Bezglutenowa pizza w Łodzi
Dieta bezglutenowa niesie ze sobą wiele ograniczeń żywieniowych, którym rzadko potrafi sprostać oferta łódzkich restauracji. Podpowiadamy, dokąd możecie wybrać się na bezglutenową pizzę.
Osoby na diecie bezglutenowej nie mają w Łodzi lekkiego życia. Restauracje ciągle jeszcze niechętnie uwzględniają w menu osoby o szczególnych wymogach żywieniowych oraz cierpiące z powodu chorób i alergii pokarmowych. Na liście programu Menu bez glutenu prowadzonego przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej widnieją tylko dwie restauracje z naszego miasta (Kamari i W te pędy), co nie napawa optymizmem. Szczególnie jeśli weźmiemy pod uwagę, że personel wielu restauracji nie wie nawet, czym jest gluten i które dania z oferty lokalu mogą go nie zawierać.
Ale pojawiają się pierwsze oznaki zmian. Łódzka sieć osiedlowych pizzerii Fiero! Pizza wprowadziła właśnie do swojej oferty specjalne ciasto, które jest nie tylko bezglutenowe, ale nie zawiera także mleka i cukru. Oznacza to, że pizzę na nim jeść mogą nie tylko osoby cierpiące z powodu celiakii, ale także np. nietolerancji laktozy. Ciasto, którego receptura opracowana została we współpracy z dietetykiem i specjalistą do spraw żywienia dostępne jest w stałej ofercie wszystkich lokali Fiero! w Łodzi, Zgierzu i Tomaszowie Mazowieckim. Stanowi ono bazę, na której klienci mogą sami stworzyć swoją ulubioną, bezglutenową pizzę, samodzielnie wybierając jej składniki ze standardowej oferty lokalu.
Bezglutenowych placków skosztować będzie można także w najbliższą sobotę, 31 maja w łódzkiej restauracji W te pędy, która specjalizuje się w zdrowej żywności. Od godziny 12.00 będzie tu można spróbować pizzy na dwóch rodzajach ciasta: podstawowym z ziołami oraz amarantusowo-dyniowym. Do wyboru różne dodatki – warzywa, liście, zioła, ziarna i oczywiście sery (również wegańskie). Choć dzień pizzy to jednorazowe wydarzenie w tym lokalu, to bezglutenowe dania znajdziecie w jego standardowej ofercie.
Miejmy nadzieję, że na mocno konkurencyjnym rynku pizzerii więcej lokali postanowi zawalczyć o grupy klientów o specjalnych wymaganiach żywieniowych i pizze bezglutenowe czy choćby wegańskie staną się wkrótce standardem takim samym jak klasycznie łódzkie Mafioso.