fbpx

Restauracja Al Dente Pasta & Prosecco Bar na Rynku Manufaktury jest jedną z tych, które ruszyły w środku pandemii. Dzisiaj z nowym szefem kuchni, nowym menu i tłuściutką kartą drinków z Prosecco szykuje się do świętowania pierwszych urodzin.

Al Dente – pasta, Prosecco i stylowy ogródek

Wchodząc do Manufaktury od strony Ogrodowej nie sposób nie zauważyć ogródka restauracji Al Dente Pasta & Prosecco Bar. Obok klasycznych stolików i krzeseł stoją pomarańczowe leżaki, stoliki ze skrzynek, zielona ściana z logo Aperola, drzewka pomarańczowe i duża, ogrodowa huśtawka z wygodnymi poduchami. Jest ślicznie i bardzo instagramowo.

Taki też był zamysł całego lokalu – żeby wyróżnić się na tle innych restauracji w Manufakturze. To dlatego w środku jest mnóstwo kwiatów w wielkich donicach, ściany zdobią plakaty od Gouda Works, a na jednej Daniel Tworski z Igorem Jankowskim z Zostaw to Nam wymalowali piękny mural nawiązujący do królującego tu Prosecco i oczywiście Łodzi. Do tego otwarta kuchnia i przeszklone stanowisko produkcji makaronów i wypieku pizzy.

Makaron własnej produkcji

Al Dente fot. Maciej Daniłowicz

To kolejna rzecz wyróżniająca Al Dente – restauracja sama produkuje makaron, a cały proces można obserwować przez szybę. W kuchni uwija się zespół, którym kieruje Jarek Komala. Szef kuchni restauracji pracę zaczął jeszcze w lockdownie, kiedy lokal robił wyłącznie wynosy i dostawy. Dało mu to czas na pracę nad nowym, autorskim menu i wprowadzeniem jednej, zasadniczej nowości – pizzy w stylu neapolitańskim.

Pizza w stylu neapolitańskim, kuchnia śródziemnomorska i grill

Dzięki temu, po zakończeniu gastronomicznego lockdownu, Al Dente wystartowało z nową kartą. Są w niej oczywiście własnej produkcji makarony w kilku rodzajach, ale na to tylko początek. Drugą ważną pozycją jest właśnie pizza w stylu neapolitańskim. Dla Jarka to prawdziwa zajawka – długo dopieszczał recepturę ciasta i jego dojrzewanie. Przyrządza ją z włoskich składników i polskich warzyw.

Jarek Komala – szef kuchni Al Dente

Menu uzupełniają dania główne, zupy, sałatki i przystawki. Wszystkie w śródziemnomorskim stylu, bo taki jest charakter restauracji. Teraz, kiedy lokal działa już na pełnych, pokwarantannowych obrotach, Jarek Komala co tydzień przygotowuje też krótkie menu weekendowe. Czasem znajdziecie w nim specjalną pizzę i makarony, czasem owoce morza, a czasem w ogródku staje wielki grill i szef kuchni zaprasza na dania z rusztu.

Prosecco w kieliszkach, kranach i drinkach

Al Dente Pasa & Prosecco Bar

Jak sama nazwa restauracji wskazuje, w Al Dente Pasta & Prosecco Bar ważną rolę odgrywa Prosecco. Tutejsza karta drinków na bazie musującego, włoskiego wina jest chyba najdłuższą, jaką znamy z łódzkich restauracji. Prosecco leje się tu z kranów i butelek, łączy z Aperolem, smakowymi syropami, świeżymi owocami i innymi alkoholami i generalnie króluje na barze. W połączeniu ze stylowym ogródkiem i ogólną atmosferą tego miejsca, całość robi bardzo wakacyjny klimat.

Pierwsze urodziny Al Dente

Al Dente fot. Maciej Daniłowicz

Odpalanie lokalu w środku pandemii to posunięcie ryzykowne, ale Al Dente się udało. Restauracja właśnie szykuje się do obchodów pierwszych urodzin. Na weekend 30 lipca – 1 sierpnia szef kuchni szykuje specjalne menu. Będą też specjalne drinki i poczęstunek Aperolem. Szczegółów szukajcie już wkrótce na Facebooku Al Dente.

Podobne posty

W tej restauracji jeszcze nas nie było, a ma już 12 lat! Kręcą pizzę, makarony, sami pieką bułki do ...
30 festiwalowych restauracji przygotowało swoje popisowe pizze. Jest pizzowy burger, włoskie ...
Konkurs na najszybsze zjedzenie pizzy, wystawa fotografii, spotkanie klubu kolacyjnego i warsztaty ...