Klub WinoW Łodzi rzadko organizowane są profesjonalne szkolenia z wina, jeśli więc chcielibyście poszerzyć swoją wiedzę, macie ku temu świetną okazję.

Ostatniego dnia stycznia w Klubie Wino rozpocznie się cykl szkoleń w ramach WSET (poziom 2). Już wyjaśniamy – WSET to Wine and Spirit Education Trust, największe i najbardziej prestiżowe centrum edukacyjne w dziedzinie win i alkoholi. Ich dyplomy uznawane są w restauracjach na całym świecie, a jeśli wino to wasze hobby, a nie praca, będziecie mieć satysfakcję, że byliście szkoleni przez najlepszych.

Klub Wino

Choć zaczynający się właśnie kurs oznaczony jest drugim poziomem, nie musicie posiadać tytułu ukończenia pierwszej części – jeżeli temat win nie jest wam obcy, na pewno sobie poradzicie (czeka was trochę więcej samodzielnej pracy). W największym skrócie – ponad 24 godziny wspólnej nauki (7 spotkań), przeszło 50 win do degustacji, a na końcu egzamin, który potwierdzi waszą wiedzę i zdobyte umiejętności. Zajęcia będą prowadzić: Szymon Milonas i Tomasz Kołecki (wielokrotny mistrz Polski sommelierów).

Program WSET obejmuje następujące zagadnienia:

Szczepy i regiony winiarskie na świecie – omówienie i degustacyjna analiza kilkunastu szczepów białch i czerwonych (m.in. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Gewurztraminer, Semillion, Chenin Blanc, Viognier, Garganega, Torrontes, Muscat, Prosecco; Pinot Noir, Cabernet-Sauvignon i Franc, Merlot, Syrah, Grenache, Tempranillo, Sangiovese, Malbec, Zinfandel-Primitivo)

Czytanie etykiet i słownictwo związane z winem – różnice między francuskimi, niemieckimi, włoskimi, hiszpańskimi i nowoświatowymi
Czynniki wpływające na jakość i cechy wina – od klimatu i gleby przez metody uprawy, fermentacji, starzenia
Zasady dobierania win do potraw – połączenia smaków i ćwiczenia z doboru
Podstawowe zagadnienia z zakresu mocnych alkoholi – surowce, metody produkcji, różnice w smaku
Degustacja oraz ocena wina według systemu WSET Systematic Approach to Tasting (minimum 44, w praktyce ponad 50 win)

Klub Wino

Cena
2 400 zł

Terminy:
31 stycznia, 8 lutego, 13 lutego, 21 lutego, 28 lutego, 7 marca, 14 marca, egzamin 22 marca; godz. 18.00-21.30

Kurs obejmuje 7 spotkań po około 3.5 godziny + spotkanie egzaminacyjne (około 1,5h), podręcznik z ćwiczeniami i materiały dodatkowe, degustację ponad 50 win i 4 mocnych alkoholi i egzamin.
Uczestnikom kursu na poziomie drugim zalecane jest przynajmniej 12 godzin pracy własnej w oparciu o materiały z kursu.
UWAGA! Materiały i egzamin odbywają się w jęz. angielskim, zajęcia w jęz. polskim. Aby kurs się odbył niezbędne jest zebranie grupy min. 10 osób.

Prosimy o zgłoszenia pod adresem mailowym: michal@klubwino.pl, telefonicznie tel. 786 197 300

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...