fbpx

Święto czekolady

Za nami tydzień słodkiej rywalizacji. Tytuł najlepszego deseru z czekolady wędruje do …

Gratulacje dla klubokawiarni Owoce i Warzywa – zwycięski deser ich autorstwa to tarta na spodzie z oreo, z powidłami z jagód, kremem z serka mascarpone i gorzkiej czekolady, malinami i zestami białej czekolady. Basia, jego autorka, w nagrodę będzie mogła wybrać się na dowolne szkolenie w Akademii Czekolady Callebaut, dostanie również zestaw upominków od firmy.

Owoce i Warzywa

Jak widać, pozornie prosty deser z powodzeniem może konkurować ze znacznie bardziej wymyślnymi propozycjami. Właśnie tę bezpretensjonalność docenili technologowie z Akademii Czekolady Callebaut. Spodobał im się pomysł niestandardowego wykorzystania ciastek Oreo jako spodu tarty, do gustu przypadła również kompozycja smakowa. Krem był intensywnie czekoladowy, a zarazem lekki, zaś jego słodkość została przełamana owocami i powidłami. My całkowicie zgadzamy się z tą opinią, myślimy, że również takiego zdania są osoby, które w ostatnich dniach odwiedziły Owoce i Warzywa.

Owoce i Warzywa

A jak festiwal wyglądał od strony klubokawiarni? Każdego dnia ekipa OiW przygotowywała ponad 50 porcji tarty, łącznie około 350 deserów– nie lada wyzwanie dla miejsca, które nie dysponuje normalną kuchnią. Zdarzało się, że wieczorami ciasta już brakowało, ale miłośnicy czekolady na szczęście byli wyrozumiali (często dzwonili upewnić się, czy zdążą jeszcze na tartę). – Postawiłam na prostotę i fajne połączenia smaków. Co ważne, każdy może ten deser przygotować w domu, nie wymaga nawet pieczenia – mówi Basia. Obiecała, że czekoladowa tarta będzie się regularnie pojawiać w menu kawiarni. Bardzo chętnie na nią jeszcze wpadniemy.

Podobne posty

Street food, pierogi, sushi i desery - ponad 60 festiwalowych lokali i około 80 dań do spróbowania! ...
Trzy dni targów, prawie 150 wystawców, stoiska pełne żywości eko i bioproduktów, a do tego ...
Wielkie udźce wołowe, jagnięce kotlety jak z reklamy, na miejscu krojone gulaszowe, a także gotowe ...