fbpx

Restauracja Al Dente Pasta & Prosecco Bar na Rynku Manufaktury jest jedną z tych, które ruszyły w środku pandemii. Dzisiaj z nowym szefem kuchni, nowym menu i tłuściutką kartą drinków z Prosecco szykuje się do świętowania pierwszych urodzin.

Al Dente – pasta, Prosecco i stylowy ogródek

Wchodząc do Manufaktury od strony Ogrodowej nie sposób nie zauważyć ogródka restauracji Al Dente Pasta & Prosecco Bar. Obok klasycznych stolików i krzeseł stoją pomarańczowe leżaki, stoliki ze skrzynek, zielona ściana z logo Aperola, drzewka pomarańczowe i duża, ogrodowa huśtawka z wygodnymi poduchami. Jest ślicznie i bardzo instagramowo.

Taki też był zamysł całego lokalu – żeby wyróżnić się na tle innych restauracji w Manufakturze. To dlatego w środku jest mnóstwo kwiatów w wielkich donicach, ściany zdobią plakaty od Gouda Works, a na jednej Daniel Tworski z Igorem Jankowskim z Zostaw to Nam wymalowali piękny mural nawiązujący do królującego tu Prosecco i oczywiście Łodzi. Do tego otwarta kuchnia i przeszklone stanowisko produkcji makaronów i wypieku pizzy.

Makaron własnej produkcji

Al Dente fot. Maciej Daniłowicz

To kolejna rzecz wyróżniająca Al Dente – restauracja sama produkuje makaron, a cały proces można obserwować przez szybę. W kuchni uwija się zespół, którym kieruje Jarek Komala. Szef kuchni restauracji pracę zaczął jeszcze w lockdownie, kiedy lokal robił wyłącznie wynosy i dostawy. Dało mu to czas na pracę nad nowym, autorskim menu i wprowadzeniem jednej, zasadniczej nowości – pizzy w stylu neapolitańskim.

Pizza w stylu neapolitańskim, kuchnia śródziemnomorska i grill

Dzięki temu, po zakończeniu gastronomicznego lockdownu, Al Dente wystartowało z nową kartą. Są w niej oczywiście własnej produkcji makarony w kilku rodzajach, ale na to tylko początek. Drugą ważną pozycją jest właśnie pizza w stylu neapolitańskim. Dla Jarka to prawdziwa zajawka – długo dopieszczał recepturę ciasta i jego dojrzewanie. Przyrządza ją z włoskich składników i polskich warzyw.

Jarek Komala – szef kuchni Al Dente

Menu uzupełniają dania główne, zupy, sałatki i przystawki. Wszystkie w śródziemnomorskim stylu, bo taki jest charakter restauracji. Teraz, kiedy lokal działa już na pełnych, pokwarantannowych obrotach, Jarek Komala co tydzień przygotowuje też krótkie menu weekendowe. Czasem znajdziecie w nim specjalną pizzę i makarony, czasem owoce morza, a czasem w ogródku staje wielki grill i szef kuchni zaprasza na dania z rusztu.

Prosecco w kieliszkach, kranach i drinkach

Al Dente Pasa & Prosecco Bar

Jak sama nazwa restauracji wskazuje, w Al Dente Pasta & Prosecco Bar ważną rolę odgrywa Prosecco. Tutejsza karta drinków na bazie musującego, włoskiego wina jest chyba najdłuższą, jaką znamy z łódzkich restauracji. Prosecco leje się tu z kranów i butelek, łączy z Aperolem, smakowymi syropami, świeżymi owocami i innymi alkoholami i generalnie króluje na barze. W połączeniu ze stylowym ogródkiem i ogólną atmosferą tego miejsca, całość robi bardzo wakacyjny klimat.

Pierwsze urodziny Al Dente

Al Dente fot. Maciej Daniłowicz

Odpalanie lokalu w środku pandemii to posunięcie ryzykowne, ale Al Dente się udało. Restauracja właśnie szykuje się do obchodów pierwszych urodzin. Na weekend 30 lipca – 1 sierpnia szef kuchni szykuje specjalne menu. Będą też specjalne drinki i poczęstunek Aperolem. Szczegółów szukajcie już wkrótce na Facebooku Al Dente.

Podobne posty

Zimowy grill, sycące gulasze, grzane wina i bombardino – od piątku do niedzieli wraz z lokalami przy ...
Bardzo kibicujemy miejscom, które wnoszą do łódzkiego gastro zupełnie nową jakość. Taka jest właśnie ...
W niedawno otwartym bistro liczy się prostota i lokalne, sprawdzone składniki. Co ważne, fajne ...