fbpx

Festiwal Zielone Smaki Łodzi 2015

Przed nami druga edycja najbardziej roślinnej imprezy kulinarnej w naszym mieście. Już w weekend odbędzie się festiwal Zielone Smaki Łodzi, w trakcie którego restauracje zaprezentują swoje popisowe, wegańskie dania.

Pierwsza edycja festiwalu Zielone Smaki Łodzi odbyła się rok temu i cieszyła się dużym powodzeniem wśród gości. Łódzkie restauracje przygotowały wówczas swoje popisowe dania roślinne, spośród których uczestnicy imprezy wybierali swoje ulubione. Podobnie będzie w tym roku. Już w najbliższy weekend, od 16 do 18 października, trzynaście łódzkich restauracji przygotuje wegańskie dania główne lub desery, które oferowane będą w specjalnych cenach: odpowiednio 11 zł i 7 zł, a goście będą mogli próbować ich do woli i głosować na swoich faworytów. Najlepsze dania festiwalu wybierze także specjalne jury, w którym mamy przyjemność zasiadać obok Alicji Rokickiej z bloga Wegan Nerd oraz Anny Wojciechowskiej, autorki książki Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka.

Zielone Smaki Łodzi - kugel w Jaffie fot. materiały prasowe

W tegorocznej edycji Festiwalu udział weźmie aż 13 restauracji z całej Łodzi. Zaprezentują one dania przygotowane pod hasłem Tu i Teraz, skupiając się na wszystkim co „lokalne, sezonowe, co zakorzenia w czasie i przestrzeni”. Uczestnicy festiwalu będą mieli zatem okazję spróbować między innymi makaronu w jesiennym sosie z grzybów, buraków i dyni w restauracji U Kretschmera, curry z sezonowymi warzywami w Ganeshu, karmelowego kugla z zielonym pieprzem i szałwią z musem z węgierek i dzikiej róży w Jaffie czy kapuścianych zawijańców z grzybami w warzywnym sosie w Ślepym Maksie.

Zielone Smaki Łodzi - deser w restauracji Ślepy Maks

Nie zabraknie też słodkości. Na tartę z sezonowymi owocami zaprasza Cukiernia Wasiakowie, w Tubajce zjecie lody po łódzku przygotowane z tłoczonego soku z jabłek, podane z żulikowym ciastkiem, bezą i jabłkowym kremem, a w Grandzie spróbujecie tajemniczej, kokosowej Haupii. Pełna lista konkursowych potraw dostępna jest na stronie festiwalu, a już wkrótce wraz ze zdjęciami znajdziecie ją także u nas.

Głównej części festiwalu towarzyszyły będą warsztaty i spacery. O łódzkiej kuchni roślinnej wczoraj i dziś opowie Anna Wojciechowska podczas spotkania w Pracowni Tytka. Warsztat kulinarny poprowadzi też Michał Andrijewski, wegański tata, aktywista stowarzyszenia Otwarte Klatki. Możecie wybrać się też na jeden z nietypowych spacerów po Łodzi. Pierwszy odbędzie się pod hasłem Miejscy Tropiciele Zieleni i będzie interaktywną wyprawą do łódzkich parków z edukatorami z Ośrodka Działań Ekologicznych Źródła. Na drugi, pod hasłem Dzika Łódź zaprosi Agata Bielska, która poprowadzi uczestników tropem dzikich roślin jadalnych w mieście. Udział we wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny, obowiązuje jedynie wcześniejsza rezerwacja telefoniczna lub mailowa.

Festiwal zamknie uroczyste podsumowanie i wręczenie nagród Wege Kuchmistrza, które odbędzie się 19 października w Hotelu Tobaco. Więcej informacji znajdziecie na facebookowej stronie wydarzenia.

Podobne posty

Niedawno zapowiadałyśmy ich premierę. Śniadania w Zielonej już są i to bardzo dobre. Wiemy, bo ...
Właśnie odpalili food trucka z ramenami i załadowanymi frytami, za chwilę ruszają z ramenowymi ...
Jak bardzo różnią się między sobą klasyczne hummusy z ośmiu łódzkich restauracji? Który okazał się ...