Bavaria czy Tyrol zamiast Quo Vadis
Macie ochotę na golonkę, sznycla i dobre piwo? Wpadajcie do nowo otwartej restauracji przy Piotrkowskiej 64.
Ten adres większość z was powinna kojarzyć z funkcjonującym tam wcześniej pubem Quo Vadis. W restauracji Bavaria czy Tyrol zamiast pięciolitrowych tub z Tyskim znajdziecie piwo z małych niemieckich browarów, a zamiast pizzy zjecie golonkę, pieczoną łopatkę czy zupę piwną. Metamorfozie uległo też wnętrze lokalu. Tym razem nie będzie modnych ostatnio palet i pilśniowej płyty – będą za to tematyczne fototapety, nadające przytulności materiały, obrusy w kratkę, wyściełane meble i ręcznie malowane na ścianach wizerunki bawarskich kelnerek czy herb Tyrolu.
Pomysł inspirowany był podróżami właścicieli w tytułowe regiony oraz upodobaniem do tamtejszej kuchni i piwa. W wystroju jedna sala nawiązuje do Bawarii, druga do Tyrolu – taki sam podział obowiązuje w karcie dań. Klimaty niemieckie to oczywiście golonka po bawarsku, rolada wieprzowa podawana z knedlami chlebowymi, zupa piwna i ziemniaczana, a także kiełbaski, filet z karpia w cieście piwnym czy strudel jabłkowy. Austrię reprezentuje między innymi sznycel po wiedeńsku, pieczone żeberka, zupa gulaszowa oraz deski oryginalnych serów i wędlin z regionu. A na deser rwaniec lub knedel. Nieco inny niż nasz polski – bardziej przypomina drożdżową kluskę na parze, która nadziewana jest śliwkowymi powidłami i podawana na ciepło z waniliowym sosem z dodatkiem maku i bakalii.
Miłośników piwa powinna ucieszyć tutejsza oferta „kranowa” – wszystkie pochodzą z małych, bawarskich browarów (m.in. piwo Alte Liebe z browaru Kuchlbauer). Do tego duży wybór piw w butelkach, austriackie wina i oryginalny dział z alkoholami regionalnymi. Jest Spritz i Bombardino (kojarzone z Włochami, ale bardzo popularne w Alpach), a do tego Flying Hirsch (do szklanki z Red Bullem wrzuca się małą buteleczkę Jägermeistra), William Birne Schnapps (shot gruszkowej wódki z kawałkiem owocu) i podawany w małej buteleczce Underberg (ziołowa wódka, którą dobrze jest wspomóc trawienie po obfitym i ciężkim posiłku).