Czy wiecie, które opakowanie można włożyć do piekarnika, które jest ekologiczne, jak tworzy się opakowania na specjalne zamówienie i do czego służą otwory w pudełku do pizzy? 

Jak wiecie, zależy nam, aby działać lokalnie. Mamy w Łodzi wiele firm, tworzonych przez ludzi z pasją, z którymi razem możemy zrobić super rzeczy. Jesteśmy mega dumne, że w tym roku festiwalowe pizze pojadą do was w tych wyjątkowych pudełkach. Na wierzchu projekt Daniela Goudy Tworskiego, pomysł i wykonanie premierowego kształtu – Bamir Pack. Założycielem firmy jest Krzysztof Mirowski, który wie chyba wszystko o opakowaniach, a najbardziej lubi indywidualne wyzwania, w których trzeba stworzyć nowy projekt i sprawić, by finalny produkt był ekologiczny, jak najbardziej ergonomiczny, a zarazem w przystępnej cenie.

JwŁ: Dlaczego zrobiliście nam nieszczelne pudełka do pizzy?

Krzysztof Mirowski: Ono musi być nieszczelne (śmiech). Gorąca pizza paruje, jeśli zamkniemy ją w szczelnym opakowaniu, kompletnie straci swą chrupkość, jednym słowem – dostaniemy zaparowany, miękki kapeć. Otwory nie są przypadkowe – robiliśmy próby, jakie z nich dają najlepszą wentylację, ale dbamy też, aby ich kształt i wielkość nie wpłynęły na fajny wygląd pudełka.

Pizza będzie szybciej stygła.

KM: Tak, ale to mniejszy problem. W domowych warunkach naprawdę łatwo ją podgrzać i wcale za wiele na tym nie straci. Aby przekonać do tego gości, razem z restauracjami umieszczamy odpowiednią instrukcję na opakowaniu.

Nasze pudełko jest sześciokątne. Czy możemy zdradzić, że razem myśleliśmy też nad innymi, niestandardowymi opakowaniami do pizzy?

KM: Robimy naprawdę sporo projektów na indywidualne zamówienie. Goście widzą ostateczną, atrakcyjną formę, ale dla nas ważna jest też praktyczna strona opakowania. Papier daje niesamowite możliwości – można nadawać mu przeróżne kształty, formy, barwić i zadrukowywać. Robiliśmy między innymi tekturowy uchwyt na piwa dla Browaru Księży Młyn czy tackę na Corn Doga z wycięciem na patyk. Faktycznie, myślimy o mniejszym, wygodnym pudełku na pizzę, w którym można będzie zabrać kilka kawałków z restauracji. A najlepiej z uchwytem do trzymania, aby nie angażować do wynosu dodatkowej torby.

Z papieru robicie też pudełka do sushi!

KM: Tak, jako jedyni w Polsce robimy sztaplowane kartonowe pudełka do sushi. Bardzo się cieszymy, że zdobywają coraz większą popularność i są fantastycznie przyjmowane przez klientów – w przeciwieństwie do opakowań plastikowych. Co ważne, po zdjęciu pokrywki dół może służyć jak tacka, bez konieczności przekładania na talerz. Na punkcie ekologii też mamy świra.

Jeśli o ekologii mowa, czas wyjaśnić kilka wątpliwości. Które opakowania nadają się do recyklingu i jak powinniśmy je segregować?

KM: Każde opakowanie papierowe nadaje się do recyklingu, poza tymi pokrytymi folią lub aluminium. Nie przejmujcie się nadrukami, w większości są wykonane farbami wodnymi. Lekko zabrudzone pudełko do pizzy (bez resztek jedzenia!) również można wrzucić do pojemnika na papier. Przed wyrzuceniem plastikowych opakowań należy je umyć. Są też na rynku droższe ekologiczne opakowania, które ulegają rozkładowi lecz należy pamiętać, że proces ten zachodzi w kompostowniku. Już od jakiegoś czasu mówi się o całkowitym wycofaniu opakowań styropianowych (tzw. lunch boxów).  Tworzywo to da się przetworzyć, ale jest to drogi i nieopłacalny proces. Opakowania te zajmują też dużo miejsca w transporcie. Niezależnie, z jakiego materiału wykonane są opakowania pamiętajmy, aby sprawdzać oznaczenia, żeby je prawidłowo segregować  (najczęściej znajdują się na spodzie).

Jak powinniśmy obchodzić się z opakowaniami w domu?

KM: Pamiętajmy, że tekturowe pudełka szybko nasiąkają, dlatego powinny nam służyć do transportu np. pizzy, a nie do jej przechowywania. Uwaga na styropian – nie zaleca się odgrzewania w mikrofali lub piekarniku dań w takich opakowaniach, gdyż tworzywo topi się już w temperaturze 70 stopni Celsjusza,  proces ten może wywołać nawet bardzo gorące jedzenie wkładane do opakowania prosto z patelni. Opakowania polipropylenowe spokojnie można włożyć do mikrofali, a nawet do piekarnika (do temperatury 120 stopni). Nadają się też do mrożenia i przechowywania żywności. Dlatego też należy zastanowić się, czy wyrzucać podobne opakowania czy dać im drugie życie. W kuchni na pewno znajdą zastosowanie.

O firmie Bamir Pack
Firma Bamir Pack powstała w 2001 roku i od początku swojej działalności zajmowała się kompleksowym zaopatrzeniem gastronomii w opakowania jednorazowe, chemię gospodarczą oraz artykuły higieniczne będąc dystrybutorem największych europejskich producentów. Od 10 lat może pochwalić się własną produkcją opakowań. W swojej ofercie ma ponad 4 tys. pozycji – jednym słowem, znajdziecie tu wszystko, czego możecie potrzebować w kuchni, nie tylko dla gastronomii.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...