Zimowe menu i włoskie święta w Vapiano

Restauracja Vapiano szykuje się na coraz chłodniejsze, jesienno-zimowe dni i nadchodzące święta. W ofercie pojawiło się menu, które zabierze was w wyprawę po rozgrzewających smakach Italii, a w lokalu możecie zorganizować firmową lub prywatną wigilię we włoskim stylu.

Łódzką restaurację Vapiano możecie odwiedzać już od ponad roku. Działający w Sukcesji lokal jest częścią znanej, międzynarodowej sieci i chyba już na dobre zadomowił się w naszym mieście. Spróbujecie tu włoskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu – obok tradycyjnych smaków pojawiają się ciekawe innowacje. Jest oczywiście pizzę i makarony wyrabiane na miejscu, ale spróbujecie również sałatek, risotto, lasagne, dań głównych i deserów.

Vapiano Sukcesja

W menu restauracji regularnie pojawiają się propozycje specjalne, wśród których królują sezonowe produkty i smaki. Najnowsza oferta pełna jest dań idealnych na chłodne, jesienne i zimowe dni. Trafiły do niej rozgrzewające zupy i makarony, ale nie zabrakło również risotto, pizzy i deseru na osłodę szarówki za oknem.

Vapiano Sukcesja

Motywem przewodnim najnowszego menu sezonowego jest podróż przez Włochy. Każde z dań inspirowane jest kuchnią jednego regionu słonecznej Italii. Spróbujecie tu na przykład kremowej zupy kasztanowej z Trydentu albo dyniowej z Piemontu. Liguria zainspirowała sałatkę ziemniaczaną z grillowanymi kalmarami, a Sycylia potrawę z cukinią saute marynowaną w słodko-kwaśnym sosie. Jeśli wolicie coś bardziej sycącego, to spróbujcie makaronu z kaczką duszoną w białym winie, anyżu i szałwii z dynią, bekonem i cebulą albo z włoską kiełbasą salsiccia, koprem włoskim, selerem naciowym i marchewką w sosie pomidorowym.

Zimowe menu i włoskie święta w Vapiano

Menu jak zawsze jest międzynarodowe i obowiązuje we wszystkich restauracjach sieci, ale trafiają do niego propozycje kucharzy z różnych jej restauracji. Tym razem autorem dwóch propozycji jest Mateusz Michalski z warszawskiego Vapiano. Przygotował on risotto z grzybami leśnymi, białą cebulą, czosnkiem niedźwiedzim i sosem z białego wina, masła i oliwy szczypiorkowej oraz oryginalny makaron w azjatyckim stylu – z krewetkami, trawą cytrynową i kapustą pak choi oraz dodatkiem sosu sojowego, rybnego i chilli.

Zimowe menu i włoskie święta w Vapiano

Włoski region Kampania zainspirował zaś pizzę z pancettą, mozzarellą di bufala, pomidorkami i anchovies. Na miłośników słodkości czeka deser z kremu na bazie serka mascarpone z ciastem kasztanowym i musem jabłkowym. Wszystkich dań w sezonowej ofercie jest dziesięć, więc tę kulinarną podróż można rozplanować na kilka wieczorów w nadchodzących miesiącach. Ceny potraw wahają się od 10,90 zł do 34,90 zł.

Zimowe menu i włoskie święta w Vapiano

To nie wszystko, co w najbliższym czasie czeka na gości Vapiano. Restauracja przygotowała specjalną ofertę świąteczną dla firm i zorganizowanych grup, które chciałyby spędzić w lokalu wspólną wigilię. I to nie byle jaką, bo we włoskim stylu. Mniej tradycyjnie, ale na pewno oryginalnie i pamiętnie. Do wyboru jest pięć wersji menu – od podstawowej, po all inclusive w cenach od 49 zł do 119 zł za osobę. W każdym z nich znajdziecie włoskie dania, ale dobrane są one tak, by ich smaki kojarzyły się z tradycyjnymi, polskimi świętami.

Zimowe menu i włoskie święta w Vapiano

Znajdziecie tu zatem zupę z podgrzybków czy makaron z boczniakami i pieczarkami. Są też włoskie pierożki z różnymi nadzieniami i domowy sernik. Obok nich pojawiły się jednak propozycje typowo włoskie, które mogą być ciekawym urozmaiceniem firmowego przyjęcia świątecznego, np. makaron z kurczakiem i boczkiem w sosie pomidorowo-śmietanowym albo z krewetkami i sosem na bazie pesto i śmietany. Jest również pizza i włoskie desery – beza z owocami i serkiem mascarpone czy kremowy serek z truskawkami.

Na tego rodzaju specjalne okazje restauracja wyjątkowo oferuje obsługę kelnerską dla gości oraz możliwość zorganizowania przyjęcie z open barem. Oferta zawsze dopasowywana jest do potrzeb i oczekiwań gości. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, zajrzyjcie do Vapiano w Sukcesji lub zadzwońcie: 733 633 415.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...