Zielone Smaki Łodzi, czyli weekend z kuchnią roślinną
W najbliższy weekend odbędzie się trzecia już edycja festiwalu kuchni roślinnej Zielone Smaki Łodzi. Kilkanaście restauracji zaprezentuje swoje popisowe dania wegańskie, a wydarzeniu towarzyszyć będą ciekawe spotkania i warsztaty.
Festiwal Zielone Smaki Łodzi to jedyne tego rodzaju wydarzenie w naszym mieście, w całości poświęcone kuchni roślinnej. Tegoroczna edycja trwająca od 14 do 16 października odbędzie się pod hasłem „Poczuj kolory”. Kilkanaście łódzkich restauracji i kawiarni przygotuje inspirowane nim dania i desery wegańskie, których goście będą moli spróbować w promocyjnej cenie. Danie główne będzie kosztowało 11 zł, a deser 8 zł.
Przez cały weekend będziecie mogli spróbować potraw kuchni roślinnej z całego świata – japońskich, włoskich, indyjskich, śródziemnomorskich czy polskich. Wszystkie wezmą udział w konkursie, w którym zwycięzców w dwóch kategoriach: najlepsze danie główne i najlepszy deser wyłonią goście restauracji i jury, w którego składzie zgromadzili się znawcy kuchni roślinnej i miłośnicy jedzenia: dziennikarka Agata Zielińska, blogerka i aktywistka kulinarna Dominika Repetto Czapska oraz aktywista prozwierzęcy i wegański Michał Andrijewski. Zwycięzców poznamy podczas gali, która odbędzie się 17 października w Niebostanie przy ul. Piotrkowskiej 17.
Festiwalowi towarzyszy sporo wydarzeń związanych ze kuchnią roślinną. W sobotę, 15 października możecie wybrać się na wykład „Weganizm oczami lekarza”, który poprowadzi Magdalena Jutrzenka, lekarka i autorka bloga Hello Morning. Tego samego dnia odbędą się warsztaty kulinarne „Weganizm po męsku” prowadzone przez kuchni restauracji U Kretschmera Macieja Kowalskiego.
W niedzielę organizatorzy Festiwalu zapraszają do Niebostanu na spotkanie z judoczką Agatą Perenc. Wielokrotna mistrzyni Polski i brązowa medalistka Pucharu Świata w Judo opowie o swoich doświadczeniach z dietą roślinną. Wieczorem tego samego dnia w klubie zagra zespół Amourette. Wstęp na wydarzenia jest wolny.
Przede wszystkim jednak zapraszamy do festiwalowych lokali, które swoimi daniami postarają się przekonać każdego do kuchni roślinnej. Pełną listę restauracji i kawiarni biorących udział w Festiwalu znajdziecie poniżej.
Dania główne:
Boto Sushi (św. Teresy 100- budynek GUSTPOL) Detox Futo Roll. Specjalne danie oczyszczające z toksyn (kapusty surowe: czerwona biała, kapusty parzone: włoska, jarmuż, szparagi parzone, seler, marchew, avocado, ostropest, sezam czarny i biały, mizuna, shichimi, ryż, nori, miso zupa)
Ganesh w Manufakturze (rynek Manufaktury) vegan dal palak czyli soczewica z warzywami i szpinakiem w lekkim aromatycznym sosie, podawana z białym ryżem basmati.
Ganesh przy ulicy Piotrkowskiej (Piotrkowska 69) chana tikki- kotlety z cieciorki ze świeżym imbirem, chilli, czosnkiem i indyjskimi przyprawami podawane z dipem i surówką.
Kartofel i Spółka (Piotrkowska 106/110) ziemniak w solankowym mundurku pieczony, w akompaniamencie warzywnego leczo z chrustami korzennymi i kiełkami.
Korzenie (Piotrkowska 217) dyniowe kluseczki łyżką kładzione z sosem pieczeniowo-śliwkowym, marynowanym burakiem, grillowanymi boczniakami i chipsami z jarmużu (na zdjęciu po prawej)
Oliwa Pizzeria & Trattoria (Piotrkowska 79) chrupiąca pizza wegańska z tofu, pieczarkami, mixem oliwkek, rukolą oraz serem wegańskim.
Pieczarka (Piotrkowska 106/110) fioletowe gołąbki z ciecierzycą i kaszą bulgur, w towarzystwie puree z zielonego groszku dopełnione musem z sezonowej dyni.
Porcja (Roosevelta 7) cukiniowe spaghetti z wegańskim sosem bolognese i cytrusową kruszonką.
Szyby Lustra (Piłsudskiego 14) sosnowe risotto ze słonecznika z grzybami leśnymi, blanszowaną brukselką i kompresowaną dynią.
U Kretschmera (Kopernika 64) kasza jęczmienna z potrawką z cieciorki otulona cykorią w towarzystwie śliwek i zielonego groszku.
Zielona (rynek Manufaktury) torcik jaglano grzybowy ze sznyclem z bakłażana podany na salsie z mango i chilli.
Desery:
Chatka Ech (Piotrkowska 112) delikatny pudding na bazie mleka kokosowego z nasionami szałwii hiszpańskiej. Całość smakowo i wizualnie dopełnia mus ze świeżych owoców. Połączenie kokosa i świeżych owoców wzajemnie przenikają się tworząc na podniebieniu swoistą harmonię smakowych doznań.
Daleko Blisko (Piotrkowska 138/140) “Leśna pavlova” Gdzieś w miejskiej dżungli, nie za daleko, a całkiem blisko, ukryliśmy skrawek lasu. W tajemnej kuchni, powstała ona! Malinowa Pavlova, z kokosową śmietanką, rodem z tropikalnych wysp, w zielonym, ziołowym sosie z nutą cytryny.
HORT-CAFE (Piotrkowska 106/110) trzy kolory tęczy z cytrynowym sorbetem, nitką chili i miętą
Korzenie (Piotrkowska 217) korzenne lody z musem śliwkowym i karmelizowaną dynią hokkaido (na zdjęciu po lewej)
Porcja (Roosevelta 7) batatowe blondie z mango, lodami z hibiskusa i czarnej porzeczki oraz płatkiem gorzkiej czekolady
Tubajka (Plac Zwycięstwa 3, Park Zródliska) “Jesień Plecień”: deser o smaku jesieni, lasu, jeżyn, sosny i dyni. Kolorowy, ciepły, przytulny. Znakomicie komponuje się zarówno z ciepłymi promieniami jesiennego słońca, jak i pięknie kontrastuje otulony październikową szarugą.
U Kretschmera (Kopernika 64) beza z aquafaby z czekoladą, awokado, agrestem i orzechami.
Cukiernia Lodziarnia Wasiakowie (Traugutta 2 ) “Po trzykroć gruszka” – deser inspirowany specyjałem serwowanym dla JKM Augusta II i Augusta III, podczas wizyt (1750-63) w kutnowskim pałacu podróżnym, zwanym Pocztą Saską.