fbpx

Zimowa edycja Restaurant Day już w sobotę!

W najbliższą sobotę, 16 listopada, odbędzie się kolejna edycja Restaurant Day. W Łodzi powstanie aż 8 jednodniowych restauracji.

Restaurant Day to odbywające się cyklicznie wydarzenie, w ramach którego każdy może zostać restauratorem na jeden dzień. Inicjatywa zrodziła się w 2011 roku w Finlandii i od tamtego czasu jej popularność rośnie z każdą, odbywająca się co kwartał edycją. Od pewnego czasu jednodniowe restauracje pojawiają się również w Łodzi i z każdą edycją wydarzenia jest ich coraz więcej. W najbliższą sobotę smakosze będą mogli odwiedzić aż 8 takich miejsc. Sprawdźcie co w nich zjecie.

Miejska Kuchnia Roślinna

fot. Miejska Kuchnia Roślinna

Weteranka Restaurant Day Agata Bielska z Miejskiej Kuchni Roślinnej będzie gotowała dla gości już po raz piąty. Tu jak zawsze będzie smacznie, kolorowo i przede wszystkim zdrowo. W menu dania z aronią, żurawiną, rokitnikiem, brukwią i jarmużem. Wpadajcie na jesienny obiad, przekąski, bezcukrowe słodkości i rozgrzewające napoje.

Miejska Kuchnia Roślinna czeka na was przy ulicy Próchnika 5 w godzinacj 14–20.

Muzyczny Zakątek Smaku

fot. Muzyczny Zakątek Smaku

Agnieszka Czaplińska i przyjaciele zaproszą was do swojego Muzycznego Zakątka Smaku już po raz drugi. Tym razem w menu królowały będą dania inspirowane kuchnią Julii Child z marokańskimi akcentami. Obok boeuf Bourguignon pojawi się zatem tajine pachnący szafranem, zupa krem z pieczonych buraków czy tarta z boczkiem, gruszką i gorgonzolą. Będzie też sporo słodkości. Wszystko w cenach od 4 zł do 7 zł za porcję.

Muzyczny Zakątek Smaku zaprasza na ul. Przędzalnianą 63 w godzinach 15–19.

Pociąg do Azji

fot. Pociąg do Azji

To chyba debiut kuchni azjatyckiej na Restaurant Day. Po kilkuletnim pobycie w Chinach, Bartek Kowalski we współpracy z Tajwańczykiem Chang ChihWei postanowili przenieść egzotyczne smaki na łódzki grunt. W menu do wyboru kilka zup i dań głównych, a także pierogów i makaronów. Będzie też sporo słodkości, a wszystko na tajwańsko-chiński smak z lekką domieszką polskich akcentów.

Azję w Łodzi znajdziecie przy ulicy Jana Kilińskiego 214 w godzinach 12–20.

U Stefy & Naturalne Klimaty

fot. U Stefy

Letnie pikniki u Stefy przy okazji poprzednich edycji Restaurant Day cieszyły się ogromną popularnością. Nic zatem dziwnego, że zdecydowała się ona po raz kolejny wziąć udział w tym przedsięwzięciu. Tym razem swoje przysmaki serwowała będzie jednak nie na świeżym powietrzu, a we wnętrzach pracowni ceramiki artystycznej Naturalne Klimaty Grzegorza Sieczko, z którym Stefa, czyli Magda Stefańska poznała się na planie Polskiego Turnieju Wypieków. Będą zatem wytrawne tarty, słodkie ciasta, bezalkoholowy grzaniec oraz pierniki i dżem cytrynowy na wynos.

Wpadajcie do pracowni ceramicznej Naturalne Klimaty przy ulicy Sienkiewicza 79 w godzinach 14–20.

P109 Blender

fot. P109

Pracownia P109 i współpracująca z nią Hedonia Cake to kolejni weterani Restaurant Day. Pod hasłem „Wiele smaków, jedna restauracja” zaproszą was na mix kuchni amerykańskiej, meksykańskiej i włoskiej. Będą zatem naleśniki corn pancakes, kanapki Sloppy Joe, burritos, quesadillas, włoskie makarony i sałatki. Do tego oferta kawiarniana z dużym wyborem ciast. Wszystko w cenie od 3 do 12 złotych.

P109 Belnder czeka na was przy ulicy Piotrkowskiej 109 w godzinach 12–21.

Francja elegancja

Miłośnicy klasycznej kuchni francuskiej mogą wybrać się do Francji elegancji, gdzie Świetlica Podwórkowa serwowała będzie potrawy rodem z tego kraju. Będzie krem pomidorowy, zupa cebulowa, ratatouille, tarty z łososiem oraz cukinią i suszonymi pomidorami. Nie zabraknie też sezonowej gęsi piernikowej. Na deser muffinki i muffiny w rozmaitych odsłonach.

Francja elegancja czeka na was przy ul.  Stefana Jaracza 44/46 w godzinach 14–21.

Bar Mleczny w Bibalo

fot. Bibalo Design

Pracownia Bibalo Design zaprasza do swojego showroomu, który w sobotę zamieni się w klimatyczny bar mleczny. W jadłospisie znajdziecie klasyki polskiej myśli gastronomicznej. Będą zupy grochowa i ogórkowa, trzy rodzaje pierogów i sporo słodkości. Ceny do 3 zł do 5 zł za porcje. Zjeść wszystkie przysmaki będzie można siedząc w wygodnych fotelach i przeglądając magazyny wnętrzarskie. Organizatorzy oferują też bezpłatne porady architektów.

Bar Mleczny Bibalo powita was we wnętrzach pracowni przy ulicy POW 25 w godzinach 13–0.

Hummus i Wino

fot. Elżbieta Lentz Photography

Wreszcie pora na nas! Zapraszamy was do naszej pierwszej jednodniowej restauracji, którą zorganizujemy we współpracy z Klubem Wino. Postaramy się przenieść bliskowschodnie smaki na łódzki grunt. W menu hummus w sześciu smakach podawany z pieczywem, warzywami, świeżymi ziołami i oliwą. Do hummusu napić można się będzie wina, o którego dobór zadba Michał Rutkowski i które tego dnia sprzedawane będzie na kieliszki. Mamy nadzieję, że uda nam się stworzyć pyszną i miłą atmosferę. Przybywajcie!

Czekamy na was w Klubie Wino przy ulicy Kościuszki 32 w godzinach 12–17 (no może troszkę dłużej).

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...