Bye Bye Bikini – akcja kulinarna w Manufakturze
Jak co roku jesienią Manufaktura przypomina o swojej bardzo szerokiej ofercie kulinarnej. Tegoroczną akcję pod jakże wymowną nazwą Bye Bye Bikini można podsumować krótko: „będzie na bogato!”
Zasady są proste: restauracje zaserwują kaloryczne dania, które latem zostały wyparte przez fit-sałatki i koktajle. Od poniedziałku (4.09), przez dwa tygodnie w Manufakturze będą królowały śmietanowe sosy, makarony, frytki i bita śmietana! Do zamówionego dania festiwalowego lub zestawu, goście otrzymają deser gratis.
Co zjemy? Manu Cafe zaprasza na zestaw trzech miniburgerów z frytkami. Na deser – kultowa, obłędna tarta czekoladowa! Rajskie Jadło proponuje danie z nowej karty Chillout Menu – apetyczne gnocchi z sosem gorgonzola i piersią indyczą, a na deser – puszysty biszkopt z owocami sezonowymi i kremem na bazie bitej śmietany. Ultrasłodko i kalorycznie będzie w Pijalni Czekolady E. Wedel, gdzie goście spróbują sufletu czekoladowego z lodami waniliowymi podanego z gorącymi malinami na winie. Dodatkowo, wszyscy zamawiający suflet otrzymają w prezencie tabliczkę czekolady karmelowej.
Bye Bye Bikini to świetna okazja, by odwiedzić nową restaurację na rynku Manufaktury, czyli Whiskey In The Jar. Tu do burgera z grillowanym bekonem, serem Cheddar, rukolą, sałatą lodową, pomidorem, czerwoną cebulą, ogórkiem konserwowym oraz sosem na bazie grillowanej papryki i czosnku każdy gość otrzyma mini brownie w prezencie.
Przy okazji Bye Bye Bikini można zrobić burgerową bitwę, bo swoją sztandarową kanapkę zaserwuje także Szpulka. BIG BURGER SZPULKA to aż 360 gramów wołowiny z przedniej ćwiartki, podwójny bekon, podwójny ser cheddar, czerwona cebula, pomidor, piklowany ogórek, sałata, sos Jack Daniel’s. A na deser jeszcze w gratisie – mini mus czekoladowy. Krótko mówiąc: na bogato!
Podobnie w Bawełnie, gdzie będzie można zjeść żeberka BBQ, a potem mini deser – Bałagan w Eton.
Pieczona na chrupko gicz wieprzowa dla dwojga, podana z kapustą sauer (kapusta kiszona, cebula, kminek), ogórkami kiszonymi, chrzanem, musztardą i pieczonymi ziemniakami to z kolei propozycja Bierhalle. Deser – w gratisie – to panna cotta z musem malinowym.
Również indyjska restauracja Ganesh postanowiła godnie pożegnać lato. Tu w ramach Bye Bye Bikini zjemy kormę, czyli kawałki kurczaka w apetycznym sosie na bazie orzechów nerkowca i śmietany. Na deser – serowa, obłędnie słodka kuleczka w syropie cukrowym.
Elegancko będzie w Anatewce – ten lokal zaproponował aż dwa zestawy złożone z przystawek, dania głównego i deseru. Będzie tu można zjeść m.in. faszerowaną gęsią szyję, nowozelandzką gicz jagnięcą na puree musztardowym z kapustą zasmażaną czy gęsią wątróbkę w sosie piernikowym z rodzynkami i migdałami oraz opiekanymi ziemniakami i burakami zasmażanymi. Na deser – sernik paschalny.
Do Bye Bye Bikini przyłączyły się także Polka, Hana Sushi i Pizza Hut. Akcja potrwa do 17.09.