Znamy zwycięzców Restaurant Week

Za nami pierwsza łódzka edycja festiwalu Restaurant Week. Pora poznać zwycięskie restauracje.

Początek kwietnia był wyjątkowo pyszny. Przez półtora tygodnia łódzcy smakosze mogli odwiedzać restauracje biorące udział w festiwalu Resturant Week. Święto dobrego jedzenia zawitało do Łodzi po raz pierwszy i od razu zdobyło sobie wielu sympatyków. W imprezie wzięły udział 22 lokale, a w ciągu 10 dni odwiedziło je 5060 osób. To piąty wynik wśród dziewięciu miast biorących udział w festiwalu, który dobrze pokazuje, że podobne wydarzenia mają w Łodzi duży potencjał.

Festiwalowe danie w restauracji hotelu Hilton

Każda restauracja przygotowała specjalny, trzydaniowy zestaw w promocyjnej cenie 39 zł. Wśród specjałów pojawiały się rzadko spotykane mięsa i ryby, a także kreatywne desery, które powoli stają się specjalnością łódzkich szefów kuchni. Goście odwiedzający restauracje mogli głosować na swoich faworytów w kilku kategoriach. Wyróżniono w ten sposób nie tylko najlepszą restaurację, ale także najlepsze jedzenia, obsługę i atmosferę.

Festiwalowe danie w restauracji Piwnica Łódzka

Niedoścignionym liderem okazała się Piwnica Łódzka, która zwyciężyła w kategorii Najlepsze Jedzenie i Najlepsza Atmosfera, co dało jej tytuł Najlepszej Restauracji. Na drugim miejscu w głównej kategorii uplasowała się Restauracja Nowa Łódź, która zajęła też drugie miejsce w kategorii Najlepsza Obsługa i trzecie w kategorii Atmosfera. Za trzecią Najlepszą Restaurację goście uznali Quale Restaurant, która uplasowała się również na pierwszym miejscu w kategorii Najlepsza Obsługa, na drugim w kategorii Najlepsza Atmosfera i na trzecim w kategorii Najlepsze Jedzenie.

Festiwalowe danie w restauracji Quale

Jedzenie okazało się też bardzo mocną stroną restauracji Señoritas, która zajęła drugie miejsce w tej kategorii. Za obsługę doceniono zaś również Restaurację u Kretschmera w hotelu Tobaco oraz Kolory Wina  w NoBo Hotel, które zajęły ex aequo trzecie miejsce w tej kategorii. Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy!

Restaurant Week miał też wymiar charytatywny. Każdy gość mógł do wyjściowej ceny festiwalowego zestawu dołożyć złotówkę, która przekazana została na rzecz fundacji Szkoła na Widelcu. W ten sposób, w całym kraju udało uzbierać się 17 618 zł.

Festiwalowe danie w restauracji Zel

Kolejna edycja Restaurant Week odbędzie się jesienią, w dniach 21 – 30 października. Mamy nadzieję, że dołączy do niej jeszcze więcej łódzkich restauracji, a wydarzenie na stałe wpisze się w kalendarz kulinarnych wydarzeń w naszym mieście.

Lista zwycięzców w poszczególnych kategoriach:

Najlepsze Restauracje (średnia ocen we wszystkich kategoriach):

  1. Piwnica Łódzka
  2. Restauracja Nowa Łódź
  3. Quale Restaurant

Najlepsze jedzenie:

  1. Piwnica Łódzka
  2. Señoritas Restaurant & Lounge
  3. Quale Restaurant

Najlepsza obsługa:

  1. Quale Restaurant
  2. Restauracja Nowa Łódź
  3. Ex aequo: Restauracja u Kretschmera (Tobaco Hotel) oraz Restauracja Kolory Wina (NoBo Hotel***)

Najlepsza atmosfera:

  1. Piwnica Łódzka
  2. Quale Restaurant
  3. Restauracja Nowa Łódź

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...