Bubamara – bałkańskie smaki w Manufakturze

Na Rynku Manufaktury rusza nowa restauracja. Chociaż oficjalne otwarcie zaplanowano na połowę maja, to już dzisiaj zjecie tu dania z przedpremierowego menu. Bubamara to nowoczesna kuchnia europejska, bałkańska i dania z grilla.

Nowa restauracja zajęła lokal obok Galicji, w pasażu za głównym wejściem od strony ulicy Ogrodowej, w którym kiedyś mieściły się restauracje Marcello i Smaki PRL-u. We wnętrzu zmieniło się wszystko. Jest bardziej loftowo i wyraźnie widoczne są nawiązania do pofabrycznego charakteru budynku, w którym znajduje się restauracja. Odsłonięte, ceglane ściany, drewniane podłogi i stoły, dużo stali, szkła i barwnych akcentów, które ożywiają wnętrze. Jest surowo, ale przytulnie. Ściany zdobią retro grafiki nawiązujące do oferowanej tu kuchni, a tapicerowane meble robione na zamówienie dodają wszystkiemu ciepła.

Bubamara – bałkańskie smaki w Manufakturze

Bubamara po cichu działa od kilku tygodni – wzięła między innymi udział w naszym Festiwalu Czekolady i Kawy. Restauracja dała sobie jednak czas na dopracowanie szczegółów menu i detali organizacyjnych zanim oficjalnie zaprosi gości. A zaprosi ich oficjalnie już w połowie maja na dania nowoczesnej kuchni europejskiej, bałkańskiej i dania z grilla. Co to oznacza? W menu Bubamary znajdziecie przystawki, sałatki, zupy, dania główne i desery inspirowane kuchnią bałkańską, ale przygotowywane w nowoczesnym, bardziej zeuropeizowanym wydaniu. Jest zatem pljeskavica czy cevapi, ale obok nich pojawiają się hanger stek i wołowe consomme z warzywnymi pierożkami.

Bubamara – bałkańskie smaki w Manufakturze

Osobną część karty stanowi menu grillowe, bo grill w Bubamarze zajmuje bardzo ważne miejsce. I to dosłownie. Zobaczycie go tuż po wejściu do restauracji – stanowisko jest w całości przeszklone i goście mogą podglądać pracę grill mastera. Sam ruszt jest węglowo-drzewny i to ta kombinacja ma nadawać szczególny aromat potrawom. Z grilla zjecie tu kurczaki, wołowinę, wieprzowinę, drób oraz warzywa – w ofercie nie zabrakło dań wegańskich i wegetariańskich – wszystko również nawiązujące do kuchni bałkańskiej, w której mięsa i warzywa z rusztu są ważnym elementem. Docelowo będzie tu można zamówić jagnię i prosię z rusztu w całości. Do wszystkiego autorskie sosy, domowe kiszonki, robiony na miejscu ajvar i ser kajmak oraz świeżo wypiekane chlebki bałkańskie.

Bubamara – bałkańskie smaki w Manufakturze

Bubamarę możecie odwiedzać już teraz, ale oficjalne otwarcie odbędzie się w weekend od 17 do 19 maja. Na tę okazję zaplanowano specjalne promocje i rabaty, upominki dla gości, bałkańską muzykę na żywo i okazjonalne koktajle w promocyjnych cenach.

Podobne posty

Już 18 maja 2012 roku o godzinie 20.20 w strefie Off Piotrkowska (ul. Piotrkowska 138/140) ...
23 maja House of Sushi (ul. Piotrkowska 89) zaprasza na warsztaty kaligrafii. To trochę alternatywny ...
W dniach 1-2 czerwca odbędzie się w Łodzi Festiwal Viva I'Italia. Warsztaty i sesje kulinarne, ...