Zielone Smaki Łodzi
Najbliższy weekend będzie stał pod znakiem kuchni wegańskiej – w festiwalowe szranki staje 13 łódzkich kawiarni i restauracji. Sprawdźcie, co dla was przygotowały.
Choć same należymy do mięsożernej wielkości, bardzo cieszą nas nowe otwarcia wegańskich restauracji i wszelkie inicjatywy propagujące roślinną kuchnię. Oto kolejna z nich – już jutro rusza festiwal Zielone Smaki Łodzi.
Uroczyste otwarcie festiwalu będzie połączone z wykonywaniem murali z mchu przy SP 26 (ul. Pogonowskiego 27/29). Nie martwcie się – mech będzie pochodził nie z lasu, a z okolicznych podwórek i chodników, zostanie zmiksowany, a następnie nałożony na ścianę. Nie ma już wolnych miejsc na warsztatach przygotowania kosmetyków wegańskich, ale powinno wam się jeszcze udać podejrzeć w akcji Agatę Wojtowicz (sobota, klubokawiarnia Granda) oraz zabrać dzieci na wegańskie warsztaty dla maluchów i dorosłych (niedziela, kawiarnia Tubajka).
Najważniejszy jest jednak festiwal. Bierze w nim udział 13 łódzkich kawiarni i restauracji, które od piątku do niedzieli serwować będą roślinne przysmaki. Na to najlepsze możecie głosować na stronie Zielonych Smaków Łodzi, zwycięzców poznacie już w poniedziałek. Dania kosztują 10 zł, desery 6, a oto, co przygotowali uczestnicy:
1. Drukarnia. Skład wina & chleba –gołąbki faszerowane warzywnym risotto, podanych na carpaccio z buraka z musem dyniowym
2. Owocni – warzywa i fasola z rozgrzewającym chili i kremową gorzką czekoladą oraz czekoladowy deser z dyni z bananami i mleczkiem kokosowym
3. Warzywniak. Vegan bistro – brukselka curry zapiekana z orzechami z razowym penne oraz ciasto czeko z malinami
4. Klubokawiarnia Granda –vegan sushi, a na deser wariacja na temat trifle
5. Jaffa – hummus & the other stories – placki gryczano-kasztanowe przekładane półplastrami bakłażana, podane na musie jabłkowo-tymiankowym w towarzystwie nasion granatu oraz gruszki nadziewane chałwą w ciastowej otulince
6. Pozytyvka –wegańskie pulpeciki dyniowe z kaszą jaglaną, cebulką i szpinakiem w sosem imbirowo-kokosowym
7. Chatka Ech – Babeczka Szczęścia i Zdrowia z owocami
8. Zbożowa – ravioli z grillowanego bakłażana z nadzieniem z cieciorki i masła orzechowego podane z ziołowym “risotto” z ziaren owsa i słonecznika oraz czekoladowy krem z kaszą jaglaną, z delikatną nutką chilli, podany z kokosowymi perełkami tapioki, sosem żurawinowym oraz kruszonką z pumpernikla i migdałów
9. Czekolada Retro Cafe –tiramisu w wersji roślinnej
10. Tubajka – delikatny krem o orzechowym posmaku, z kawałkami gorzkiej czekolady, ukryty pod chrupiącą skórką
11. Restauracja Marcello – soczewica i cieciorka w sosie z pomidorów pelati z warzywami, przyrządzana na białym winie z dodatkiem soku z cytryny
12. Restauracja Lili – kaszotto grzybowe na mikro ziołowej polanie oraz gruszka w korzennym winie z gorącą czekoladą
13. U Kretschmera – Świeże warzywa w delikatnej mgiełce z tempury w towarzystwie wasabi i unikatowego sosu orientalnego na bazie sosu sojowego oraz pianka kokosowo-waniliowa na musie z mango