12 win do spróbowania w 2013 roku - cz. I
Wspólnie z Michałem Rutkowskim z Klubu Wino wybraliśmy dla was 12 win, których warto spróbować w 2013 roku. Dopasowaliśmy je do pór roku i specjalnych okazji tak, aby na każdy miesiąc zaproponować wam butelkę wyjątkowego trunku.
Na wszystkie wina wymienione w tekście otrzymacie w Klubie Wino 5% rabatu podając hasło „jemywlodzi.pl”
Początek roku to okres karnawałowych szaleństw, które najlepiej smakują w towarzystwie szampańskich bąbelków i win musujących. W sobotni wieczór, w towarzystwie znajomych odkorkujcie zatem butelkę Meyer-Fonne Cremant d’Alsace brut – wytrawnego (brut) wina musującego uderzającego owocowymi oraz tostowymi i chlebowymi nutami. Cremant to wino robione tą samą metodą co szampan, jednak pochodzące z innego regionu (w tym wypadku Alzacji). Meyer-Fonne Cremant d’Alsace brut jest jednak w smaku mniej kwasowe od szampana, dzięki czemu powinno zasmakować osobom lubiącym łagodne bąbelki.
Cena w Klubie Wino – 60 zł
Z karnawałowych imprez wpadamy prosto w objęcia świętego Walentego, więc pora na wino romantyczne i zmysłowe. Proponujemy zatem butelkę Sexy. Pod tą odrobinę pretensjonalną nazwą kryje się doskonałe portugalskie wino z regionu Alentejo. Jest dość ciężkie, skoncentrowane, miękkie w ustach. Aksamitne taniny sprawiają, że jest miłe i delikatne. Wino dostępne jest w wersji czerwonej (Sexy Tinto) i białej (Sexy Branco), dzięki czemu można je dopasować do romantycznej kolacji we dwoje, bez względu na to, czy podacie delikatne owoce morza czy krwiste steki.
Cena w Klubie Wino – Sexy Tinto 750 ml – 76 zł, Sexy Tinto 375 ml – 50 zł, Sexy Branco 750 ml – 76 zł
Na drodze do lekkich win wiosennych staje Wielkanoc z masą potraw na bazie jajek, do których szalenie trudno dobrać odpowiednie wino. Familijne spotkania przy pisankach z pewnością umili jednak kieliszek wytrawnego, mocno utlenionego wina typu Sherry, na przykład RANCIO Sec z Domaine des Schistes (Francja, Roussillon). To wino robione metodą podobną do produkcji Sherry, tzw. systemem Solera, który miesza różne roczniki wina dojrzewającego w różnych beczkach. Niezwykle charakterystyczne w smaku z mocno utlenionymi aromatami jest idealnym dodatkiem do wielkanocnych potraw.
Cena – ok. 80 zł za butelkę 750 ml i ok. 50 zł za butelkę 500 ml
Pierwsze cieplejsze dni roku warto uczcić trunkiem lekkim i świeżym, np. hiszpańskim winem ze szczepu verdejo, którego smak jest lepszym zwiastunem wiosny niż przebiśniegi (no przynajmniej my wolimy zwiastuny butelkowane). Niezobowiązujące wino o intensywnych, agrestowo-cytrusowych aromatach i lekkiej, orzeźwiającej kwasowości produkowane z tego szczepu idealnie nadaje się na wczesnowiosenne popołudnia i wieczory. Pełnię aromatów ze szczepu verdejo znajdziecie zakorkowaną w butelce Duquesa del Valladoid.
Cena w Klubie Wino – 39 zł
Pora na majówki i nieodłączne grillowanie. Kiedy na rusztach królują mięsa i kiełbasy, napełniamy kieliszki świeżymi, owocowymi winami czerwonymi. Pozbawione aromatu beczki, schłodzone do ok. 14 st. C sprawią największą przyjemność w coraz cieplejsze, wiosenne dni. Polecamy Les Terrasses z regionu Roussillon na południu Francji. Wino stosunkowo lekkie, atakujące aromatem wiśni, świetnie sprawdzi się z grillowanymi mięsami, a lekko schłodzone będzie pasowało również do warzyw z rusztu.
Cena w Klubie Wino – 42 zł
W gorących promieniach czerwcowego słońca nic nie smakuje tak dobrze, jak kieliszek orzeźwiającego wina różowego. Na letni aperitif idealnie nadaje się hiszpańskie Castano, które jest kwintesencją wina rose – lekkie, łatwe i przyjemnie, z cudowną, truskawkową nutą. Castano pochodzi z Yecli, regionu na południu Hiszpanii i produkowane jest ze szczepu Monastrell. Najlepiej smakuje schłodzone.
Cena w Klubie Wino – 33 zł