Zimowa edycja Restaurant Day już w sobotę!
W najbliższą sobotę, 16 listopada, odbędzie się kolejna edycja Restaurant Day. W Łodzi powstanie aż 8 jednodniowych restauracji.
Restaurant Day to odbywające się cyklicznie wydarzenie, w ramach którego każdy może zostać restauratorem na jeden dzień. Inicjatywa zrodziła się w 2011 roku w Finlandii i od tamtego czasu jej popularność rośnie z każdą, odbywająca się co kwartał edycją. Od pewnego czasu jednodniowe restauracje pojawiają się również w Łodzi i z każdą edycją wydarzenia jest ich coraz więcej. W najbliższą sobotę smakosze będą mogli odwiedzić aż 8 takich miejsc. Sprawdźcie co w nich zjecie.
Weteranka Restaurant Day Agata Bielska z Miejskiej Kuchni Roślinnej będzie gotowała dla gości już po raz piąty. Tu jak zawsze będzie smacznie, kolorowo i przede wszystkim zdrowo. W menu dania z aronią, żurawiną, rokitnikiem, brukwią i jarmużem. Wpadajcie na jesienny obiad, przekąski, bezcukrowe słodkości i rozgrzewające napoje.
Miejska Kuchnia Roślinna czeka na was przy ulicy Próchnika 5 w godzinacj 14–20.
Agnieszka Czaplińska i przyjaciele zaproszą was do swojego Muzycznego Zakątka Smaku już po raz drugi. Tym razem w menu królowały będą dania inspirowane kuchnią Julii Child z marokańskimi akcentami. Obok boeuf Bourguignon pojawi się zatem tajine pachnący szafranem, zupa krem z pieczonych buraków czy tarta z boczkiem, gruszką i gorgonzolą. Będzie też sporo słodkości. Wszystko w cenach od 4 zł do 7 zł za porcję.
Muzyczny Zakątek Smaku zaprasza na ul. Przędzalnianą 63 w godzinach 15–19.
To chyba debiut kuchni azjatyckiej na Restaurant Day. Po kilkuletnim pobycie w Chinach, Bartek Kowalski we współpracy z Tajwańczykiem Chang ChihWei postanowili przenieść egzotyczne smaki na łódzki grunt. W menu do wyboru kilka zup i dań głównych, a także pierogów i makaronów. Będzie też sporo słodkości, a wszystko na tajwańsko-chiński smak z lekką domieszką polskich akcentów.
Azję w Łodzi znajdziecie przy ulicy Jana Kilińskiego 214 w godzinach 12–20.
Letnie pikniki u Stefy przy okazji poprzednich edycji Restaurant Day cieszyły się ogromną popularnością. Nic zatem dziwnego, że zdecydowała się ona po raz kolejny wziąć udział w tym przedsięwzięciu. Tym razem swoje przysmaki serwowała będzie jednak nie na świeżym powietrzu, a we wnętrzach pracowni ceramiki artystycznej Naturalne Klimaty Grzegorza Sieczko, z którym Stefa, czyli Magda Stefańska poznała się na planie Polskiego Turnieju Wypieków. Będą zatem wytrawne tarty, słodkie ciasta, bezalkoholowy grzaniec oraz pierniki i dżem cytrynowy na wynos.
Wpadajcie do pracowni ceramicznej Naturalne Klimaty przy ulicy Sienkiewicza 79 w godzinach 14–20.
Pracownia P109 i współpracująca z nią Hedonia Cake to kolejni weterani Restaurant Day. Pod hasłem „Wiele smaków, jedna restauracja” zaproszą was na mix kuchni amerykańskiej, meksykańskiej i włoskiej. Będą zatem naleśniki corn pancakes, kanapki Sloppy Joe, burritos, quesadillas, włoskie makarony i sałatki. Do tego oferta kawiarniana z dużym wyborem ciast. Wszystko w cenie od 3 do 12 złotych.
P109 Belnder czeka na was przy ulicy Piotrkowskiej 109 w godzinach 12–21.
Francja elegancja
Miłośnicy klasycznej kuchni francuskiej mogą wybrać się do Francji elegancji, gdzie Świetlica Podwórkowa serwowała będzie potrawy rodem z tego kraju. Będzie krem pomidorowy, zupa cebulowa, ratatouille, tarty z łososiem oraz cukinią i suszonymi pomidorami. Nie zabraknie też sezonowej gęsi piernikowej. Na deser muffinki i muffiny w rozmaitych odsłonach.
Francja elegancja czeka na was przy ul. Stefana Jaracza 44/46 w godzinach 14–21.
Pracownia Bibalo Design zaprasza do swojego showroomu, który w sobotę zamieni się w klimatyczny bar mleczny. W jadłospisie znajdziecie klasyki polskiej myśli gastronomicznej. Będą zupy grochowa i ogórkowa, trzy rodzaje pierogów i sporo słodkości. Ceny do 3 zł do 5 zł za porcje. Zjeść wszystkie przysmaki będzie można siedząc w wygodnych fotelach i przeglądając magazyny wnętrzarskie. Organizatorzy oferują też bezpłatne porady architektów.
Bar Mleczny Bibalo powita was we wnętrzach pracowni przy ulicy POW 25 w godzinach 13–0.
Wreszcie pora na nas! Zapraszamy was do naszej pierwszej jednodniowej restauracji, którą zorganizujemy we współpracy z Klubem Wino. Postaramy się przenieść bliskowschodnie smaki na łódzki grunt. W menu hummus w sześciu smakach podawany z pieczywem, warzywami, świeżymi ziołami i oliwą. Do hummusu napić można się będzie wina, o którego dobór zadba Michał Rutkowski i które tego dnia sprzedawane będzie na kieliszki. Mamy nadzieję, że uda nam się stworzyć pyszną i miłą atmosferę. Przybywajcie!
Czekamy na was w Klubie Wino przy ulicy Kościuszki 32 w godzinach 12–17 (no może troszkę dłużej).