fbpx

Bubamara

70 nowych restauracji, śniadaniowni, kawiarni i barów – oto tegoroczny bilans otwarć w łódzkiej gastronomii. Zobaczcie, które lokale powitaliśmy w 2019!

Mimo obserwowanej przez nas tendencji do spadku liczby otwieranych lokali, mamy za sobą naprawdę udany rok! W Łodzi pojawiło się 70 miejscówek: w tym zarówno nowych konceptów, jak i powrotów.

W 2019 obserwowaliśmy dalszą popularyzację kawiarni-śniadaniówek, na punkcie których oszaleli łodzianie w poprzednich latach. Powitaliśmy m.in. TuKawkę na Radogoszczu, Łódzką na Bałutach, a także długo wyczekiwane Cafe przy Ulicy Śródmieście, które swoją siedzibę ma na ul. Nawrot. Ulubione śniadania możecie zjeść także w nowym CafeCorto, Rondo Cafe, Nie Pytaj oraz Panda Cafe.

Caffe przy ulicy

Ten rok łaskawy był też dla tych, którzy w Łodzi szukali dobrych wypieków. Znana z Ciast od R. Renata otworzyła swoją kawiarnię Eden, restauracja Powidok zaprezentowała dział cukierniczy pod szyldem Carmelia, Cococart’s otworzyłol drugi lokal na Retkini, a w biurowcu przy Ogrodowej powstało Bakes&Cakes. Dzięki otwarciu hotelu PURO pojawiła się kawiarnia Biotiful, a znany koncept Etno Cafe otworzył swoją pierwszą łódzką kawiarnię przy Stajni Jednorożców.

Centralna Gastromachina

Nie brakowało także otwarć knajp serwujących dania kuchni wegańskiej i wegetariańskiej! Do Łodzi po 2 latach powróciły Krowarzywa, tym razem w lokalu stacjonarnym. Transformację przeszła także Stacja Street Food, która teraz jako Umamitu serwuje dania wyłącznie bezmięsne. Zmiany zaszły także w Manufakturze: pojawiła się tu Pizzeria Stopiątka, Chude Ciacho oraz bałkańska Bubamara, a w foodcourt otworzyło się meksykańskie Papa Diego. Na OFFie ruszyły restauracje Len&Bawełna oraz Pracownia Bistro w nowej odsłonie, a także sezonowy lokal Skazani na Gofry.

TABU sushi and modern cuisine – nowa restauracja azjatycka

2019 obfitował również w nowe restauracje serwujących dania kuchni azjatyckiej, a w szczególności sushi. Łodzianie na ulubione rolki mogą teraz skoczyć do NoTo Sushi,Hashtag Sushi i Tabu Sushi. Na ten ostatni lokal łodzianie czekali naprawdę długo. Podobnie jak na dwa inne gorące otwarcia mijającego roku – Centralną Gastromachinę i Komediową Rafała Paczesia.

Nie wszystkim otwartym w 2019 roku lokalom udało się dotrwać do końca roku. W miejscu Five w Sukcesji ruszył własnie Włoski Temat, a wspomniana wcześniej kawiarnia Eden zastąpiła działające krótko Bistro Śródmieście. Z końcem roku zamknięta zostanie też restauracja Mei Mei. Zobaczcie pełną listę nowych i powracających knajp – koniecznie dajcie znać, ile z nich udało Wam się odwiedzić!

  1. AF PAstry
  2. Amore Vero
  3. Arche Vita
  4. Aurora Bistro
  5. Bagietę w serwetę
  6. Bakes&Cakes
  7. Balkan Grill
  8. Bellanapoli
  9. Biotiful
  10. Bistro Fit&Jar
  11. Bosko
  12. Bubamara
  13. Buffet by Lokal
  14. CafeCorto Piotrkowska
  15. Cafe Eden
  16. Caffe przy ulicy Śródmieście
  17. CarmeliaPatisserie – cukiernia Powidoku
  18. Centralna Gastromachina
  19. Chude ciacho Manufaktura
  20. Cocoart’s Retkinia
  21. Con Ga Moi w Sukcesji
  22. Coffee Room Base Camp
  23. Coffee Runner
  24. Do Sopotu
  25. Dobra Bistro
  26. Etno Cafe
  27. Fit Cake
  28. Golden Crepes
  29. Hashtag Sushi
  30. Kavkaz
  31. King Kong Retkinia
  32. Komediowa
  33. Krowarzywa
  34. Len i Bawełna
  35. Let’s gofry
  36. Locum Cafe
  37. Łódzka Cafe
  38. Makarun
  39. MeiMei
  40. Mikropiekarnia Okruchy
  41. Miriam
  42. Miska Gastro Bowls
  43. Morning Coffee&more
  44. Na Gramy sklep
  45. Nie Lada Restobar
  46. Nie Pytaj
  47. Niewinni
  48. NoTo sushi
  49. Owoce i Warzywa w Centrum Dialogu
  50. Panda cafe
  51. Papa Diego
  52. Pizzeria Stopiątka in Italia
  53. Pożegnanie z Afryką
  54. Pracownia Bistro (wcześniej Pracownia Aperitivo)
  55. RaanRaan Galeria
  56. Rondo Cafe
  57. Sekrety Czekolady
  58. Skazani na gofry (sezonowo)
  59. Stara Pączkarnia
  60. Sztuka Pieczenia
  61. TABU sushi
  62. The Chef
  63. The Legendary Jack’s Bar
  64. Tłusty Śledź
  65. TuKawka
  66. Umamitu by Papuvege
  67. Urban Bistro
  68. W sercu Łodzi
  69. Włoski Temat
  70. Wyrolowane Lody Tajskie &Churros
  71. Zestaw Obowiązkowy (lokal stacjonarny)

Podobne posty

Pytani o typowo łódzkie dania, łodzianie najczęściej wymieniają zalewajkę i prażoki, ale rzadko ...
W ramach Jemy w Łodzi Pasta & Kluchy Fest, nasz partner, sklep Azjanatalerzu.pl przygotował ...
Co było pierwsze – makaron czy kluska? Czym różnią się od siebie i gdzie zaczęło się całe to ...