Ashanti – profesjonalna szkoła kulinarna otwiera się w Łodzi
Wyobraźcie sobie, że światowa czołówka cukierników będzie prowadziła szkolenia w Polsce. Nie w Warszawie, nie w Poznaniu, a właśnie w Łodzi.
Powiedzmy sobie szczerze, kulinarnie Warszawa nie ma zbyt wielu powodów, by zazdrościć Łodzi. Teraz już będzie miała – nie chodzi jednak o restaurację, a Ashanti, czyli Międzynarodową Szkołę Sztuki Kulinarnej (ul. Sienkiewicza 82/84). Jej znakiem rozpoznawczym będą na pewno szkolenia dla cukierników, ale kształcić będą się tu także szefowie kuchni, barmani czy sommelierzy. Co istotne, będą też zajęcia dedykowane amatorom – każde mają określony poziom trudności, który umożliwi dopasowanie oferty do własnych umiejętności. Co jeszcze ważniejsze to filozofia Ashanti. Na warsztatach nie pokazuje się tylko konkretnych przepisów – mają one zapoznawać uczestników z technikami kulinarnymi, wyjaśniać od podstaw proces gotowania i inspirować do własnej pracy. Choć wyjdziecie stąd z gotowymi recepturami, są one jedynie narzędziem do sprawdzenia nowych umiejętności i punktem wyjścia do własnych eksperymentów w kuchni.
Już teraz wiele osób pyta, dlaczego właśnie Łódź? – Nasze miasto dynamicznie się rozwija, chcemy, by dotyczyło to również gastronomii. Łódź ma potencjał i świetne położenie – mówi Małgorzata Michalska, założycielka Ashanti. Jest rodowitą łodzianką, która wiele lat pracowała dla międzynarodowych firm (m.in. Barry Callebaut). Z wykształcenia biolog molekularny (nawet nie wiecie, jak ta wiedza przydaje się w kuchni), zawodowo związana z branżą cukierniczą, prywatnie uwielbia spędzać czas w kuchni. Stąd prawie prosta droga do własnej szkoły. Sama na razie nie będzie szkolić, ale zgromadziła w Ashanti grono wybitnych specjalistów, również sławy z zagranicy.
Zanim o nich opowiemy, zajrzyjmy na Sienkiewicza. Szkoła sztuki kulinarnej mieści się w pałacyku położonym za centrum biurowym Zenit (zajmuje tam całe trzecie piętro). To wyjątkowo klimatyczne miejsce z odkrytą cegłą na ścianach, ale najważniejsze jest tu wyposażenie. Do dyspozycji są cztery sale: dwie cukiernicze (na 24 i 12 stanowisk), kulinarna i konferencyjna (do tego wspólna część, w której można się zrelaksować czy napić kawy). Do tego najwyższej jakości sprzęt. Nie domowy – to urządzenia, w jakie wyposażone są najlepsze restauracje.
Nie ma szkoleń bez wyposażenia, ale oczywiście duszą szkoły są wykładowcy. W stałej ekipie są między innymi zdobywca gwiazdki Michelin Andrea Camastra, szefowa kuchni Iwona Niemczewska, znany łodzianom szef kuchni Affogato Maciej Rosiński, mistrzowie barmańscy z World Class, a przede wszystkim wyjątkowe grono mistrzów cukiernictwa, jak Leonardo Di Carlo, Walter Vogt, Diego Lozano, Barry Colenso, Bożena Sikoń, Michał Doroszkiewicz, Michał Iwaniuk czy Marcin Paździor. Pierwsze szkolenie odbędzie się już 8 marca – przed dwa dni Maciej Rosiński będzie zdradzał tajniki przygotowywania deserów restauracyjnych. Tego samego dnia odbędzie się też szkolenie z czekolady dla początkujących, a 17 marca o winach opowie kolejna łodzianka, Ola Józefowicz.
Oficjalne otwarcie szkoły odbędzie się 19 marca. Tort na inaugurację Ashanti przygotuje Barry Colenso z Wielkiej Brytanii (współtworzył tort na wesele Williama i Kate). Kilka dni później przyjedzie również Walter Vogt, który poza innymi dokonaniami przez dziesięć lat był profesorem w szkole gotowania Espaisucre. W Łodzi poprowadzi on szkolenia z poszukiwania kreatywności w tworzeniu deseru restauracyjnego.