Nadchodzący weekend upłynie w naszym mieście pod znakiem wegańskich przysmaków. W piątek rusza czwarta edycja festiwalu Zielone Smaki Łodzi.
To jedyne tego rodzaju wydarzenie w naszym mieście, w całości poświęcone kuchni roślinnej. Przez cały weekend, od 13 do 15 października, dwadzieścia łódzkich restauracji i kawiarni będzie oferowało swoje popisowe potrawy wegańskie przygotowane wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego. Goście spróbują dań głównych w cenie 12 zł oraz deserów w cenie 8 zł. Tegoroczna edycja Zielonych Smaków Łodzi odbędzie się pod hasłem „Kulinarna Awangarda”.
Wśród festiwalowych restauracji znalazły się zarówno lokale typowo wegańskie, jak Zjadliwości, Korzenie czy Zielona, ale podobnie jak w minionych latach do wydarzenia dołączyły też inne restauracje, które na chcą pokazać, że kuchnia roślinna jest dla każdego. Dzięki temu będziecie mieli okazję spróbować dań kuchni polskiej, włoskiej, indyjskiej, japońskiej czy tajskiej.
Wszystkie lokale biorące udział w Festiwalu powalczą o tytuł Wege Kuchmistrza w kategoriach deser i danie główne. Swoich faworytów wybiorą w głosowaniu goście i specjalnie powołwane jury, w którym w tym roku znaleźli się: Michał Kwiatkowski (znany czytelnikom „Miasta Ł” z rubryki kulinarnej Lewa strona talerza), Sylwia Kurzela (dziennikarka radia Eska) oraz Maria Apoleika (weganka, graficzka, twórczyni cyklu „Psie Sucharki”).
Imprezie towarzyszą także „zielone” wydarzenia. W piątek, 13 października w Centrum Dialogu odbędzie się wykład dr Magdaleny Jutrzenki o diecie roślinnej okiem lekarza. W sobotę, 14 października pracownia Tytka zaprasza na warsztaty „Dzika Kuchnia”, a w niedzielę możecie wybrać się do restauracji U Kretschmera w hotelu Tobaco na pokaz wegańskiego sushi.
Oficjalne podsumowanie konkursu i wręczenie nagród Wege Kuchmistrza odbędzie się
20 października o 18.30 w Klubokawiarni Niebostan. Po wydarzeniu dla gości zagra czerpiący muzycznie z okresu międzywojnia, krakowski zespół Hańba.
Lista restauracji i festiwalowych dań:
- Bar Pieczarka (Piotrkowska 106)
Kartoflarz na marynowanym boczniaku z żurawiną – babka ziemniaczana z pieczarkami i cebulką, podawana na marynowanym boczniaku z żurawiną
- Boto Sushi (św. Teresy 100)
Okra w cieście tempura z zielonym jarmużem, dynią hokkaido, suszoną skórką pomarańczy i szczypiorem, zawinięta w glony nori z ryżem i sezamem. Całość uzupełni sos ostry (wegański) mayomiso
- Chude Ciacho (Narutowicza 25)
Tartaletka z kremem budyniowym jaglano-dyniowym, z nutą powideł jabłkowo cynamonowych
- Czekolada Retro Cafe (Moniuszki 11)
Mrożona kawa malinowa – sorbet malinowy zanurzony w mrożonym espresso dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych
- Ganesh Manufaktura (Rynek Manufaktury)
Beetroot kebab i dhaniya chutney – kotleciki z buraka z dodatkiem pasty ze świeżego czosnku, imbiru i nerkowców. Podawane z dipem ze świeżej kolendry oraz lekką sałatką.
- Ganesh (Piotrkowska 69)
Nagori Puri Jeera Curry Aloo – placki indyjskie z mąki kukurydzianej, z dodatkiem ziemniaków smażonych z kurkumą i kuminem indyjskim.
- Kartofel i spółka (Piotrkowska 106)
Pyra z gzikiem – pieczony kartofel z oliwą czosnkową i solą morską, podany na mixie sałat, faszerowany puree z marchewki, musem szpinakowym i wegańskim serkiem.
- Kawiarnia w Podwyrku (Piotrkowska 116)
Moringa latte – mocno energetyzujący napój, zawierający ponad 90 składników odżywczych, wzmocniony zieloną kawą
- Korzenie (Piotrkowska 217)
• Przegrzebki z boczniaka mikołajkowego na salsie dyniowo-pomidorowej, z bekonem z kapeluszy boczniaka i bakłażana oraz sosem tymiankowym
• Lody marchewkowe z chilli i rokitnikiem
- Oliwa Pizzeria & Trattoria (Piotrkowska 79)
Mini pizza veggie – sos pomidorowy, ser vege, tofu, suszone pomidory, papryka i kiełki
- Porcja (Roosevelta 7)
• Sakiewki z papieru ryżowego w 3 wariantach: burak/wasabi/kasza gryczana; wakame/grzyby mun/imbir; ziemniak/kokos/curry – podane z sosem śliwkowym hosin i kokosowo-tamaryndowym
• Orkiszowy biszkopt matcha w ryżowym koszyczku, z wegańskim lemon curdem i winogronem pieczonym z tymiankiem
- Radiowa bistro (Narutowicza 126a)
Sernik z awokado i limonki – delikatny kremowy wegański sernik bez cukru
- Restauracja „U Kretschmera” (Kopernika 64)
• Ravioli/grzyby/dynia/nutrition yeast/cebula
• Mak/batat/jeżyna/pomarańcza
- Restauracja Zielona (Manufaktura)
BABEL – babka kaparowo-jaglana z pikantnym tofu, na konfiturze z cebuli, podana z orzeźwiającą sałatką z pieczonego buraka, jabłka, melona i szałwii
- Restauracja Agrafka (Piotrkowska 90)
• Wakame na carpaccio z buraka – panierowane wakame, połączone z carpaccio z buraka i rzepy, kompresowanym melonem i sosem mango
• Puszysta pinacolada – połączenie ananasów, mleka kokosowego i wiórków kokosowych na biszkopcie zalanym rumem
- Szyby Lustra (Piłsudskiego 14)
Makaron gryczany soba, podany z blanszowaną brukselką, smażonym czosnkiem, czerwonym winogronem, ogórkami marynowanymi w chili, z kruszonką z orzechów laskowych
- Tubajka (Park Źródliska)
DOBRO KOBRO – deser autorstwa Lidii Jabłońskiej, inspirowany rzeźbą Kobro. Przestrzenna konstrukcja smaków. Mocno czekoladowe ciasto i delikatna kokosowa pianka, podbite karmelem klonowym, skontrastowane z kwaskowatą skórą owocową.
- Vinda (Zgierska 69)
Egzotyczny motyl – aksamitny krem, skropiony ziołowym winem, podawany z migdałowym ciastkiem, przełamany świeżością ziół
- Włoszczyzna (Piotrkowska 16)
• Anellini alla pecorara – ręcznie robiony makaron anellini, czyli pierścienie w sosie z warzywami, z serem tofu. Tradycyjne danie ze środkowej części Włoch, z rejonu Abruzzo.
• Tiramisu – tradycyjny włoski deser w lekkiej wersji na bazie roślinnej śmietanki z owocami
- Zjadliwości (Piotrkowska 102A)
• Tajska dekonstrukcja – Pad Thai czyli słynne danie kuchni tajskiej rozłożone na czynniki pierwsze. Kruche warzywa, mus ze słodkich ziemniaków oraz smażony makaron tworzą warstwy, w których odkrywamy każdy ze smaków
• SHIVA KOBRA (CZYT. ŚIWA KOBRO) – monochromatyczna kompozycja kryjąca w sobie wiele odcieni słodyczy. Krem kokosowy i mus gruszkowy z gałką lodów bananowo-kardamonowych oraz słodkie idli kontrastują ze słonym smakiem prażonych ziaren kaszy jaglanej i amarantusa połączonych tahini.