jest przez siedem dni w tygodniu w godzinach 11.00 – 20.00 (w niedzielę od 12.00). Do niedzieli możecie też odwiedzić restaurację w ramach pierwszej łódzkiej edycji Restaurant Week. Za trzydaniowe menu zapłacicie 39 zł. Rezerwacji dokonywać można za pośrednictwem strony www.restaurantweek.pl.