fbpx

Festiwal Zielone Smaki Łodzi

Najbliższy weekend będzie stał pod znakiem kuchni wegańskiej – w festiwalowe szranki staje 13 łódzkich kawiarni i restauracji. Sprawdźcie, co dla was przygotowały.

Choć same należymy do mięsożernej wielkości, bardzo cieszą nas nowe otwarcia wegańskich restauracji i wszelkie inicjatywy propagujące roślinną kuchnię. Oto kolejna z nich – już jutro rusza festiwal Zielone Smaki Łodzi.

Uroczyste otwarcie festiwalu będzie połączone z wykonywaniem murali z mchu przy SP 26 (ul. Pogonowskiego 27/29). Nie martwcie się – mech będzie pochodził nie z lasu, a z okolicznych podwórek  i chodników, zostanie zmiksowany, a następnie nałożony na ścianę.  Nie ma już wolnych miejsc na warsztatach przygotowania kosmetyków wegańskich, ale powinno wam się jeszcze udać podejrzeć w akcji Agatę Wojtowicz (sobota, klubokawiarnia Granda) oraz zabrać dzieci na wegańskie warsztaty dla maluchów i dorosłych (niedziela, kawiarnia Tubajka).

Fot: kawiarnia Tubajka

Najważniejszy jest jednak festiwal. Bierze w nim udział 13 łódzkich kawiarni i restauracji, które od piątku do niedzieli serwować będą roślinne przysmaki. Na to najlepsze możecie głosować na stronie Zielonych Smaków Łodzi, zwycięzców poznacie już w poniedziałek. Dania kosztują 10 zł, desery 6, a oto, co przygotowali uczestnicy:  

1. Drukarnia. Skład wina & chleba –gołąbki faszerowane warzywnym risotto, podanych na carpaccio z buraka z musem dyniowym

2. Owocni – warzywa i fasola z rozgrzewającym chili i kremową gorzką czekoladą oraz czekoladowy deser z dyni z bananami i mleczkiem kokosowym

3. Warzywniak. Vegan bistro – brukselka curry zapiekana z orzechami z razowym penne oraz ciasto czeko z malinami 

4. Klubokawiarnia Granda –vegan sushi, a na deser wariacja na temat trifle

5. Jaffa – hummus & the other stories – placki gryczano­-kasztanowe przekładane półplastrami bakłażana, podane na musie jabłkowo-­tymiankowym w towarzystwie nasion granatu oraz gruszki nadziewane chałwą w ciastowej otulince

6. Pozytyvka –wegańskie pulpeciki dyniowe z kaszą jaglaną, cebulką i szpinakiem w sosem imbirowo-kokosowym

7. Chatka Ech – Babeczka Szczęścia i Zdrowia z owocami

8. Zbożowa – ravioli z grillowanego bakłażana z nadzieniem z cieciorki i masła orzechowego podane z ziołowym “risotto” z ziaren owsa i słonecznika oraz czekoladowy krem z kaszą jaglaną, z delikatną nutką chilli, podany z kokosowymi perełkami tapioki, sosem żurawinowym oraz kruszonką z pumpernikla i migdałów

9. Czekolada Retro Cafe –tiramisu w wersji roślinnej

10. Tubajka – delikatny krem o orzechowym posmaku, z kawałkami gorzkiej czekolady, ukryty pod chrupiącą skórką

11. Restauracja Marcello – soczewica i cieciorka w sosie z pomidorów pelati z warzywami, przyrządzana na białym winie z dodatkiem soku z cytryny

12. Restauracja Lili – kaszotto grzybowe na mikro ziołowej polanie oraz  gruszka w korzennym winie z gorącą czekoladą 

13. U Kretschmera – Świeże warzywa w delikatnej mgiełce z tempury w towarzystwie wasabi i unikatowego sosu orientalnego na bazie sosu sojowego oraz pianka kokosowo-waniliowa na musie z mango

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...