Znamy menu kolacji Kina Kulinarnego
Za niespełna trzy tygodnie w Łodzi ruszy kolejna edycja festiwalu Transatlantyk, a wraz z nią Kino Kulinarne, czyli cykl filmowych kolacji przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni. Znamy już menu każdej z tych uczt, a wy możecie jeszcze kupić na nie bilety.
Kino Kulinarne to jedno z najciekawszych wydarzeń poświęconych jedzeniu, jakie odbywa się w naszym mieście. Ta sekcja festiwalu filmowego Transatlantyk przygotowywana jest we współpracy z Międzynarodowym Festiwalem Filmowym Berlinale i łączy świetne kino z doskonałym jedzeniem. Przez pięć kolejnych, lipcowych wieczorów organizatorzy Festiwalu zaproszą łodzian na wyjątkowe, wystawne kolacje przygotowane przez najlepszych szefów kuchni z całej Polski, które odbędą się w sytlowych wnętrzach EC1. Każda z nich inspirowana będzie filmem, którego pokaz poprzedzi ucztę. Przedstawiałyśmy wam już sylwetki szefów kuchni, którzy przygotują tegoroczne kolacje. Pora sprawdzić, co na nich zjecie.
Pierwszą kolację, która odbędzie się 14 lipca, tradycyjnie już przygotuje Wojciech Modest Amaro – jednej z najbardziej uznanych polskich szefów kuchni, którego nazwisko zna zapewne każdy smakosz i miłośnik jedzenia. Jego kolacja inspirowana będzie filmem Anga Lee “Jedz i pij, mężczyzno i kobieto”. Menu Amaro jest najbardziej enigmatyczne, bo opisy dań sprowadzają się tylko do przymiotników: pierwsze będzie słone, drugie zimne, trzecie ciepłe, a czwarte słodkie. Niewiele to mówi, ale jeśli o tego szefa kuchni chodzi, to na kolację idziemy w ciemno.
Kolejnego wieczoru na kolację poprzedzoną filmem “Alain Ducasse – kuchenne wyzwania” zaproszą Kurt Scheller i Robert Skubisz. Szefowie zaproponowali menu zatytułowane „Kulinarna historia zamknięta w wyjątkowych chwilach”, na które złoży się cappuccino z homarów z pianą cytrynową, wędzony łosoś z balotyną z foie gras i warzywami, krewetki i kalmary z pieczarkami, cykorią i sosem beurre blanc, okoń morski z ogórkiem, cukinią, kalarepą i sosem szpinakowym oraz czekoladowo-owocowy deser z kasztanami i bezą.
W poniedziałkowy wieczór 16 lipca, kolację Kina Kulinarnego przygotuje Robert Sowa. W jego menu inspirowanym filmem „Kubańskie historie znajdą się mniej lub bardziej bezpośrednie nawiązania do kubańskich tradycji kulinarnych. Zjecie zatem ceviche z tuńczyka i krewetek z owocami, czerwoną cebulą i kolendrą, ośmiornicę i kalmary z wędzoną papryką, puree z dyni i pudrem ze słoniny, wolno pieczony boczek z cytrusami i musem z czerwonej fasoli oraz żebro wołowe z puree z kukurydzy, sosem na bazie rumu i warzywami. Deser połączy w sobie czekoladę, kawę, pieprz cayenne oraz egzotyczne owoce.
Po kuchni kubańskiej pora na izraelską. Czwarty wieczór Kina Kulinarnego poświęcony będzie filmowi „W poszukiwaniu izraelskiej kuchni”, a kolację w stylu aszkenazyjskim przygotuję Marcin Popielarz. Jesteśmy naprawdę ciekawe, jak zainspiruje go ta bardzo tradycyjna kuchnia, która nam kojarzy się głównie z czulentem i gefilte fisz. W menu znalazły się m.in.: galaretka warzywna z izraelską oliwą, hummus z kiszonego grochu z karczochem, pomidory z czosnkiem i hibiskusem, dorada z papryką i octem z galilejskiego wina oraz kugiel ze słodkich ziemniaków z owocami.
Ostatnia kolacja odbędzie się w środę, 18 lipca, a przygotuje ją Justyna Słupska Kartaczowska. Jej menu inspirowane będzie pokazem filmu „Wino we krwi” i pojawią się w nim: wędzony karp z ogórkiem małosolnym, maślanką i sumakiem, tatar wołowy z liśćmi winogron i smażonym chlebem, pierogi z baraniną, bazylią i kolendrą, cielęcina w sosie estragonowym z bulgurem u pomidorami oraz na deser babka ponczowa z porzeczkami i agrestem. Kuchnia Justyny słynie z łączenia polskich, szlacheckich tradycji kulinarnych z francuskimi technikami, co brzmi bardzo obiecująco.
Wszystkie menu Kina Kulinarnego będą dostępne także w wersji wegetariańskiej. Kolacja Roberta Sowy będzie serwowana ze specjalnie dobranymi winami z Pałacu Mierzęcin. Kolacje Wojciecha Modesta Amaro, Kurta Schellera i Roberta Skubisza, Marcina Popielarza oraz Justyny Słupskiej Kartaczowksiej będą serwowane ze specjalnie dobranymi winami dzięki współpracy z Wine Direct by Partner Center. Koszt udziału w wieczorach Kina Kulinarnego obejmujący pokaz filmu i kolację wynosi 200 zł od osoby. Bilety można nabyć poprzez aplikację Going, stronę www.goingapp.pl oraz stronę www.transatlantyk.org.