Drugie urodziny Łódź Street Food Festivalu w ten weekend
Już jutro w strefie Piotrkowska 217 rozpocznie się jubileuszowa edycja Łódź Street Food Festivalu. Impreza poświęcona jedzeniu ulicznemu świętuje drugie urodziny.
To obowiązkowy punkt programu dla wszystkich miłośników jedzenia ulicznego. W sobotę i niedzielę do strefy Piotrkowska 217 znów zjadą food trucki i restauratorzy z całej Polski. Będzie to już 9. edycja Łódź Street Food Festivalu – największej łódzkiej imprezy z jedzeniem ulicznym w roli głównej. Będzie ona wyjątkowa – festiwal świętuje drugie urodziny i organizatorzy zadbali, aby pyszne jedzenie nie było jedyną atrakcją tego weekendu.
Uczestnicy ŁSFF, jak zawsze, będą mieli okazję spróbować ulicznego jedzenia z całego świata. Obok ukochanych przez łodzian burgerów, pojawią się dania kuchni azjatyckiej, arabskiej, francuskiej czy meksykańskiej. Będą dania z grilla, falafele, paella, witaminowe smoothie, sushi w różnorodnych odsłonach, niecodzienne dania jednogarnkowe, pierożki tybetańskie, meksykańskie churros, pieczone kasztany, choco kebab, a nawet produkty kuchni historycznej.
To jednak nie wszystko. Z okazji urodzinowej edycji ŁSFF, organizator imprezy wydał specjalną publikację w całości poświęconą jedzeniu ulicznemu. Znajdziecie w niej informacje na temat historii street foodu, podsumowanie dwuletniej historii Łódź Street Food Festivalu oraz przepisy na dania kuchni ulicznej przygotowane przez wystawców festiwalu. Publikacja dostępna jest w kioskach już od dzisiaj, a w weekend kupicie ją na terenie strefy Piotrkowska 217.
Uczestnicy Festiwalu mogą również wziąć udział w konkursie na króla street food. W sobotę i niedzielę, będzie można zmierzyć się w pojedynku burgerożerców polegającym na jak najszybszym zjedzeniu BIG Texas Cheeseburgera od Tommy Burger. Osoby zainteresowane udziałem w rywalizacji mogą rejestrować się mailowo u organizatorów ŁSFF.
Jeśli natomiast chcielibyście poznać tajniki przygotowywania jedzenia ulicznego w domu, możecie wziąć udział w warsztatach Smaki Street Food, które poprowadzi Mikołaj Rey znany z programu MasterChef. Warsztaty odbędą się w niedzielę w trzech turach: o godzinie 12.00, 14.00 i 16.00. koszt udziału w warsztatach wynosi 30 zł i obowiązuje na nie wcześniejsza rejestracja.
Na jubileuszową edycję Łódź Street Food Festivalu możecie wybrać się w sobotę i niedzielę (23 i 24 stycznia) w godzinach 11.00 – 20.00.