fbpx

Nadchodzą wielkie Coolinaria! Piotrkowska 89 ogłasza swój pierwszy festiwal kulinarny stworzony dla wszystkich, którzy kochają dobre jedzenie i wino. Motywem przewodnim pierwszej edycji będą owoce morza, czyli smak letnich podróży.

6 restauracji, 6 wyjątkowych dań i 6 win – tak zapowiadają się Coolinaria, czyli pierwszy festiwal kulinarny Piotrkowskiej 89. Wydarzenie odbywać będzie się cyklicznie, raz na kwartał, a jego pierwsza edycja ruszy już za chwilę. Od 27 do 31 sierpnia w pasażu przy łódzkim deptaku odbędą się Coolinaria: owoce morza i wino – wydarzenie, nad którymi objęłyśmy patronat medialny.

Coolinaria: owoce morza i wino

Przez cztery sierpniowe dni podwórzec przy Piotrkowskiej 89 stanie się wakacyjną oazą smaku!– Nasz festiwal to doskonała okazja, by na chwilę myślami przenieść się do nadmorskich kurortów i skosztować krewetek, kalmarów, ośmiornicy i ryb. Do tego naszym gościom proponujemy perfekcyjne dobrane wino, inne dla każdej potrawy – mówi Iwona Stolarczyk z Piotrkowskiej 89. Wine-pairing przeprowadzili Przemysław Tumiłowicz oraz Adam Drozdowski, sommelierzy firmy Partner Center oraz wieloletni członkowie Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

Sześć restauracji pasażu: włoska Bellanapoli, libańska Hamra, japońska House of Sushi, hiszpańska Las Tablas, japońska Ramenownia oraz azjatycka The Chef specjalnie na tę okazję przygotowały potrawy, których nie znajdziecie na co dzień w ich menu. Wśród propozycji znalazły się m.in. szaszłyki z krewetek połączone z soczystymi owocami, esencjonalny ramen z dodatkiem krewetkowego popcornu, ośmiornica w puszystej bułeczce bao, czy pachnące Italią owoce morza w lekkim pomidorowym sosie. Wszystkie z nich dostępne będą w stałej festiwalowej cenie: 25 zł za danie + 5 zł za kieliszek wina.

Coolinaria

Coolinaria to także atrakcje dodatkowe. W czwartek i piątek na Piotrkowskiej 89 wystąpi saksofonista Krzysztof Śliwiński, a w sobotę wieczorem goście przeniosą się do ciepłych krajów dzięki grupie TONDance i ich pokazowi tańców latynoamerykańskich. Niedziela będzie za to dniem dla rodzin – 31 sierpnia podwórzec wypełni się setkami baniek mydlanych. Dodatkowo goście będą mogli wziąć udział w konkursie, w którym główną nagrodą jest elektryczna hulajnoga. By ją zdobyć, trzeba będzie opublikować w swoich kanałach social media zdjęcie z Coolinariów – więcej szczegółów już wkrótce na oficjalnym wydarzeniu!

Dania i wina festiwalowe:

Bellanapoli:
Zupa rybna z doradą, karmazynem, kalmarami (baby kalmar), małżami 
(brzytwy) i krewetką w sosie pomidorowym podawana z zapiekaną czosnkową bagietką
Wino: Casa Pecunia Rosato

Hamra:
Krewetki marynowane w białym winie i sosie orzechowym z orzeźwiającą 
sałatką z glonami wakame, piklowaną rzepą, chilli, cytryną i dipem 
orzechowym.
Wino: Khareba Krakhuna

House of Sushi:
Krewetki mango chilli i panierowane wędzone tofu podawane na sałatce z 
mango, chilli, kolendrą i mietą
Wino: Pago Casa Benasal blanco

House of Sushi

Las Tablas Tapas Bar:
Szaszłyk z krewetkami w hiszpańskiej szynce serrano i krewetkami w 
cukinii podawane na sałatce z rukoli, roszponki i mięty z hiszpańskim 
arbuzem i pomidorami z własnej uprawy z posypką z sera greckiego.
Wino: Marques del Turia blanco

Las Tablas

Ramenownia:
Ramen na wywarze tonkotsu z popcornem z krewetek marynowanych w winie choya, grillowanym brzuchem chashu, cebulką, imbirem i olejem z krewetek
Wino: Pepe Nero Rosato

Ramenownia

The Chef:
Bao z grillowaną ośmiornicą z sosem kolendrowo-limonkowym z chilli
Wino: Vida Organica Torrontes

Podobne posty

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, a sobotnie będzie najważniejszym śniadaniem roku. Z okazji ...
Gotowi na kolejne otwarcia? Mamy sporo nowego jedzenia do wypróbowania! Wbrew pandemii w Łodzi wciąż ...
Pytani o typowo łódzkie dania, łodzianie najczęściej wymieniają zalewajkę i prażoki, ale rzadko ...