Śniadanie na Teofilowie
W ostatni weekend lipca Teofilów wzbogacił się o kolejną osiedlową kawiarnię. 12 Rano ma też gości z Rąbienia, Niesięcina, Pabianic i Aleksandrowa. To dlatego, że mieści się przy Rojnej 94, w pawilonie Czerwona Torebka.
Serwowane przez cały dzień śniadania, „dekadenckie”, pieczone na miejscu ciasta, ale też „specjalności zakładu”, do tego miejsce do pracy i na spotkania z przyjaciółmi – tak w największym skrócie można opisać nowe bistro 12 Rano.
Jego menedżerką jest dziewczyna z Teofilowa – Daria Wójcicka, autorka kulinarnego bloga cookedwithloveby. Od dawna marzyła o własnej kawiarni, ale postanowiła najpierw zmierzyć się z kierowaniem powierzonym lokalem. – Bardzo pomogło mi studiowanie Food Studies w SWPS. Mieliśmy zajęcia z tuzami polskiej gastronomii, m.in. z Aleksandrem Baronem czy z Inką Wrońską, redaktorką naczelną magazynu „Kuchnia” – wymienia Daria. W 12 Rano wypieka autorskie ciasta i przygotowuje desery. Jej popisowym daniem jest sernik na zimno z białą czekoladą. Są też tarty i ciasta z sezonowymi owocami. Za słodkości zapłacimy 8-10 zł.
Choć lokal działa dopiero od tygodnia, jego goście mają już swoje ulubione dania. – Hitem jest kanapka Cubano (23 zł) z pulled pork niczym z filmu „Chef”. Goście polubili też kaczkę suszoną w ziołach serwowaną w formie przekąski z konfiturą z czerwonej cebuli (17 zł) – informuje Daria.
Uzupełnieniem oferty są inne przekąski, m.in. baba ghanoush, kanapki na ciabattach z Montagu, koktajle ze świeżych owoców i oczywiście kawa. Być może wkrótce oferta zostanie poszerzona o lunche. – Słuchamy naszych gości i jesteśmy otwarci na ich potrzeby. Właśnie w związku z prośbami włączyliśmy do oferty mleko sojowe i migdałowe do kawy – dodaje menedżerka.
Wystrój jest minimalistyczny, zgodny z aktualnymi trendami. Uwagę przykuwa sztuczna trawa, którą obłożony jest bar. Póki co białe ściany są jeszcze niezagospodarowane, choć na jednej z nich pojawiły się już artystyczne dywany. Wkrótce w 12 Rano będą wisiały inne prace łódzkich artystów.
Wiele osób trafia do bistro dzięki wyraźnemu szyldowi, widocznemu z ul. Szczecińskiej. Za logo i identyfikację wizualną odpowiadają Fajne Chłopaki, a neony, które zdobią sufit powstały w łódzkim studiu Total Universal.
Lokal jest czynny codziennie od godz. 10 do 20, z wyjątkiem sobót – wtedy pracuje godzinę dłużej. Jednak niewykluczone, że po wakacjach godziny pracy zmienią się. – Wszystko zależy od naszych gości. Jeśli dadzą nam znać, że jest potrzeba by otwierać się wcześniej, na pewno to rozważymy – podsumowuje Daria.