Znamy menu Kina Kulinarnego (i zwycięzcę naszego konkursu)
Przed nami jedno z najważniejszych i najciekawszych wydarzeń kulinarnych tego roku. W sobotę rusza Kino Kulinarne festiwalu Transatlantyk. Sprawdźcie, co dla gości wyjątkowych kolacji przygotują najlepsi szefowie kuchni w Polsce.
Kino Kulinarne to cykl projekcji filmów o tematyce związanej z jedzeniem połączonych z wyjątkowymi kolacjami przygotowywanymi przez najlepszych szefów kuchni w naszym kraju. Wszystkie odbywają się w ramach ruszającego 14 lipca w Łodzi festiwalu filmowego Transatlantyk. Wydarzenie organizowane we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale, na którym zrodził się pomysł łączenia wybitnego kina z doskonałym jedzeniem.
Na gości czeka aż pięć niepowtarzalnych kolacji, które odbędą się w przepięknych wnętrzach EC1. Mogliście już o nich przeczytać na naszej stronie, ale dzisiaj mamy dla was coś wyjątkowo pysznego – wiemy, jakie potrawy podadzą szefowie kuchni i wszystkie wyglądają naprawdę imponująco. Każda z kolacji to pięć dań sparowanych z winem dobranym przez Mariusza Woźniaka z City wine oraz Piotra Stopczyńskiego z Pałacu Mierzęcin. Motywem przewodnim każdej z nich jest film, którego pokaz poprzedza ucztę.
Kolację otwarcia przygotuje Wojciech Modest Amaro, którego nie trzeba przedstawiać żadnemu miłośnikowi jedzenia. Jeden z najwybitniejszych szefów kuchni w Polsce przygotuje ucztę inspirowaną filmem „Soul” zatytułowaną „Kalendarz natury / 28 tydzień / 5 Momentów”. Poda między innymi węgorza z pomidorem i poziomką, bób z kozim serem i lawendą oraz jagnięcinę z bakłażanem i chrzanem. Opisy dań są jak zawsze w podobnych przypadkach dosyć enigmatyczne, ale wiemy, co z kilku prostych składników potrafi wyczarować chef Amaro i jesteśmy przekonane, że będzie to pyszne.
Robert Skubisz, szef kuchni restauracji Amber Room w Warszawie zaprosi gości na drugą kolację, którą poprzedzi projekcja filmu „Monsieur Mayonnaise”. Jego uczta zatytułowana „Podróż w poszukiwaniu historii / Sztuka / Pasja / Mayonnaise” będzie się składała między innymi z kurzej wątroby z jajkiem, cebulą, makiem i wędzoną solą, kremu z bobu z kaszą gryczaną, miętą i podpłomykiem oraz troci z kopytkami, salsefią, szpinakiem i velouté z kurkumy.
Trzecią kolację, inspirowaną filmem „Boginie Jedzenia” przygotuje Katarzyna Daniłowicz z restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu. Poda między innymi serce wołowe z crème de cassis, portobello i bazylią, bryndzę z jagodami, kurkami i emulsją z pieczonego kurczaka oraz gołębia z cebulą i czereśniami. Tomasz Purnol z restauracji Blow Up Hall 5050 w Poznaniu i Mariusz Pieterwas z restauracji Krew & Woda w Gdyni wspólnie przygotują czwartą z cyklu kolację inspirowaną filmem „Boone”. O ich propozycjach wiemy najmniej, bo ujawnili jedynie zwierzęta, które będą motywami przewodnimi kolejnych dań: koza, owca, kura, bawół i gęś. Jesteśmy ogromnie ciekawe ich propozycji.
Kolację zamknięcia Kina Kulinarnego przygotuje Sebastian Krauzowicz z restauracji Sfera w Toruniu. Uczta inspirowana filmem „André – the voice of wine” nosiła będzie tytuł „Anarchia w kuchni André Tschelistcheffa”. Sebastian poda dania inspirowane kuchniami różnych krajów: Rosji, Węgier, Francji, USA i Włoch. Zjecie między innymi bliny z kawiorem, drożdżówkę z krabem i ziemniaka z sezonowanym boczkiem; leczo z kiełbasą czabajską, kwaśną śmietaną i dzikimi ziołami czy rostbef z gorczycą, cebulą, batatem, selerem naciowym, pietruszką i estragonem.
Bilety na kolacje Kina Kulinarnego w cenie 200 zł od osoby możecie ciągle kupić tutaj. My zaś mamy przyjemność ogłosić zwyciężczynię naszego konkursu, która wraz z osobą towarzyszącą wybierze się na kolację przygotowaną przez duet Purnol i Pieterwas. Dwuosobowe zaproszenie ufundowane przez firmę Gastro Magic trafia do Magdy Samborskiej. Serdecznie gratulujemy!
Na Kino Kulinarne zapraszają:
Restauracje współpracujące: Atelier Amaro, Amber Room, Olszewskiego 128, Blow Up Hall 5050, Krew & Woda, Sfera
Główni patroni medialni: KUKBUK, Kuchnia
Patroni medialni: Minta Eats, Dare to Cook, Food Service, Biznes Restauracje i Catering
Sponsorzy: Skoda, Fagor, Libra, Goppion Cafe, Fine Dine, Gastro Magic, Hendi, Tom Gast, Winterhalter, Primulator, Ambasador 92, City wine, Makro, Kruszwica, Kuchnie Świata, Hap Hap, Montag, Morning, Oerlemans, Thoreau, Fusion Gusto, Vitamix, Prymat, Grafen, NetPOS, Book & Cook, Winosfera