Coolinaria: owoce morza i wino – nowy festiwal kulinarny Piotrkowskiej 89
Nadchodzą wielkie Coolinaria! Piotrkowska 89 ogłasza swój pierwszy festiwal kulinarny stworzony dla wszystkich, którzy kochają dobre jedzenie i wino. Motywem przewodnim pierwszej edycji będą owoce morza, czyli smak letnich podróży.
6 restauracji, 6 wyjątkowych dań i 6 win – tak zapowiadają się Coolinaria, czyli pierwszy festiwal kulinarny Piotrkowskiej 89. Wydarzenie odbywać będzie się cyklicznie, raz na kwartał, a jego pierwsza edycja ruszy już za chwilę. Od 27 do 31 sierpnia w pasażu przy łódzkim deptaku odbędą się Coolinaria: owoce morza i wino – wydarzenie, nad którymi objęłyśmy patronat medialny.
Przez cztery sierpniowe dni podwórzec przy Piotrkowskiej 89 stanie się wakacyjną oazą smaku!– Nasz festiwal to doskonała okazja, by na chwilę myślami przenieść się do nadmorskich kurortów i skosztować krewetek, kalmarów, ośmiornicy i ryb. Do tego naszym gościom proponujemy perfekcyjne dobrane wino, inne dla każdej potrawy – mówi Iwona Stolarczyk z Piotrkowskiej 89. Wine-pairing przeprowadzili Przemysław Tumiłowicz oraz Adam Drozdowski, sommelierzy firmy Partner Center oraz wieloletni członkowie Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Sześć restauracji pasażu: włoska Bellanapoli, libańska Hamra, japońska House of Sushi, hiszpańska Las Tablas, japońska Ramenownia oraz azjatycka The Chef specjalnie na tę okazję przygotowały potrawy, których nie znajdziecie na co dzień w ich menu. Wśród propozycji znalazły się m.in. szaszłyki z krewetek połączone z soczystymi owocami, esencjonalny ramen z dodatkiem krewetkowego popcornu, ośmiornica w puszystej bułeczce bao, czy pachnące Italią owoce morza w lekkim pomidorowym sosie. Wszystkie z nich dostępne będą w stałej festiwalowej cenie: 25 zł za danie + 5 zł za kieliszek wina.
Coolinaria to także atrakcje dodatkowe. W czwartek i piątek na Piotrkowskiej 89 wystąpi saksofonista Krzysztof Śliwiński, a w sobotę wieczorem goście przeniosą się do ciepłych krajów dzięki grupie TONDance i ich pokazowi tańców latynoamerykańskich. Niedziela będzie za to dniem dla rodzin – 31 sierpnia podwórzec wypełni się setkami baniek mydlanych. Dodatkowo goście będą mogli wziąć udział w konkursie, w którym główną nagrodą jest elektryczna hulajnoga. By ją zdobyć, trzeba będzie opublikować w swoich kanałach social media zdjęcie z Coolinariów – więcej szczegółów już wkrótce na oficjalnym wydarzeniu!
Dania i wina festiwalowe:
Bellanapoli:
Zupa rybna z doradą, karmazynem, kalmarami (baby kalmar), małżami
(brzytwy) i krewetką w sosie pomidorowym podawana z zapiekaną czosnkową bagietką
Wino: Casa Pecunia Rosato
Hamra:
Krewetki marynowane w białym winie i sosie orzechowym z orzeźwiającą
sałatką z glonami wakame, piklowaną rzepą, chilli, cytryną i dipem
orzechowym.
Wino: Khareba Krakhuna
House of Sushi:
Krewetki mango chilli i panierowane wędzone tofu podawane na sałatce z
mango, chilli, kolendrą i mietą
Wino: Pago Casa Benasal blanco
Las Tablas Tapas Bar:
Szaszłyk z krewetkami w hiszpańskiej szynce serrano i krewetkami w
cukinii podawane na sałatce z rukoli, roszponki i mięty z hiszpańskim
arbuzem i pomidorami z własnej uprawy z posypką z sera greckiego.
Wino: Marques del Turia blanco
Ramenownia:
Ramen na wywarze tonkotsu z popcornem z krewetek marynowanych w winie choya, grillowanym brzuchem chashu, cebulką, imbirem i olejem z krewetek
Wino: Pepe Nero Rosato
The Chef:
Bao z grillowaną ośmiornicą z sosem kolendrowo-limonkowym z chilli
Wino: Vida Organica Torrontes