Znamy wyniki Festiwalu Zielone Smaki Łodzi 2018!
Za nami piąta edycja wegańskiego festiwalu Zielone Smaki Łodzi. Do rywalizacji stanęło 20 łódzkich kawiarni i restauracji walcząc o tytuł Wege Kuchmistrza 2018. Dziś na gali zostały ogłoszone wyniki.
Już wszystko wiadomo. Jury w składzie Szymon Stach (Quale Restaurant), Kamil Ścigczewski (MHotel), Karolina Adamczyk Rzeźnik (autorka bloga Cook Yourself) i Klaudyna Andrijewska (wegańska mama, biegaczka, autorka książek dla dzieci) wybrali zwycięzców, ale to nie jedyne wyróżnienia. Swoich faworytów mieli też goście odwiedzający festiwalowe lokale.
Ich decyzją Wege Kuchmistrzem 2018
…w kategorii Danie Główne zostaje:
-Restauracja „U Kretschmera”, przy ul. Kopernika 64, która zaprezentowałaleśne grzybki na pikantnym sosie czekoladowym, z marynowaną dynią i kapustą morską oraz sosem cebulowym.
Wyróżnieni:
-Nowa Ziemia za smażony krokiet z kawałkami tempehu, puree z dyni i ziemniaka doprawione czarnym pieprzem, sos z pieczonej cebuli na białym winie z wanilią i pieczona dynia hokkaido concasse, topinambur concasse z grzybami;
-Zjadliwości za tymiankowy krem z gryki z pomarańczowo-waniliową dynią piżmową, cytrynowymi lodami z pieprzem syczuańskim i cytryną w ryżowej tempurze.
…w kategorii Deser zostaje:
-Porcja, przy ul. Roosevelta 7, która przygotowała Wegański crème brûlèe z wanilią i karmelizowaną gruszką z pieprzem;
Wyróżnieni:
-Kardamon za waniliowe ciasto z kaszy jaglanej z konfiturą pomarańczową, na spodzie z daktyli i ciecierzycy;
-Restauracja „U Kretschmera” za lody kokosowe z wanilią i awokado, gorący chutney anansowy, sos jeżynowy, wata cukrowa z kolendrą.
Jury przyznało także nagrodę specjalną dla:
-Forno Nero.
Zaś decyzją festiwalowych gości Wege Kuchmistrzem 2018 zostaje w obu kategoriach:
-Porcja, za wspomniany już wegański crème brûlèe, oraz za kremowy bulion waniliowy na białych warzywach z kurkami, podany z la lot czyli liśćmi pieprzu żuwnego, faszerowanymi pikantną kaszą jaglaną.
– Wyróżnieni:
-Nowa Ziemia za doceniony także przez jury krokiet, oraz za wilgotne ciasto czekoladowe ze skórką z cytryny, mus z pieczonej dyni hokkaido z wanilią, kruche ciastko z orzechów włoskich, lekka espuma na bazie soku z dyni i cytryny z czarnym pieprzem
-Zjadliwości za wspomniany już wcześniej tymiankowy krem z gryki, a także za waniliową panna cottę z musem z pieczonych śliwek i kruszonką z orzechów włoskich z zielonym i czerwonym pieprzem.
Podczas konkursu przyznano także nagrodę specjalną Vivy dla najlepszej restauracji wegetariańskiej – laureatem został lokal Majne Szwajne Vegan Deli.