fbpx

Pytani o typowo łódzkie dania, łodzianie najczęściej wymieniają zalewajkę i prażoki, ale rzadko wśród odpowiedzi pojawiają się kluski żelazne. A te są dla regionu łódzkiego tak charakterystyczne, że zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Mamy dla was przepis na ich pyszną, nowoczesną wersję.

Na zdjęciu widać trzy książki Łódzka Kuchnia Czterech Kultur
Łódzka Kuchnia Czterech Kultur – książka

Przez 10 kwietniowych dni, w naszym mieście królowały makarony i kluchy – wszystko za sprawą festiwalu kulinarnego Jemy w Łodzi Pasta & Kluchy Fest. Mogliście próbować dań z makaronu i klusek przygotowanych z okazji wydarzenia przez łódzkie restauracje. Imprezę zakończymy lokalnym kluskowym akcentem. Przypominamy przepis na tradycyjnie łódzkie kluski żelazne pochodzący z naszej książki Łódzka Kuchnia Czterech Kultur. Książka zawiera przepisy na dania z naszego regionu, które wywodzą się z kuchni jednej z czterech kultur współtworzących dawniej nasze miasto. Wszystkie przepisy przygotowali szefowie kuchni łódzkich restauracji – ten na kluski żelazne jest autorstwa Marty Edmunds.

Kluski żelazne lub szare swoją nazwę zawdzięczają kolorowi, jakiego nadają im surowe ziemniaki. Nie zraźcie się nim jednak, bo są pyszne i bardzo proste do przygotowania. Zazwyczaj podaje się je w łódzkich domach z duszonymi żeberkami, ale świetnie smakują również z sosem grzybowym czy nawet samą prażoną cebulką. W lżejszej wersji można podać je z kapustą, np. w formie sezonowej surówki. My proponujemy wam przygotowanie ich z surówką z młodej kiszonej kapusty.

Kluski żelazne z surówką z młodej kiszonej kapusty – przepis

Składniki:

Kluski:
1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
1 jajko (opcjonalnie)
1 łyżeczka soli

Surówka z kapusty:
1 kg kiszonej młodej kapusty
2 młode marchewki
1 nieduża cebula
1 niewielkie jabłko
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku

Olej pietruszkowy (opcjonalnie):
1 pęczek natki pietruszki
1 ząbek czosnku
sok z 1 cytryny (około 50 ml)
200 ml oleju

Przygotowanie:

Przygotuj kluski. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na lnianą ściereczkę lub podwójnie złożoną gazę i dokładnie odciśnij nad miską. Wodę z ziemniaków odstaw na bok i poczekaj aż wytrąci się z niej skrobia. Ostrożnie zlej wodę, tak by na dnie miski pozostała skrobia – dodaj ją do miski ze startymi ziemniakami. Wytrąconą tą metodą skrobię można zastąpić łyżką mąki ziemniaczanej.

Do masy ziemniaczanej dodaj mąkę i jajko (nie jest konieczne). Następnie zagniataj całość na gładką, gęstą masę. Gotowe ciasto na kluski żelazne musi mieć konsystencję na tyle gęstą, aby włożona do niego drewniana łyżka się nie przewracała. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Nabieraj porcje ciasta na łyżkę i „kładź” je do wrzątku. Kluski będą gotowe po kilku minutach, gdy wypłyną na powierzchnię.

Przygotuj surówkę z kapusty. Kiszoną kapustę drobno posiekaj. Marchewki i jabłko obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę lub cieniutkie półplasterki. Warzywa wymieszaj w dużej misce z olejem, doprawiając cukrem oraz solą i pieprzem.

Przygotuj olej pietruszkowy. Natkę pietruszki grubo posiekaj i przełóż do blendera kielichowego lub malaksera. Dodaj obrany czosnek, olej i sok z cytryny. Całość dokładnie zmiksuj, na koniec doprawiając solą.

Kluski żelazne podawaj z surówką, polane olejem pietruszkowym.

Młodą kapustę bez trudu można zakisić w domu. Wystarczy główkę warzywa (najlepiej lipcowego) drobno poszatkować i układać ciasno, warstwami w ciemnym, zamykanym naczyniu, przesypując każdą porcję kapusty niewielką ilością soli. Całość trzeba mocno docisnąć, a najlepiej dodatkowo obciążyć wieczko naczynia kamieniem. Tak przygotowaną kapustę odstawiamy w ciemne miejsce, z dala od promieni słonecznych na co najmniej dobę – im dłużej będzie się kisiła, tym będzie kwaśniejsza.

Podobne posty

Przy Stole - klub kolacyjny Jemy w Łodzi Klub Kolacyjny Jemy w Łodzi szykuje się do kolejnego ...
fot. pixabay.com Autentyczne, tradycyjne, oryginalne – słowa wytrychy, którymi lubią promować się ...
Chcecie wiedzieć czym są tytułowe ryżowe buły oraz jak smakuje dosa? Zajrzyjcie z nami do nowo ...