Sprawdźcie gdzie w naszym mieście serwują pyszne michy pełne rozmaitości. Uwaga! Wśród nich oprócz klasyków znajdziecie bowle libańskie, meksykańskie i wegańskie. 

Poke bowl wywodzi się z Hawajów i tradycyjnie bazuje na surowej rybie z dodatkami i ryżem. To bardzo pożywne i jednocześnie lekkie danie, które jest idealne pod każdym względem. Po pierwsze można je przygotować na mnóstwo sposobów, zależy jak bardzo poniesie nas wyobraźnia. Tradycyjne poke bowls stały się inspiracją do stworzenia bowli z różnymi dodatkami, nie tylko rybą a np. z mięsem, owocami morza, tofu czy samymi warzywami. Można podawać je na ryżu, makaronach lub po prostu mieszance sałat. W jednej misce mieści się cała feeria kolorów, smaków i tekstur, które w każdym kęsie można łączyć ze sobą na różne sposoby. Tutaj nie ma miejsca na nudę. Dodatkowo świetnie sprawdzają się w dostawie.

Aloha Poke

Al. Mickiewicza 15a

Najpierw hawajskie powitanie w Aloha Poke. To niepozorny, skryty lokal w centrum miasta, który zaskoczy was swoimi pysznymi bowlami. Mateusz przygotowuje tak apetyczne kompozycje, że ciężko jest podjąć decyzję jaką michę wybrać. Na szczęście tutaj każdy wybór będzie strzałem w dziesiątkę. Na początek wybieramy rozmiar bowla (średni lub duży) i składnik główny: łosoś, tuńczyk, halibut, tofu, krewetki, pojawiają się też kaczka lub ośmiornica. Drugi krok to wybór podstawy bowla, może być to ryż, mix sałat lub pół na pół. Krok trzeci – ten najtrudniejszy – wybieramy kompozycję lub tworzymy własną. Z tych gotowych mamy wybór spośród siedmiu miksów dodatków. A gdyby tego było mało, to zawsze na weekend przygotowywany jest specjalny bowl – ogłaszają go na swoich social mediach. Mają doskonałe sosy, świeże dodatki i wyglądają tak apetycznie, że nie sposób się im oprzeć. Ceny bowli zaczynają się od 44 zł za średnią miskę z tofu do 78 zł za dużego bowla z ośmiornicą. 

Sushi w dłoń

ul. Traugutta 14, ul. Dąbrowskiego 17a, ul. Wici 87A

Zawsze gdy rzucamy hasło „bowle” dwie najczęstsze odpowiedzi, to opisany wcześniej Aloha Poke i Sushi w dłoń. Obydwa miejsca mają swoich wyznawców, a mi ciężko byłoby wybrać tego jedynego. Uwielbiam oba miejsca. A bowl z łososiem w wykonaniu Sushi w dłoń to po prostu mistrzostwo. Siłą Sushi w dłoń jest mega kreatywność i powtarzalność dań. W menu znajdziecie 15 gotowych kompozycji poke bowli. Zbudowane są na ryżu lub makaronie. Wśród nich swoją miskę szczęścia znajdą zarówno mięsożercy (wołowina bulgogi lub z woka, kurczak w panko), weganie (tofu), wegetarianie (chrupiący kalafior), fani ryb i owoców morza (łosoś, tuńczyk, krewetki, ośmiornica i kalmary), a także osoby lubiące odrobinę pikanterii (beef bowl z wołowiną z woka, kimchi, grillowanym bekonem i sosem pieprzowym jadłam ze łzami w oczach – był pyszny i pikantny). Cenowo od 52 zł za chicken bowl do 70 zł za superstar bowl z krewetkami i kalmarami. 

Gorilla Sushi & Ramen

ul. Wujaka 6

Czy warto wybrać się na Widzew do Gorilla Sushi & Ramen na bowla? Warto! Bardzo się cieszę, że na moim osiedlu mogę zjeść dobrą michę rozmaitości. Do wyboru jest 6 różnych kompozycji,  każda zupełnie inna. Są bowle na ryżu, makaronie ramen, sałacie a nawet na frytkach. Zacznę od tego, że tutejsze bowle są w bardzo atrakcyjnych cenach od 42 zł za wegańskiego bowla z mapo tofu czy bowla z kurczakiem w nama panko, do 49 zł za miskę z krewetkami. Moim ulubieńcem jest beef bowl z cieniutkimi paseczkami antrykotu wołowego w super marynacie, podany na makaronie ramen z sosem jalapeno, gochugaru i nitamago – uwaga, jest pikantny, ale warto dla niego uronić łezkę. Dla równowagi coś łagodnego – marynowany łosoś, świeże mango, edamame i prażone migdały, które robią kawał dobrej roboty w tej misce. Interesująco brzmi też bowl z frytkami podawany z chashu, pikantną mieloną wieprzowiną i sałatą rzymską w sezamowym sosie. Przyjeżdżajcie i próbujcie!

Ryba do ryżu

Al. Wyszyńskiego 73A

Z Widzewa przenosimy się na drugi koniec miasta – Retkinię. Tutaj Ryba do ryżu kręci najlepsze wegańskie rolki na świecie. A jak jest z bowlami? Mają je stosunkowo od niedawna, a my po pierwszym spróbowaniu przepadłyśmy. Świetne sosy, marynaty i dodatki. Do wyboru jest 5 różnych misek. Bowl z szarpaną wieprzowiną z koreańskim sosem BBQ podawaną na makaronie udon ze słodko-kwaśnymi piklami z marchwi i ogórka, albo shrimp bowl z chrupiącymi krewetkami w autorskim cieście (są inne niż zwykłe krewetki w cieście, musicie spróbować) połączone z makaronem chińskim, kimchi i ananasem. Nie zabrakło też bowla z ich cudownymi chrupiącymi kalafiorkami miso, te w połączeniu ze śliwkowym sosem, chrupiącymi warzywami i soczystym mango smakują wyśmienicie. Mają też bowla z marynowanym chrupiącym tofu a także klasyk łososiem ale z włoską nutą, to za sprawą bazyliowego majonezu i pomidorków. Ceny bowli zaczynają się od 49 zł za opcje wege do 58 zł za bowla z krewetkami. 

Kimsu Sushi & Ramen

ul. Piotrkowska 142, Łódź / ul. Dąbrowskiego 20B, Zgierz

Jeśli Zgierz właśnie pozazdrościł Łodzi bowli, to mamy też coś dla was (choć i Łódź w tym wypadku nie będzie poszkodowana, Kimsu ma lokale w obu miastach). W menu mają siedem bowli. Wśród nich znajdziecie klasyczne poke bowl w wersji z łososiem w ponzu, czy tuńczykiem w wędzonym sosie sojowym, ale również wersje z marynowaną polędwicą wołową z kimchi, czy chashu z mango. Największą popularnością cieszą się bowle z kurczakiem w panko, pastą awokado, kimchi i domowymi piklami, a także wersja z krewetkami na maśle z tajską pastą chili. Dla wegetarian idealną propozycją będzie miska z tofu i chrupiącym jarmużem. Równie atrakcyjnie prezentują się ceny, bowiem za bowla zapłacimy od 38,90 zł (tofu) do 49,90 zł za bowla z krewetkami. 

Hamra restauracja libańska

ul. Piotrkowska 89 (w bramie)

Czy ktoś powiedział libańskie bowle? Dokładnie tak! Znajdziecie je w bramie przy Piotrkowskiej 89 w restauracji Hamra. Uwielbiamy do nich zaglądać, a tutejsze bowle to must have na waszej liście dań do zjedzenia. Trzy megakolorowe bowle aż proszą się o pochwalenie się nimi na Instagramie. Za tym wyglądem podąża też smak. Zjecie tu meat bowla z zapiekanym w czerwonej cebuli mięsem jagnięcym z warzywami, podawany z libańskim chlebkiem, piklami i sosem daktylowym (43 zł). W opcji wegetariańskiej miks z falafelami i smakowym hummusem, sosem tarator, warzywami i piklami (42 zł). Do obu wymienionych bowli dobieramy dodatki: ciecierzycę, soczewicę, kuskus lub kaszotto. Jest tez bowl wegański ze smażoną ciecierzycą, hummusami, sałatką fattoush, tabbouleh, piklami i libańskim chlebkiem (42 zł). Jak widzicie, to zupełnie inny i super orientalny wymiar bowli. 

Compañeros

OFF Piotrkowska

W naszym łódzkim meksyku na OFFie też zjecie wypasione michy – te są naprawdę ogromne, nie wiem czy ktoś jest w stanie zjeść porcję na raz. Wszystkie meksykańskie bowle w Companeros mają taką samą podstawę, a jest nią: ryż, smażona fasola, totoposy, pico de Gallo, guacamole, świeża kolendra, marynowana cebula, sałata rzymska, grillowany ananas i crema. Do takiego zestawu na talerzu dobieramy salsę (do wyboru z 9) i składnik główny. Wśród nich cztery opcje mięsne: kurczak, wieprzowina al pastor, wołowina chipotle i domowe chorizo (dwie ostatnie oznaczone jako pikantne), są też opcje wegańskie: roślinny kurczak apollo lub kalafior po pastersku, a także krewetki w wersji grillowanej lub w cieście piwnym. Za takie gigantyczne michy zapłacicie od 42,95 zł (kurczak) do 49,95 (wołowina, krewetki). 

Maui Hawaiian Breakfast

ul. Tymienieckiego 25a

Nowe miejsce na mapie Łodzi w hawajskim klimacie znajdziecie przy Loftach Scheiblera. Zjecie tu hawajskie śniadania, lunch i oczywiście poke bowls. W menu mają dwa bowle, pierwszy z marynowanym łososiem, świeżym mango, ogórkiem, czerwoną fasolą, wakame i kiełkami (37 zł). Drugi z krewetkami smażonymi na maśle czosnkowym z awokado, mango, pomidorkami, ogórkiem, edamame, wakame i rukolą (35 zł). Oba podane są na ryżu i dobieramy do nich sos. To jednak nie wszystko, bowiem zjecie tu też poke salad, albo w bardziej obiadowym wydaniu Loco Moco – tradycyjne danie z szarpaną wieprzowiną, ryżem, ananasem, awokado, sadzonym jajkiem i sosem bazyliowym – podane w formie bowla. 

Sushi Kushi

9 lokalizacji w Łodzi

Lokale tej sieci znajdziemy chyba na każdym łódzkim osiedlu, a także w miastach dookoła Łodzi. Sushi Kushi w swoim menu ma trzy różne bowle. Jest Poke Bowl Wegetarian z wędzonym tofu w Teriyaki, mango, truskawkami, edamame i szczypiorkiem (35,50 zł). Druga miska to klasyczny tatar z łososia, do tego orzeszki ziemne, awokado, mango, gola wakame i kiełki mung (39,50 zł). W misce numer trzy króluje tuńczyk tataki, szparagi w orzechowym miso, awokado, edamame, piklowana rzodkiewka, oshinko i szczypiorek (42,50 zł). Wszystkie bowle podawane są na ryżu z sosem ponzu. 

Koku Sushi

ul. Piotrkowska 123

Sieć lokali Koku Sushi oprócz klasycznych rolek, sushi-burgerów czy bułeczek bao, ma także dwa sushi bowle. Poke bowl z łososiem oraz z krewetkami w tempurze. Obie miski mają takie same dodatki: ryż, awokado, wakame goma, edamame, olej sezamowy, sos sojowy, sos ponzu, sezam, szczypior i limonka. Za bowla z łososiem zapłacimy 48 zł, za krewetki złotówkę więcej.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...