Festiwal Zielone Smaki Łodzi

Najbliższy weekend będzie stał pod znakiem kuchni wegańskiej – w festiwalowe szranki staje 13 łódzkich kawiarni i restauracji. Sprawdźcie, co dla was przygotowały.

Choć same należymy do mięsożernej wielkości, bardzo cieszą nas nowe otwarcia wegańskich restauracji i wszelkie inicjatywy propagujące roślinną kuchnię. Oto kolejna z nich – już jutro rusza festiwal Zielone Smaki Łodzi.

Uroczyste otwarcie festiwalu będzie połączone z wykonywaniem murali z mchu przy SP 26 (ul. Pogonowskiego 27/29). Nie martwcie się – mech będzie pochodził nie z lasu, a z okolicznych podwórek  i chodników, zostanie zmiksowany, a następnie nałożony na ścianę.  Nie ma już wolnych miejsc na warsztatach przygotowania kosmetyków wegańskich, ale powinno wam się jeszcze udać podejrzeć w akcji Agatę Wojtowicz (sobota, klubokawiarnia Granda) oraz zabrać dzieci na wegańskie warsztaty dla maluchów i dorosłych (niedziela, kawiarnia Tubajka).

Fot: kawiarnia Tubajka

Najważniejszy jest jednak festiwal. Bierze w nim udział 13 łódzkich kawiarni i restauracji, które od piątku do niedzieli serwować będą roślinne przysmaki. Na to najlepsze możecie głosować na stronie Zielonych Smaków Łodzi, zwycięzców poznacie już w poniedziałek. Dania kosztują 10 zł, desery 6, a oto, co przygotowali uczestnicy:  

1. Drukarnia. Skład wina & chleba –gołąbki faszerowane warzywnym risotto, podanych na carpaccio z buraka z musem dyniowym

2. Owocni – warzywa i fasola z rozgrzewającym chili i kremową gorzką czekoladą oraz czekoladowy deser z dyni z bananami i mleczkiem kokosowym

3. Warzywniak. Vegan bistro – brukselka curry zapiekana z orzechami z razowym penne oraz ciasto czeko z malinami 

4. Klubokawiarnia Granda –vegan sushi, a na deser wariacja na temat trifle

5. Jaffa – hummus & the other stories – placki gryczano­-kasztanowe przekładane półplastrami bakłażana, podane na musie jabłkowo-­tymiankowym w towarzystwie nasion granatu oraz gruszki nadziewane chałwą w ciastowej otulince

6. Pozytyvka –wegańskie pulpeciki dyniowe z kaszą jaglaną, cebulką i szpinakiem w sosem imbirowo-kokosowym

7. Chatka Ech – Babeczka Szczęścia i Zdrowia z owocami

8. Zbożowa – ravioli z grillowanego bakłażana z nadzieniem z cieciorki i masła orzechowego podane z ziołowym “risotto” z ziaren owsa i słonecznika oraz czekoladowy krem z kaszą jaglaną, z delikatną nutką chilli, podany z kokosowymi perełkami tapioki, sosem żurawinowym oraz kruszonką z pumpernikla i migdałów

9. Czekolada Retro Cafe –tiramisu w wersji roślinnej

10. Tubajka – delikatny krem o orzechowym posmaku, z kawałkami gorzkiej czekolady, ukryty pod chrupiącą skórką

11. Restauracja Marcello – soczewica i cieciorka w sosie z pomidorów pelati z warzywami, przyrządzana na białym winie z dodatkiem soku z cytryny

12. Restauracja Lili – kaszotto grzybowe na mikro ziołowej polanie oraz  gruszka w korzennym winie z gorącą czekoladą 

13. U Kretschmera – Świeże warzywa w delikatnej mgiełce z tempury w towarzystwie wasabi i unikatowego sosu orientalnego na bazie sosu sojowego oraz pianka kokosowo-waniliowa na musie z mango

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...