Zielone Smaki Łodzi - prezentacja festiwalowych dań
Przed nami najbardziej roślinny festiwal kulinarny. W piątek rozpoczną się Zielone Smaki Łodzi. Sprawdźcie, jakie dania przygotowały restauracje biorące udział w imprezie.
Jeśli chcecie przekonać się, że kuchnia wegańska to nie tylko sałata z marchewką i że z roślin wyczarować można pyszne i ciekawe dania, to koniecznie wybierzcie się na festiwal Zielone Smaki Łodzi, który potrwa od najbliższego piątku do niedzieli (16.10 – 18.10). Trzynaście łódzkich restauracji przygotowało dla gości popisowe dania, z których każde jest w 100% roślinne i zgodne z tematem imprezy „Tu i teraz”. Będzie zatem sezonowo i lokalnie. Uczestnicy festiwalu i festiwalowe jury wybiorą najlepsze dania w dwóch kategoriach: danie główne (w cenie 11 zł) i deser (7 zł). Każdy lokal mógł wybrać, jakie danie przygotuje, dlatego niektóre restauracje zapraszają na zestaw główne i deser, a inne np. na sam deser. Sprawdźcie, jakie pyszności na was czekają.
W Jaffie czekają na was danie główne i deser. Będzie zatem Pikantna Żydówka, czyli wytrawny cymes z orzechów laskowych, papryki i ziemniaków i żulik oraz Zwariowany Żyd – karmelowy kugel z zielonym pieprzem i szałwią z musem z węgierek i dzikiej róży.
Korzenie Vegan Bistro zapraszają na danie główne i deser. Przygotują dla was spaghetti z dyni makaronowej w sosie z pomidorów i pieczonej papryki z wędzonymi klopsikami i roślinnym parmezanem oraz wegański crème brûlée, którego jesteśmy bardzo ciekawe.
Ganesh w Manufakturze zaprasza natomiast na dwie propozycje roślinnego dania głównego. Spróbujecie tu Cabbage Kofta Curry z kapustą i innymi warzywami sezonowymi w roli głównej oraz Aloo Ghobi Coconut Curry z warzywami i imbirem w kokosowym curry.
Restauracja Ślepy Maks jako danie główne zaproponuje zawijańce kapuściane z grzybami szlachetnymi w palonym sosie z warzyw. Na deser zjecie tu zimną leguminę z owocami – deser arystokracji z okresu dwudziestolecia międzywojennego, w angielskim stylu.
Mieszcząca się w hotelu Tobaco restauracja U Kretschmera przygotowała zaś sojowy makaron z jesiennym sosem z grzybów, buraków i dyni. Na deser zjecie tu tort czekoladowy w wersji wegańskiej.
Ganesh przy Piotrkowskiej 69 czeka na gości z dwoma konkursowymi daniami głównymi. Będzie to Brown Chana Masala – brązowa cieciorka w sosie masala na bazie pomidorów, cebuli i indyjskich przypraw oraz Lobihya curry, czyli fasola “czarne oczko” w lekkim sosie na bazie świeżych pomidorów i cebuli z kolendrą, imbirem, czosnkiem, chilli i indyjskimi przyprawami.
Restauracja Nowa Europa zaprasza na konkursowy deser – karmelizowaną gruszkę na pieczonych okruchach polenty w towarzystwie świeżych ziół.
W klubokawiarni Granda zjecie deser o zagadkowej nazwie Haupia, czyli kokosową kostkę, która według jej twórców swoją słodyczą przeniesie was na słoneczne Hawaje.
Kawiarnia Tubajka zaprasza na lody po łódzku, czyli lody jabłkowe z soku tłoczonego, podane na żulikowym ciastku z bezą i ciepłym kremem jabłkowym.
Kawiarnia podróżnicza DalekoBlisko przygotowała na festiwal deser pod poetycką nazwą Jesień Łódzkich Wzniesień. Jest to kompozycja z kruchego, kakaowego ciasta i musu jeżynowego, połączona z lawendowo-waniliowym musem wykończona szpinakową posypką oraz deserową czekoladą.
Otwarta niedawno Łodziarnia – Lody na okrągło zaprasza na lody kawowe z sosem z gorzkiej czekolady, rumem i krokantem migdałowym.
W lodziarni i cukierni Wasiakowie również zjecie odowy deser. Będzie to ciepła tarta z owocami jesieni w towarzystwie lodów orzechowych.
W innym kierunku poszedł Cafe Bar Poczekalnia, który przygotował zdrowy deser, czyli smoothie z młodym jęczmieniem.