Artyści ze świata słodkości. Poznajcie Kasię, Kamilę, Natalię i Jurka, którzy spełnili swoje marzenie o tworzeniu słodkich dzieł sztuki. Te desery i torty są grzechu warte!

Cake Study (ul. Łagiewnicka 27, Łódź)

Słodka pracownia cukiernicza została stworzona przez Kasię. Jej zawód i wykształcenie związane są ze sztuką i projektowaniem, co doskonale widać w słodkościach które tworzy. Każdy zamówiony tort, jak mówi, to indywidualna opowieść opakowana w jej wizję piękna. Na całokształt składa się okazja, temat przewodni oraz mariaż motywów i kolorów.

W ofercie Cake Study znajdziecie artystyczne torty premium o nowoczesnym zacięciu, ale w klasycznej odsłonie (przygotowywane na biszkoptach) jak również torty musowe. Ponadto cały wachlarz ciast i ciastek, monoporcji, muffin, cakesiclesów, cakepopsów, makaroników. Również z okazji świąt wielkanocnych czy bożego narodzenia możecie liczyć na słodką ofertę. Kasia przygotowuje piękne słodkie stoły, bankiety i torty weselne czy firmowe. Nas totalnie zauroczyła słodka tortowa figurka psa wykonana na podstawie przesłanego zdjęcia klientów. Cudo!

Zamówienia na słodkie dzieła sztuki można składać telefonicznie (509 378 899) lub za pośrednictwem social mediów (Facebook, Instagram). Przy dużych zamówieniach możliwy jest dowóz, jednak standardowe torty i mniejsze zamówienia odbiera się osobiście w pracowni przy Łagiewnickiej. 

Karmel i Sól (ul. Bolesława Szczodrego 22a, Łódź)

Ta pracownia słodkich projektów, jest królestwem Kamili. Kamila, podobnie jak Kasia z Cake Study zupełnie inaczej zaczynała swoją ścieżkę zawodową. Choć marzyła o ASP, postawiła na bardziej pewny i praktyczny kierunek – medycyna estetyczna. Po 10 latach w zawodzie spełniła swoje marzenie o własnej pracowni cukierniczej. Tym sposobem połączyła pasję kulinarną z plastyczną. Teraz rzeźbi, maluje, piecze i eksperymentuje z nowymi recepturami. Kamila podkreśla, że najważniejsza dla niej jest jakość. Starannie dobiera najlepsze produkty, czekolady, pasty orzechowe, a owoce kupuje na lokalnych rynkach – zależy jej na wspieraniu lokalnych dostawców. 

W ofercie Karmelu i Soli są torty artystyczne, mniejsze słodkości jak ptysie, tarteletki, monoporcje, makaroniki, ice popsy, cake popsy, donuty czy mini serniczki. Oczywiście piecze też klasyczne ciasta. U Kamili zamówicie wypieki wegańskie, bezcukrowe i bezglutenowe (te ostatnie tylko dla osób bez celiakli, gdyż w tej samej kuchni przygotowuje wypieki glutenowe). Zamówicie tu słodkości na każdą okazję, również wesela czy eventy firmowe.

Zamówienia najlepiej składać telefonicznie (787 999 371), można też za pośrednictwem Facebooka, Instagrama czy mailowo (karmelisol.pracownia@gmail.com).
Karmel i Sól działa na terenie województwa łódzkiego, a większe realizacje można zamówić z dostawą w dalsze rejony. 

Lukrowani (ul. 20 stycznia 58, Pabianice)

Na koniec przenosimy się do Pabianic, gdzie niedawno otworzyli się Lukrowani. Twórcami tego cukierniczego konceptu są Natalia i Jurek – absolwenci Sztuki Kulinarnej na Uniwersytecie Warmińsko – Mazurskim. Zanim otworzyli swoje słodkie miejsce zdobywali doświadczenie w renomowanych cukierniach i restauracjach w różnych miastach w Polsce. Gastronomia jest ich życiową pasją. Jak sami mówią, Lukrowani to nie jest cukiernia, pracownia cukiernicza ani kawiarnia, nazywają to konceptem cukierniczym w którym łączą cechy ww. miejsc. 

Tym sposobem w swojej przestrzeni serwują gościom monoporcje i wypieki z wysokiej jakości produktów, tworzą torty i słodkie stoły, a także parzą kawę i herbatę (z Instytutu Kawy). Na miejscu jest kilka stolików, w ladzie znajdziecie najróżniejsze tarty, bezy, ptysie, tiramisu, karpatkę, serniczki czy torciki. Starają się łączyć klasykę z nowoczesnością. Codziennie kupicie u nich pachnące cynamonki i chałki. Tworzą też małe słodkości jak makaroniki, tabliczki czekolady czy pralinki. Niebawem swoją premierę będą miały wegańska i bezglutenowa monoporcja.
Na zamówienie wykonują torty nowoczesne i klasyczne, nie dekorują ich masą cukrową, a każdą dekorację omawiają indywidualnie. Ciasta z oferty Lukrowanych można zamówić w opcji bezglutenowej. 

Zamówienia złożycie na miejscu, telefonicznie lub za pośrednictwem Instagrama czy Facebooka. Jest możliwość zamówienia tortów z dostawą pod wskazany adres. Na kawę i coś słodkiego możecie wpaść od wtorku do niedzieli w godzinach 12.00 – 19.00. 

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...